Toprak ananın mucizeleri

Yazar Deniz Yaşar

Şevketi bostan, mübarek dikeni, akkız, cibeş, turp otu, hardal otu, ispit, kaya koruğu, kabalak, labada, kenker, yemlik, cacık, çiğdem, kangal… Bunlar da ne diye fısıltılar geliyor kulağıma. Bunlar, toprak ananın mucizeleri. Saydıklarım ve de sayamadıklarım… Adı geçen bu otlar ve adını bile bilmediğimiz birçok ot, yurdumuzun her bölgesinde dünya varolduğundan beri yetişiyor. Her biri ayrı ayrı dertlere deva. Belki de atalarımızın temel besin kaynaklarıydı. Güçlerini, sağlıklı hayatlarını bu şifa kaynaklarına borçlulardı.

Gündelik hayatta bu otların sadece bazılarını denk gelirse tüketiyoruz. Son zamanlarda yaygınlaşanlar da var tabi. Özellikle Ege otları adı altında birçoğunu restoranlar menüsüne eklemeye başladı. Hatta talep o kadar çoğalmış ki, bölgedeki insanlar yetiştiremiyor. İşin kötüsü bu otları doğada gördüğümüzde tanımamak. Yazımın devamında bazılarının özelliklerini, yetiştiği bölgeleri ve faydalarını paylaşacağım.

ŞEVKETİ BOSTAN

Akdeniz ve özellikle Ege bölgesinde yetişen; Akkız, Bostanotu, Mübarekdikeni, Şevketotu isimleriyle de anılan dikenli bir bitkidir. Bahçe ve kırlarda yabani olarak yetişir. Ege ve Akdeniz bölgesinde pazarlarda satılır. Genellikle zeytinyağlısı ve kuzu etli yemeği yapılan şevketi bostanın sindirim güçlüğünü giderdiği, iştahı arttırdığı, idrar söktürdüğü bilinen faydalarından bir kısmıdır. Şevketi bostanın cipsini yaptık, müdavimleri oldu.

kaya koruğu

KAYA KORUĞU

Deniz kıyısındaki kaya aralarında ya da taşlı kumluk arazilerde yetişir. Kulak otu, saksıgüzeli gibi isimlerle de anılan; etli, uzunca yapraklı, bodur bir ottur. Yeşil kısımları ezilip, lapası zeytinyağı ile karıştırılarak merhem elde edilen bu otun birde dillere destan bir turşuya dönüştüğünü söylersem sakın şaşırmayın. Özellikle Mersin ve Silifke yörelerine yolunuz düşerse mutlaka tanışın. Pişman olmayacaksınız.

toprak ananın mucizeleri

YEMLİK OTU

Özellikle tarla kenarları ve otluklarda bulunan yemlik otunun demir bakımından zengin olduğu, iştah açtığı, bağırsak ve mide için faydalı olduğu aşikardır. Çiğ olarak salatası yapılabilir. Ayrıca lavaş veya yufkanın arasına bolca sarıp tüketirseniz, tadına doyum olmayacaktır.

Şimdi bir durup düşünürsek ot diyip geçmek, toprağın bize verdiği bu mucizelere çok büyük haksızlık olacaktır. Ülkemizdeki bu mucizelerin hepsini anlatmaya kalksam sanırım bir ansiklopedi olur. Elimden geldiğince bu konuda bilgilendirmelerde bulunacağım. Siz de bir an önce bu mucizeleri denemelisiniz.

Mutfağınızda güzel kokuların eksik olmaması dileğiyle…

Deniz YAŞAR

Luna Yemek Vesaire Mutfak Şefi

İstanbul Aşçılar ve Pastacılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER