İstanbullular için yeni bir sinema salonu perdelerini açtı

Yazar Kadir Toprakkaya

Boğaziçi Üniversitesi’nin yeni sinema salonu SineBU, 1 Mayıs itibariyle perdelerini açtı. Haftanın dört günü Başka Sinema ile işbirliği çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü tarafından işletilecek olan salon, aynı zamanda üniversitenin farklı birimleri tarafından sinema salonu ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilebilecek.

Kampüs içinde sinemanın en iyi örneklerinin izlenebileceği SineBU, sadece Boğaziçi Üniversitesi mensupları ve öğrencilerine değil tüm İstanbul halkına açık bir mekan olarak AVM’lere sıkışan sinemalara yeni bir alternatif olmayı hedefliyor.

Sinema Salonu’nun önemli bir ihtiyacı karşılayacağını ifade eden Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu “Eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra spor, sanat ve kültür alanlarında da öğrencilere destek olmanın ve bunun için gereken altyapıyı oluşturmanın Üniversite yönetimlerinin görevi olduğuna inanıyorum. Bizler Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine tüm alanlarda en iyi olanakları sunduğumuz zaman öğrencilerimizin de bunu en iyi şekilde değerlendireceğini düşünüyorum.” dedi.

Görme engelliler için sesli betimleme ilk defa SineBU’da uygulanacak

Kuzey Kampüsü’nde yeni yapılan YADYOK Binası’nda yer alan, teknik olarak yüksek standartlara sahip, 154 kişi kapasiteli SineBU sinema salonu görme engellilerin Sesli Betimleme ile film izlemesine imkân veren bir sistemle donatıldı.

Görme engelli sinemaseverler 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde başlatılan Sesli Betimleme’nin ilk defa bir sinema salonuna uygulanmasıyla tüm izleyicilerle aynı anda film izleme imkânına sahip olacak. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde görme engelliler için alışıldık bir hizmet haline gelen bu uygulamaya Türkiye’de ilk yer veren sinema salonu SineBU olacak.

Projenin hayata geçmesinde katkılar sunan Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan İstanbul’un en “engelli dostu” sinema salonu olmayı hedeflediğini belirtirken Boğaziçi Sinema Kulübü’nden Tarık Ozan Erkovan ise salonda sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı

tekniğiyle gösterimler olacağını; bu sayede işitme engellilerin ayrıntılı altyazı sayesinde filmin seslerini görsel olarak takip edebileceğini ve bu uygulamanın Türkiye’de ilk defa vizyon gösterimlerinde uygulanacağını ekliyor.

Vizyona giren alternatif filmlerin iyi örneklerine yer verme hedefiyle yola çıkan SineBU, üniversitedeki diğer öğrenci kulüplerinin kullanımına da açık olacak; ayrıca film galaları gibi etkinliklere de ev sahipliği yapacak.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER