Siirt Gastronomi Kongresi sona erdi

Yazar Kadir Toprakkaya

Siirt mutfağının eşsiz lezzetlerinin Türkiye’de ve dünyada daha iyi tanıtılması amacıyla düzenlenen Siirt Gastronomi Kongresi sona erdi. Bölgenin önde gelen isimleri arasında yer alan Ali Can Aksu’nun yıllar önce planladığı ve büyük özverilerle bugünlere getirdiği etkinlikte önemli adımlar da atıldı.

Pendik sahilindeki The Green Park Otel’de 21 Ekim Cumartesi günü gerçekleşen buluşmaya; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Siirt Vali Yardımcısı Yunus Koç, Doç. Dr. Aynur İlhan Tunç, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Belgesel Yapımcısı Coşkun Aral, Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Özdemir, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ile birlikte aşçılık mesleğine gönül veren öğrenciler katıldı.

ALİ CAN AKSU: SİİRT MUTFAĞI ÇOK ÖNEMLİ BİR ZENGİNLİK İÇERİYOR

Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) ve TURİZOOM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Aksu, Siirt Gastronomi Kongresi ve gastronominin önemi hakkında yaptığı açıklamada; “Farklı kültürel değerlerle karşılaşıp, bunları kendi değerleriyle harmanlayan Siirt mutfağı, çok önemli bir zenginlik içeriyor. Kongrenin Siirt’in turizmin geleceği açısından entegrasyon görevi göreceğini ve mutfakta markalaşma adına önemli bir adım olacağını düşünüyorum” dedi.

COŞKUN ARAL’DAN SİİRT BELGESELİ

Siirt mutfağının kültürel miras olarak geleceğe taşınması, tanıtılması ve turizme kazandırılması amacıyla düzenlenen kongrenin açılışında, usta belgeselci Coşkun Aral’ın hazırladığı “Siirt” adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Uygarlık tarihinin izleri eşliğinde Siirt’in lezzetleri, ilahileri ve  ninnilerin yer aldığı belgeseli izleyenler, Aral’ı uzun süre ayakta alkışladı. Belgesel sonrasında kürsüye gelerek bir konuşma yapan Coşkun Aral; “Siirt mutfağı incelendiğinde dünyanın kurtuluşunu sağlayacak reçetelerin bulunduğu dikkat çekiyor. En büyük idealim, bu tarifleri doğru insanlarla yapmak” ifadelerini kullandı. Siirt’te tarihi Göbeklitepe’den 2 bin yıl eskiye dayanan bir ören yeri olduğunu da dile getiiren Aral, “Burada çıkan buluntular Batman Müzesi’nde sergileniyor” şeklinde konuştu.

GENİŞ KATILIM İLE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu’nun gayretiyle düzenlenen Siirt Gastronomi Kongresi; Siirt Valiliği, Siirt Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Dicle Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla gerçekleşti. Kongreye Siirt Vali Yardımcısı Yunus Koç, AK Parti MKYK Üyesi Ethem Sancak, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Siirt eski Milletvekili Afif Demirkıran, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Özdemir, Türk mutfağının ünlü aşçıları Mehmet Yalçınkaya, Rafet İnce, Arif Aktürk, Fatih Açıkgöz, Turizm Otel Yöneticileri Derneği yönetimi ve üyelerinden Murat Yumak, Aykut Bakay, Turgay Solmaz, Ziya Altınay, Tayfun Sancar, Halil Duru, Çem Yağrı, Selen Ertunga, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Celal Toprak, Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) Başkanı Gürkan Boztepe, Başkan Yardımcısı Ömer Kartın, İz TV Yönetmeni-belgeselci Coşkun Aral, Yrd. Doç. Dr. Aynur İlhan Tunç ile çok sayıda aşçı ve turizmci katıldı.

Siirt Gastronomi Kongresi

Siirt Gastronomi Kongresi’ne, Gastronomi Turizmi Derneği de destek verdi. Başkan Gürkan Boztepe ve Başkan Yardımcısı Ömer Kartın, Ali Can Aksu’ya “Yanınızdayız” mesajı verdiler…

Kongreye katılanlar arasında, Kadıköy’deki Güler Osmanlı Mutfağı’nın sahibi Ali Güler de yer aldı. Siirt mutfağının lezzetlerinden bazılarını Güler Osmanlı Mutfağı’nın menüsene ekleme kararı aldığını açıklayan Güler; “Böylesine özel lezzetlere sahip bir kentimiz var. Bugüne kadar neden geç kalınmış, anlamakta zorlanıyorum” mesajı verdi…

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER