Kahve sosyolojisi üzerinden İstanbul’u anlamak!

Yazar Kadir Toprakkaya

“Yuppieland Yükselen Yeni Yaşam Tarzları ve ‘Mutenalaşan’ Kentler: Amsterdam ve İstanbul’daki Dönüşümleri Anlamak” başlıklı uluslararası seminer, son yıllarda İstanbul’da meydana gelen baş döndürücü değişimi anlamak için sosyolojik bir bakış açısıyla yenilikçi multi-medya eserlerini bir araya getiriyor. Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne ev sahipliği yapan Galata Yerleşkesi çevresindeki hızlı dönüşümden de örnekler içeren etkinlik, “kahve çekirdeklerinin ve kahvenin sunulduğu cafe’lerin” izini sürerek yerel ve global eğilimleri mercek altına alıyor.

Amsterdam Üniversitesi’nden Prof. Jan Rath ve Bahçeşehir Üniversitesi Kreatif Endüstriler Merkezi’nden Dr. Volkan Aytar tarafından düzenlenen etkinlik, 2 Haziran 2015 Salı günü 14:00- 17:00 saatleri arasında İstiklal Caddesi No 181’de bulunan Merkez Han’daki Hollanda Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirilecek.

Hollanda Araştırma Enstitüsü, Bahçeşehir Üniversitesi Kreatif Endüstriler Merkezi ve Amsterdam Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen bu uluslararası seminer, özgün bir İstanbul-Amsterdam kıyaslaması yapacak. Bu iki önemli şehirdeki tüm yeni kentsel formları, mekânsal dönüşümleri ve insan coğrafyasını anlamlandırmaya çalışacak etkinlikte akademik sunumların yanı sıra, video, fotoğraf ve enstalasyon gibi görsel-işitsel çalışmalara da yer verilecek.

Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yapılacak etkinlikte Prof. Jan Rath ve Dr. Volkan Aytar’ın yanı sıra gazeteci Kübra Par da şehirde insan ve etkileşimi üzerine bir sunum yapacak. Seminer kapsamında ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü öğrencilerinin imzasını taşıyan belgesel çalışmaları, sokak röportajları ve enstalasyonlar da davetlilerle buluşacak.

Bu seminere katılmak isteyenlerin Hollanda Araştırma Enstitüsü’ne ([email protected]) e-mail göndererek kayıt olabilir.

Teorik Arka Plan

Gerek kentin çeperlerinde hızla artan TOKİ blokları, pahalı siteler, AVM’ler gerekse ‘merkez’in yeniden keşfi… Daha önce çöküntü bölgesi olarak görülen mahalleler giderek daha çok ilgi çekmeye, yeni sektörlerin, konut oluşumlarının yayıldığı çekim merkezleri haline gelmeye başladı…

Örneğin, Bahçeşehir Üniversitesi Galata yerleşkesinin de bulunduğu Karaköy, daha önceki kentsel işlevlerine yenilerini ekliyor: Yedek parça ve yan sanayi ürünü arayanların kaçınılmaz olarak yolunun düştüğü Karaköy, son yıllarda otellerin, hostellerin, yemek-içme ve eğlence mekânlarının, sanat ve tasarım atölyelerinin renklendirdiği yeni bir coğrafyaya dönüşüyor. Hiç kuşkusuz bu dönüşüm, Karaköy ya da İstanbul’la sınırlanabilecek bir süreçten ötesini ifade ediyor. Küreselleşen pek çok kentte benzer dönüşümler gözlemlenebiliyor. Amsterdam Kırmızı Fener Mahallesi’nin yeni bir gurme kafe, sanat ve tasarım odağına dönüşmesi, üniversiteyle yaratıcı sektörlerin “paslaşması” hızla akla gelen bir diğer örnek…

“Yuppieland Yükselen Yeni Yaşam Tarzları ve “Mutenalaşan” Kentler: Amsterdam ve İstanbul’daki Dönüşümleri Anlamak” başlıklı uluslararası seminerde bu yeni kentsel coğrafyada, yuppie, bohem burjuva, hipster gibi yeni toplumsal “tip”lerin de daha görünür hale geldikleri tartışılıyor.

“Yuppieland Yükselen Yeni Yaşam Tarzları ve “Mutenalaşan” Kentler: Amsterdam ve İstanbul’daki Dönüşümleri Anlamak” Semineri 2 Haziran Salı 2015, Saat: 14:00-17:00 Hollanda Araştırma Enstitüsü’nde.

 

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER