Kayseri Kalesi turizme kazandırılacak

Yazar Haber Merkezi

Tarihi Kayseri Kalesi, zeminde sanatçılar sokağı, zeminin 3 metre altında ise Arkeoloji Müzesi’nin yer aldığı kültür sanat merkezine dönüşüyor. Projesi geniş kapsamlı bir yarışma ile hazırlanan Kayseri 2. Arkeoloji Müzesi, dikdörtgen yamuk tekniğine göre inşa edilmiş kalenin içinde yer alıyor. Müzede, Kültepe kazılarında çıkan Asur ticaret kolonilerine ait çivi yazılı tabletler ile Kaniş – Karum’dan Romalılara, yörede bulunan birçok uygarlığa ait arkeolojik eserler sergilenecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, restorasyon çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada Kayseri’nin yaşam merkezi olacak olan kale için 40 milyon TL’lik bir yatırım yaptıklarını, içerisinde de Türkiye’nin en büyük arkeoloji müzelerinden birinin yer alacağını kaydederek; “Şehrimiz tarihi ve kültürel açıdan adeta bir müze kent durumunda. Pek çok tarihi değere sahibiz. Bunların en haşmetlisi de Kayseri Kalesi” dedi.

Kayseri Kalesi

KAYSERİ’NİN YENİ YAŞAM MERKEZİ OLACAK

Kayseri Kalesi’nin yüksek bir tepede yer almayıp, ova içerisinde bulunan bir kale olmasıyla türünün ender örneklerinden biri olduğunu dile getiren Başkan Çelik, iç kaledeki restorasyon ihtiyacının ilk bakışta dahi fark edildiğini belirtti. Kale İçi Kültür Sanat Merkezi projesiyle Kayseri Kalesi’nin şehrin adeta yaşam alanı olacağını vurgulayan ve bu nedenle restorasyonun gerekliliğini dile getiren Çelik; “Derzleri dökülen, bazı taşları kaybolan, göçme sebebiyle bazı kısımlarına girilemeyen iç kalede onarım ve restorasyon ihtiyacı gözle bile görülebilmektedir. Hatırlanacağı üzere geçmişte göçük olayı da yaşanmıştı. Başka acı olayların yaşanmaması için 20 milyon TL daha harcayarak, geniş kapsamlı bir restorasyon çalışması yapma kararı aldık” açıklamasında bulundu.

25 BİN METREKAREDE RESTORASYON YAPILACAK

İç kale duvarlarının yaklaşık 25 bin metrekare olduğunu ve bu kadar alanda restorasyon çalışması yapılacağını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, Arkeoloji Müzesi ve kültür sanat merkezinin diğer bölümleri hizmet verirken de restorasyon çalışmasının devam edeceğini belirtti. Restorasyonda ana prensiplerinin mevcut hali ve orijinalliği bozmayacak şekilde minimum müdahale edilerek beden duvarlarının sağlamlaştırılması olduğunu dile getiren Çelik; “Restorasyonun aslına uygun yapılması için üniversitelerden ve diğer kurumlardan 5 kişilik bir bilim kurulu oluşturduk. Kalenin restorasyonunu bu kurul kontrol edecek” ifadelerini kullandı.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER