Medeniyetlerin, dinlerin, kültürlerin buluştuğu şehir; HATAY

Yazar Oğulcan Tatar

Koronavirüs salgınıyla karşı karşıya olduğumuz bugünlerden kuşkusuz en çok etkilenen sektör turizm oldu ve olacak. Her bölgesi ayrı kültürel ve doğal zenginliklere sahip olan ülkemizde, iç turizmi tekrar canlandırmak adına mikrofonu Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a uzattık. Özellikle Hatay’ın gastronomi kültürünün tanıtımında büyük katkıları olan “Hatay Gastronomi Evi” ve yakında adını daha sık duyacağımız “EXPO 2021 Hatay” projesine dair önemli detayların aktarıldığı röportajımızda, keyifli bir Doğu Akdeniz turuna çıkacaksınız…

Başkanım, öncelikle salgın sürecine değinmek istiyorum. Salgından sonra turistlerin kendilerini güvende hissetmeleri için belediye olarak nasıl önlemler almaya devam edeceksiniz?

Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak, ülkemizde ilk koronavirüs vakasının görüldüğü günden bugüne dek salgın hastalığın yayılmasını önleyecek her türlü önlemi aldık. Resmi kuruluşlar, ortak kullanım alanları, parklar ve bankamatikler gibi sık kullanılan noktalarda dezenfeksiyon çalışmalarımıza aralıksız devam ettik. Gönüllü ordumuzla üretimini yaptığımız maskeleri, resmi görevde bulunan çalışanlara dağıttık. Hizmet binalarımızda büyük güvenlik önlemleri alarak, hem çalışanlarımızın hem de vatandaşlarımızın sağlığını güvence altına almaya çalıştık. İl Hıfzısıhha Kurumu’nun aldığı tüm kararları uygulayarak, vatandaşlarımızı bu kararlara uymaları konusunda uyardık. Şu an ilimiz, vaka sayısının az olduğu illerden biri. Salgının kontrol altına alınmasını takip eden normalleşme sürecinde dahi aldığımız önlemlere devam edeceğiz. Kamuya açık alanlarda dezenfeksiyon çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. İlimize turistik amaçlı gelen misafirlerimizi ve halkımızın sağlığını her şeyin üzerinde tutarak, ilk günkü hassasiyetle salgın hastalık risklerine karşı gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş

EXPO 2021 Hatay hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hatay’ımız, dünyada Olimpiyat Oyunları ve FIFA Dünya Kupası’nın ardından üçüncü büyük organizasyon olarak kabul edilen EXPO’yu, Antalya’dan sonra Türkiye’ye getiren ikinci şehir oldu. Dev fuar için Avustralya ve Çin gibi ülkelerin şehirleriyle yarışan kadim şehrimiz, rakiplerini geride bırakarak büyük bir başarıya imza attı. Almanya’nın Düsseldorf şehrinde yaptığımız tanıtım sunumunun ardından “B1 kategorisi” olarak adlandırılan Botanik EXPO’sunu 2021 yılında düzenlemeye hak kazandık. 8 bin 500 yıllık tarihinde dünyada yaşayan 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapan ve 3 semavi dinin yıllarca sevgi, barış, huzur ve kardeşçe yaşadığı topraklar olan şehrimiz, bu kez EXPO ile uluslararası arenada kendini bir kez daha kanıtlayacak. Hatay, hem medeniyetleri hem de zengin bir bitki örtüsüne ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu nedenle EXPO 2021, “Medeniyetler Bahçesi” temasıyla hazırlanacak.

Hatay Expo

Gastronomi turizminin pazarlanmasına yönelik yeni çalışmalarınız neler olacak?

Hatay mutfağı birçok kültürün izlerini taşıyor. Ara sıcaklardan ana yemeklere, mezelerden tatlılara yüzlerce eşsiz lezzeti hem gelecek nesillerimize aktarmak hem de dünyanın her köşesinden insanla paylaşmak için büyük çaba harcıyoruz. Yakın zaman önce de Türkiye’de UNESCO Gastronomi Şehri unvanını alan ikinci şehir olduk. Bunun farkındalığıyla hem Gastronomi Evi’mizin şehrimize kazandırılmasına vesile olduk hem de şehrimizde birçok gastronomi etkinliği düzenledik. Bununla birlikte ülkemizde düzenlenen gastronomi festivallerine de konuk olduk. Önümüzdeki süreçte koronavirüs salgınının ardından kentimizde de önemli bir gastronomi festivali düzenlemeyi planlıyoruz. Aynı zamanda EXPO 2021 fuar alanının içerisinde de bir gastronomi köyü inşa ederek, şehrimize dünyanın her köşesinden gelen konuklara eşsiz lezzetlerimizi deneyimleme imkânı sağlayacağız. Bunun yanı sıra fuar alanımızda yemeklerimizi lezzetlendiren zeytinyağı, nar ekşisi, salça gibi yöresel ürünlerimizi tanıtacağımız kalıcı alanlar da oluşturacağız.

Hatay Gastronomi Evi, kısa sürede büyük bir başarı sağlayarak kentin tanıtımında büyük rol oynadı. Evin işleyişi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hatay gastronomisini şehrimize gelen konuklarımızla paylaşmak amacıyla hizmete sunduğumuz Hatay Gastronomi Evi’miz, Aslanlı Konak olarak adlandırılan eski bir Antakya evinin içerisinde yer alıyor. Hem ülkemiz içerisinden hem de yurt dışından birçok misafirimizi ağırladığımız konağımız, mimarisiyle de konuklara şehrimizi kültürüyle ilgili ipuçları sunuyor. Roma, Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet ve modern temalı yemek odalarının bulunduğu konak, bu yönüyle bir zamanda yolculuk deneyimi de yaşatıyor.

Hatay Gastronomi Evi gibi gastronomi turizminin tanıtılmasına yönelik önemli çalışmalarınız olacak mı?

Hatay Gastronomi Evi’miz, yemek kültürümüzü tanıtmakta önemli bir adım oldu. Samandağ’a bağlı Hıdırbey Mahallesi’ndeki “Anıt Ağaç” olarak tescil edilen Hıdırbey Çınarı/Musa Ağacı’na yakın bir mesafede bulunan tescilli taşınmaza ilişkin projemizin Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmasının akabinde restorasyon uygulamaları başlattık. Turistik bir noktada yer alan tarihi yapımızı da Gastronomi Evi olarak şehrimize kazandıracağız. Bunun yanı sıra koronavirüs salgının kontrol altına alınmasıyla birlikte çeşitli festival programları düzenleyerek, hem şehrimizi hem de yemek kültürümüzü yerli ve yabancı konuklarımıza tanıtacağız.

Hatay

Genel anlamda Hatay’ın tanıtımına yönelik neler yapıyorsunuz?

Şehrimiz geçmişte önemli ticaret yollarının üzerinde yer alan, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihinde birçok medeniyetin izlerini taşıyan şehrimiz, önemli bir kültür hazinesidir. Aynı zamanda Anadolu’nun ilk camii olan Habib-i Neccar Camii de Hatay’dadır. Hristiyanlığı kabul eden bir kişinin isminin verildiği cami, Hatay’ın kardeşlik anlayışının en anlamlı temsilidir. Bunun yanı sıra dünyanın ilk mağara kilisesi de şehrimizde yer almaktadır. Hristiyan kelimesinin ilk telaffuz edildiği yer de Hatay’dır. Dünyanın ilk mağaraya kilisesi olan St. Pierre Kilisesi, Hristiyanların hac merkezidir. Bu sebeple şehrimiz, inanç turizmi anlamında önemli bir yerde durmaktadır. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak nadide kentimizin her yönüyle tanınırlığını arttırmak için hem ülke içerisinde hem de ülke dışında birçok etkinliğe katılım gösteriyoruz. Dünyanın her yerinden insanı şehrimize gelmeye ve bu benzersiz kültürü tanımaya davet ediyoruz. EXPO 2021 vesilesiyle şehrimizin tanıtımına büyük katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.

Hatay

Hatay’a pek az şehirden direkt uçuş var ve sefer saatleri turistler için bazen sorun olabiliyor. Bu konuyla ilgili havayollarıyla görüşüyor musunuz?

Geçen yıl İzmir’de gerçekleştirilen ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin onur konuğu olarak katılım gösterdiği Gastrofest’in başlamasından 4 gün sonra dünyaca ünlü bir havayolu firması olan SunExpress, yaptığı açıklama ile 2 Haziran’dan itibaren İzmir’den Hatay’a karşılıklı olarak haftada 3 sefer başlattıklarını duyurdu. Firma, bu açıklamaya ek olarak Hatay için planlanan seferlerin Amsterdam (Hollanda), Düsseldorf, Berlin, Münih, Frankfurt, Stuttgart (Almanya) ve Paris (Fransa) havalimanlarına uçuş bağlantısı olan seferler olduğunu açıkladı. Biz yerel yöneticiler, bu gelişmelerin şehrimiz için olumlu olarak değerlendiriyoruz. Diliyoruz ki koronavirüs salgınının ardından bu süreçlerde aksaklık olmadan, seferler planlanlar dâhilinde gerçekleşir.

Hatay’ı daha önce ziyaret etmemiş kişilere bu güzel coğrafyayı kendi üslubunuzla nasıl anlatırsınız?

Her mevsimde Hatay ruhunu anlamak için önce eski Antakya sokaklarında yürümek gerek. Türkiye haritasının en güneyine uzanıyor Hatay… Bir yerden diğerine giderken uğrayacağınız bir şehir değil burası. Geçerken göz ucuyla bakacağınız, “Acaba burada ne yapılır ki?” diyeceğiniz bir yer hiç değil. Keşfedecek öyle çok şey var ki bu şehirde; kendinizi “nereden başlasam, ne yesem, orayı da görebilir miyim?” gibi soruların ortasında bulabilirsiniz. Fakat şundan emin olabilirsiniz; aradığınız ne ise onu bu kentte bulacaksınız. Yeter ki siz gelmek istediğiniz mevsimi bilin ve bu kadim şehre yeterli zamanı ayırın. O zaman Hatay da size tüm cömertliğini gösterecektir. Hatay; medeniyetlerin, dinlerin, kültürlerin buluştuğu; her sokağında sevginin, çok renkliliğin, hoş ezgilerin yükseldiği bir şehir. Bunu görmek için Hatay’da nefes almanız, tarih kokan sokaklarında dolaşmanız gerekir. Bu şehirde ezan sesi çan sesine, ilahiler deyişlere karışır; ancak kimse kimsenin özgürlüğüne, inancına karışmaz. Onun içindir ki cami, kilise ve havra sırt sırta durur. Tüm bunları hissetmek ve deneyimlemek için sağlıklı günlerde Hatay’da buluşmayı diliyorum.

Röportaj: Oğulcan Tatar ([email protected] )

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER