Otellerde maliyetler yükseldi

Yazar Haber Merkezi

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2014 yılında enflasyon geçen dönemin ortalamasını 1,3 puan aşarak % 8,8 olarak gerçekleşti. Maliyetler, enflasyonun 3 puan üzerinde arttı.

AKTOB Araştırma Birimi tarafından derlenen verilere göre, bu dönemde konaklama tesislerinin ana gider kalemi olan yiyecek ve içecek maliyetlerindeki artışlar da % 11,8 oldu. Böylece otellerdeki maliyetler, enflasyonun 3 puan üzerinde yükselmiş oldu.
12 aylık ortalamalara göre son bir yılda en yüksek maliyet artışı % 12,6 ile yiyecek grubunda gerçekleşirken, bu grup içinde % 26 maliyet yükseliş ile bakliyat ve un grubu ürünler dikkat çekti. Bu alt grubu; meyve-sebze, et ve süt grubu ürünleri isledi.
Diğer yandan içecek grubu maliyet artışları ise % 9 dolayında enflasyona paralel bir oranda gerçekleşti. Maliyet artışları, teknik serviste % 11, temizlik ürünlerinde % 6,5 ve enerji grubunda da % 3,3 dolayında oluştu.
Otellerde maliyet artışları, % Fiyat artışı,% Maliyet artışı,%
YİYECEK 15,53 12,64
ET GRUBU 12,53 12,16
YAĞ GRUBU 15,15 3,93
SÜT GRUBU 12,41 11,75
BAKLİYAT-UN 28,05 26,39
MEYVE-SEBZE 8,89 15,07
ÇAY-ŞEKER VB 16,12 10,52
İÇECEK 8,26 10,37
TEKNİK SERV. 9,95 10,84
ENERJİ-YAKIT 2,72 3,37
TEMİZLİK MLZ. 6,62 6,56
*12 aylık ortalamalarla

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER