Anadolu’daki ilk Türk camisi restore edilecek

Yazar Cenay Toprakkaya

Ani Harabeleri olarak bilinen yerde inşa edilen Anadolu’nun ilk Türk camisinin restorasyon projesi için Türkiye genelinde bölgesel bazda faaliyet yürüten 26 kalkınma ajansı maddi destek verecek.

Sultan Alparslan’ın 1071’de Malazgirt Savaşı’nı kazanmasının ardından bugün Ani Harabeleri olarak bilinen yerde inşa edilen Anadolu’nun ilk Türk camisi yeniden ayağa kaldırılıyor. 1072 yılında Ebu’l Manuçehr Bey tarafından yaptırılan ve onun adını taşıyan cami, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda restore edilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakanlığa bağlı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Serhat Kalkınma Ajansı, caminin gelecek nesillere aktarılması, ulusal ve uluslararası çapta bilinirliğinin artırılması için kolları sıvadı. Bu kapsamda geçmiş yıllarda da restorasyonları yapılan caminin tam anlamıyla ayağa kaldırılması için Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü çalışmalarına başladı.

Türk camisi
2021’DE İBADETE AÇILACAK

Çalışmaların sonuçlanmasının ardından Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı arasında projelendirme ve restorasyon uygulamalarına ilişkin protokol imzalandı. İmza törenine Kars Valisi Türker Öksüz, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı-AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç katıldı. Protokol kapsamında Türkiye genelinde bölgesel bazda faaliyet yürüten 26 kalkınma ajansı, projeye maddi destek verecek. Restorasyon çalışmaları, Malazgirt Zaferi’nin 950. yıldönümü olan 26 Ağustos 2021’de tamamlanacak ve cami ibadete açılacak.

Türk camisi
İNANÇ TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ

Kars Valisi Türker Öksüz, törenin ardından yaptığı açıklamada restorasyonun kısa sürede tamamlanmasını hedeflediklerini belirterek; “Bu bizim için inanç turizminin gelişmesi ve ilimizin ulusal ve uluslararası çapta bilinirliğinin artması yönünde de çok önemli bir adım olacak” ifadelerini kullandı. Eski Bakan Ahmet Arslan da “Ecdat yadigarı bu kadar değerli bir eserimizin gün yüzüne çıkarılması konusundaki gayret nedeniyle mutluyuz. Kısa zamanda restore edilerek, burada namaz kılınacak hale gelmesi de hepimizin hasretle beklediği bir durum” değerlendirmesinde bulundu.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER