Yeni nesil bu ruhu taşıyabilecek mi?

Yazar Haber Merkezi

 

Dostluklar da bir başkadır Kadıköy’de… İlkokul sıralarında, sokak aralarında başlayan arkadaşlıklar bazen öyle eşsiz bir örneğe dönüşebiliyor ki, imrenmemek imkansız…

Bir başkaydı Kadıköy çocukluğu… Bazen Bahariye’nin poğaçalarını paylaştılar, bazen de sokak simidini… Türkiye’nin birçok yerinde kulüpler yokken, Moda Spor Kulübü’nde meşin yuvarlağın peşinden koştular. Moda ile Avrupa Yakası arasında sefer yapan vapurlardan atlayan çılgın Kadıköylülerdi onlar. Dili olsa da, konuşma Moda İlkokulu’nun merdivenleri…

Balık kokan, marullu limonlu Kadıköy Tarihi Çarşı’yı gezdiler. Ermenisiyle Rumuyla, Hristiyanıyla Ortodoksuyla aynı mahallede gerçek hoşgörü ortamını tattılar. Gel zaman git zaman yıllar su gibi akıp geçti. Yaşlar iyiden iyiye kemale erdi, 90’a dayandı. Moda değişti; Kadıköy ve İstanbul değişti, tanınmayacak hal aldı “eski topraklar” için… Değişemeyenler de vardı, nostalji defterlerine yazılan.”Moda’nın Genç Tayfası” dostluklarını ilk günkü gibi korudu. Kadıköy’ün asırlık turizmcisi Akay Gökçe; “Biz daha buradayız” diyerek gençlik yıllarının enerjisinden zerre kaybetmediğinin altını çizdi.

İsimlerden çok lakaplarla hitap edilince, Modalı arkadaşların dostlukları da kalıplaşmış…

LAKAPLAR DÜŞMÜYOR DİLLERDEN…

Akay Gökçe, Yüksel Balak (Reis), Metin Alışık ( Zargana Metin), Metin Ekmekçioğlu (Balık Metin), Burhan Yazıcıoğlu (Modalı), Arman Ark, Falih Abrak, Vedat Kulu… Tarihi Çarşı’da, Hayyam Balıkçı’nda aynı masayı paylaştılar, çocukluklarında olduğu gibi… Sıkı sıkıya sarıldı eller, hiç ayrılmak istemeksizin…

AKAY GÖKÇE: TARİHİ ÇARŞI ÇEKİM MERKEZİMİZ, KADIKÖY’ÜMÜZÜ KORUYALIM…

Kadıköylü tanınmış turizmci Akay Gökçe, nostalji dolu buluşmada Kadıköy Life’a şunları ifade etti;

Çok anılarımız var bizim Tarihi Çarşı’da… Birçoğu toprak olsa da, esnafların isimlerini asla unutmam. Arnavut Recep, Yumurtacı Ali, Yanyalı Fehmi, Şöhret Şekercisi, Ciğerci Mehmet Ali, Balıkçı Agah, Balıkçı Mehmet, Yalova Birahanesi, Bozacı Sinan, Pastırmacı Muvaffık ve niceleri… Hafızamın en derininde, ilk günkü gibi hatırlarım hepsini. Bir de meyhaneler vardı; Panayot, Dramatikos ve Perikli…

Günümüzde yapısı değişse de, Kadıköy’de Tarihi Çarşı çekim merkezi özelliğini sürdürüyor. Ancak korunması için daha dikkatli olunmalı. Yapısı, esnaf çeşitliliği ve düzeni takip edilmeli, değişmesine de yasalar çerçevesinde izin verilmemeli. Yani, kar marjı daha çok diye bir balıkçı ya da manav kapanıp yerine marketler açılmamalı. Sokaklarında dokusu devam etmeli…

Yüksel Balak (Reis), Metin Alışık ( Zargana Metin), Metin Ekmekçioğlu (Balık Metin), Burhan Yazıcıoğlu (Modalı), Arman Ark, Falih Abrak, Vedat Kulu, Akay Gökçe.

“MODA’YA VAPUR SEFERLERİ VARDI…”

Çocukluğumuzda Moda vapurlarını unutmak mümkün mü? Moda koyunda yüzerken vapura yanaşır, bazen de yaramazlık yapardık. Vapura biner, arkasından atlar kıyıya çıkardık, sahilde Kadıköylüler bizi alkışlar, gururlanırdık. Yavaş yavaş Kalamış’a yüzer, Fenerbahçe’ye varırdık. Kadınlar hamamı vardı, çapkınlar hamamın biraz ilerisine teknelerini demirlerler, güneşlenirdi. İnsanlar bir başka güzeldi o zamanlar…

DİN VE IRK AYRIMCILIĞI YOK, KOMŞULUK VARDI…

Gençliğimizde Moda’da bizimle birlikte Ermeniler de yaşardı, Rumlar da. Ortodoks da vardı, Hristiyanda… Kimse kimseye dininden ötürü “öteki” tavırlarla yaklaşmazdı. Komşuluk ilişkilerimiz çok güçlüydü. Bizleri Modalı, Kadıköylü yapan en belirgin özelliğimizde komşuluk değerlerimiz.

“ŞİMDİ EVİNDE OTURAMIYORSUN…”

Devir çok değişti, Kadıköy kirlendi. Apartmanların altını barlar, diskolar, meyhaneler sardı. Bildiğiniz mahalle, sokak aralarıdır buralar. Mantar gibi çoğaldılar, mahalleliler ve mekan işletmecileri arasında ciddi bir uçurum meydana geldi. Kimse evinde otururken sokakta gelen naraları duymak, küfürlere kulak misafiri olmak istemez. Gece sabaha kadar gürültüden uyku uyuyamayan semt sakinlerimiz var. Eğlence mekanları elbet olmalı ancak bu mahallelerde, sokak aralarında değil, planlı bir yöntemle kamuoyuna sunulmalı.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER