Kadir Toprakkaya

Son kalan tahta kaşık ustalarından birini tanımak ister misiniz?

Son kalan tahta kaşık ustalarından birini tanımak ister misiniz?
Yazı boyunu düşür Yazı boyunu yükselt Font boyutu Yazdır

Fuarların bir başka özelliği de, kaybolmaya yüz tutmuş lezzetlerimizin yanı sıra el sanatlarımızın da yeniden keşfedilmesi oluyor. İşte bunlardan biri, son kalan tahta kaşık ustalarından Sabri Özşahin olarak Ankara’da karşımıza çıktı.

TOURMAG Turizm Dergisi olarak katıldığımız Travel EXPO Ankara Turizm Fuarı’nda rastladık ona. Altındağ Belediyesi’nin standında kurduğu tezgahında, pek çok ev kadınının sağlıklı olduğunu anlayamaması nedeniyle kullanmadığı tahta kaşıkları bir nakkaş titizliğiyle yaratıyordu. Bugün 71 yaşında olan Sabri Özşahin, dedesinden ve babasından öğrendiği kaşık yapma işini 10 yaşından beri yapıyor. Kayın, zeytin ve şimşir ağaçlarına şekil vererek, yemeğin lezzetinde etkisi olan tahta kaşıkları üretiyor.

tahta kaşık

Aynı zamanda AHİ de olan Sabri Özşahin, çevresinde çok sayılan bir isim…

EN İYİSİ ŞİMŞİR AĞACINDAN YAPILIYOR

Travel EXPO Ankara’ya Altındağ Belediyesi’nin daveti üzerine geldiğini dile getiren Sabri Özşahin; “İyi bir tahta kaşık, şimşir ağacından yapılır. Şimşir ağacı bakteri almıyor ve üretmiyor. Şimşir kaşığıyla yemek yerken ağız ve diş sağlığı sorunu yoktu, kalın bağırsak hastalığı sorunu yoktu. Şimdi şimşirden yapılan kaşık çok az, şimşir ağacı yok. Orman işletmelerinde fidanlama yapılırken, ya da yol açılırken kesilen ağaçlardan alıyoruz. Artık tahta kaşığın yüzde 99’u kayın ağacından yapılıyor” açıklamasında bulundu.

TOURMAG Turizm Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Canan Toprakkaya’ya tahta kaşık kullanmanın yararlarını anlatan Özşahin; “Hayatımın son anına kadar bu işi sürdürmek tek isteğim” dedi…

FRANSA’YA SALATA KARIŞTIRMA ÇUBUĞU GÖNDERDİM

Fransa’daki bir şirkete zeytin dalından salata karıştırma çubuğu gönderdiğini kaydeden Özşahin, sözlerini şöyle tamamladı: “Kaymakamlık ve belediyenin isteği üzerine hafta sonları Taraklı Kültür Evi’nde kurs verdim. Bana İtalya’ya gelip kaşık yapmam teklif edildi. Oraya gitmek için çok yaşlıyım, kabul etmedim.”

Bir Cevap Yazın

vakıf taşdelen su

noyadecor