Kongre turizminin marka şehri İstanbul

Yazar Haber Merkezi

2014’te dünyanın en iyi 10 kongre şehrinden biri olan İstanbul, geçen yıl 125 uluslararası kongreye ev sahipliği yaptı. ICVB Başkanı Çağlar, “Türkiye kongrelerden 328 milyon dolar kazandı. 2015 daha iyi bir yıl olacak” dedi

Başkanlığını İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın yürüttüğü ve bünyesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜRSAB, TUROB, TYD ve THY’nin bulunduğu TUGEV oluşumunun çatısı altında çalışmalarına hızla devam eden İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB), İstanbul’u dünya kongre ve toplantı sektörüne tanıtıyor. Global kongre ve toplantılara ev sahipliği yapan İstanbul’un bu konuda markalaştığını söyleyen Çağlar, kongre turizminin 2015 ajandasını değerlendirdi.

2014 yılı kongre turizmi açısından nasıl geçti?
İstanbul kongre turizminde oldukça verimli bir yıl geçirdi. 2013’ü 146 kongreyle dünya 8’incisi olarak tamamlamıştık. Henüz 2014 resmi verileri açıklanmadı. Ancak hesaplamalarımıza göre İstanbul 2014’te uluslararası 125 kongreye ev sahipliği yaptı. En çok kongre, tıp-medikal ile bilim ve teknoloji alanlarında gerçekleşti. Ağırlıklı olarak Amerika, İngiltere ve Belçika merkezli uluslararası derneklerden kongre aldı. Bu kongrelere yaklaşık 55 bin 327 delege katıldı ve ekonomiye 138 milyon 317 bin 500 dolarlık katkı sağlandı.

KİŞİ BAŞI 2 BİN 500 DOLAR

Peki ya ulusal kongreler…
İstanbul’da 2014’te eğitim, tıp ve kültür-sanat alanlarında 143 ulusal kongre gerçekleşti. Ulusal kongreler şimdiye kadar çok dikkate alınmayan bir alandı ancak önemli miktarda ekonomik hareketlilik yaratıyor.

2014’te kongre turizmi ülke ekonomisine ne kadarlık bir katkı sağladı?
Uluslararası istatistikler bize kongre delegelerinin gitmiş oldukları şehirlerde ortalama kalış sürelerinin 3.5 gün olduğunu ve 2 bin 500 dolar harcadıklarını söylüyor. Bu durumda sadece uluslararası kongre sektörünün 327 milyon 705 bin dolarlık bir ekonomiyi ülkemize kazandırdığını söyleyebiliriz. İstanbul-Türkiye karşılaştırması yapılacak olursa İstanbul’un uluslararası kongrelere yapmış olduğu ev sahipliğiyle ülke kongre sektörünün katılımcı sayısı ve gelirinin yüzde 42’sini, kongrelerin ise yüzde 66’sını tek başına yaptığı görülüyor.

İstanbul 2015’te kaç kongreye ev sahipliği yapacak?
2015’te İstanbul’da yapılacak kongre sayısı yine 100’ü geçecek. Yılın ilk çeyreğinde olmamıza rağmen aldığımız rezervasyon talepleri oldukça yüksek. İstanbul’da kongre sayısı son 10 yılda yüzde 280 arttı.

İstanbul en fazla hangi ülkelerden kongre alıyor?
2014 istatistiklerine göre İstanbul en fazla Amerika, İngiltere ve Belçika merkezli uluslararası derneklerden kongreler aldı. Amerika 17 kongreyle ilk sırada yer alırken, İngiltere 15’le ikinci Belçika ise 13’le üçüncü sıraya oturdu.

AVRUPA DARALDI HEDEF AMERİKA

ICVB olarak 2015 hedefleriniz ve yürütülen çalışmalarınız neler?
İstanbul Kongre Ziyaretçi Bürosu olarak bu yıl kongre sektöründe farklı bir hedef belirledik. Avrupa’daki pazarın daralması nedeniyle, 2015’te Amerika’yı da hedeflerimiz arasına aldık. Amerika’nın uzak destinasyon algısını kırmak gerekiyor. Bu pazarda Avrupa’daki kadar etkin olacağız. Amerika çok büyük bir pazar ve kongre alanında potansiyeli oldukça yüksek. Bu hedefle önümüzdeki yıllarda İstanbul’un kongre turizm gelirinde yeni artışlar yaratacağız. Yeni pazar hedeflerimiz Amerika ile de sınırlı değil. Rusya, Balkanlar, Hindistan, Çin ve Ortadoğu için de yeni iş olanaklarını araştırıyoruz.

2015 DAHA İYİ BİR YIL OLACAK

Son dönemde dünyada yaşanan siyasi gelişmeler ülkemizdeki kongre turizmini nasıl etkiledi?
Kongre turizmi, sektörün diğer alanlarından farklı olarak uzun süreli planlama, hazırlık ve karar süreci içerir. Dolayısıyla dönemsel siyasi, ekonomik ve benzeri krizlerden çabuk etkilenmez. Uygulanan tanıtım stratejileri ve süreç yönetimi doğru yapıldığında bu tarz dönemlerin sektöre zarar vermemesi sağlanabilir. Tüm bu koşullara bakıldığında, Türkiye, kongre turizminde oldukça başarılı bir yıl geçirdi. 2013 verilerine göre Türkiye 221 kongreyle dünya 18’incisi. Bu sıralamanın yükselmeye devam edeceğine inanıyorum. 2015, 2014’ten daha iyi olacak. Türkiye’ye karşı yapılan bir takım seyahat uyarılarına rağmen İstanbul’a gelen turist sayısı, 2015 Şubat’ta bir önceki yıla oranla yüzde 7 arttı.

KONGRE ALANLARININ SAYISI MUTLAKA ARTMALI

İstanbul’da kongre alanları yeterli mi?
Yeni kongre alanlarına ihtiyacımız olacak. İTO’nun çevre düzenleme projesi kapsamında odamızın hemen yanında bir alanımız var. Burada küçük de olsa kongreye hizmet verecek bir alan yapılmasını düşünüyoruz. Havaalanının orada yeni bir kongre merkezini Dünya Ticaret Merkezi yönetimi olarak planlıyoruz. Yılda bir kere düzenlenen bin kişilik bir kongre, o kongre alanının bütün masraflarını çıkarttığı gibi oldukça da iyi kâr bırakıyor. Onun için kongre alanlarının bin kişi ve üzeri olarak yapılması, böyle alanların sayısının artırılması gerekiyor.

 

sabah gazetesi Sinan Özedincik

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER