Yıldız Sarayı Vakfı’ndan “Yeni Normalde Kriz Fırsata Dönüştürülebilir mi Çalıştayı”

Yazar Kadir Toprakkaya

Yıldız Sarayı Vakfı, Mart ayından bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınının ülkemizde kültür ve sanat faaliyetlerini derinden etkilemesiyle birlikte pandemi sonrasındaki sürecin yeni ve yaratıcı çözümlerle aşılabilmesi amacıyla “Yeni Normalde Kriz Fırsata Dönüştürülebilir mi: Kültür Sanat STK’ları Çalıştayı” gerçekleştirdi. Çalıştay kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sektör temsilcilerinden pandemi süresince yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini dinledi. Çalıştaya ilişkin tespit ve çözüm önerileri, rapor halinde yayınlanacak.

Sözlerine “Koronavirüs salgını, hem çalışma hem de sosyal hayatımızı olumsuz etkiledi. Bakanlık olarak tüm alanlarda olduğu gibi kültür ve sanat hayatımızda da normalleşme adımlarını atmaya başladık. Yaşanan durgunluğu farklı perspektiflerden değerlendirmekle bir fırsata dönüştürmek için kamunun ve özel kurumların her alanda işbirliği içinde olması da çok önemli” diyerek başlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şu hususlara değindi:

Yıldız Sarayı Vakfı
“2020’Yİ SANATLA DOLU DOLU OLARAK 2021’E ULAŞTIRACAĞIZ”

“Kurumsal işleyişteki sıkıntıları çözmek, seyirciye yönelik farklı yaklaşımlar düşünebilmek, kültür ve sanatı, bu alanlara hizmet eden kurumlarla birlikte olabildiğince farklı yönleriyle ön plana çıkararak, her kesim için cazibe noktaları oluşturmak gibi gerekliliği hissedilen fikri ve fiziki değişimi gerçekleştirmek gerekiyor. İlk olarak, insanımızın bu süreçte kültür ve sanat aktivitelerinden kopmaması için harekete geçtik. Sosyal medyayı sahnemiz yaptık. 19 Mart’ta başlayan pandemi süreci boyunca konserler, tiyatro oyunları, opera ve bale etkinlikleri gibi çeşitli dallarda 65 etkinlik videosu yükledik. Aynı şekilde ‘Sanat Cepte’ uygulamamıza ait sosyal medya hesaplarını da aktif olarak kullandık. 78 sanatçımız, 20 Nisan-1 Haziran tarihleri arasında 67 Instagram canlı yayını gerçekleştirdi. Kültür noktasında da büyük bir memnuniyetle ifade etmeliyim ki ‘Sanal Müze’ çalışmamız hem ülkemizde hem de yurt dışında büyük ilgi gördü. 6 milyonu aşan bir ziyaret sayısına ulaştık. Normalleşme süreciyle birlikte Bakanlığımızın kültür ve sanat birimleri, yoğun bir takvimin içine girdi. Dünya çapındaki bu olumsuzluklara rağmen inanıyorum ki 2020 yılını geride bıraktığımızda, kimse kültür ve sanat alanında çok durağan bir yıldı diye düşünmeyecek. Biz tüm imkânlarımızla üzerimize düşeni yaparak, 2020’yi sanatla dolu dolu olarak 2021’e ulaştıracağız.”

“SANAT VE KÜLTÜR, BİZE YALNIZ OLMADIĞIMIZI FARK ETTİRİR, RUHUMUZA UMUT AŞILAR”

Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı ve Çankaya Üniversitesi HİR Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu da konuşmasına “Koronavirüs salgını, hayatımızın her alanını etkiledi. Normalleşme çabası içinde yaşananların atlatılması için kültür ve sanatın iyileştirici, mutlu edici gücüne ihtiyaç arttı” diyerek başladı ve şunları dile getirdi: “Bu farkındalığa sahip, sürecin üretici tarafını temsil eden sanatçılar, kültür sanat kuruluşları, çoklukla fonlar ve bağışlar aracılığıyla faaliyetlerini sürdürebilen sivil toplum kuruluşları da toplumsal fayda üretme misyonlarının gereğini yerine getirip, yeni dönemin ürettiği sonuçlarla başa çıkmaya çalışıyor. Elde edilen deneyimler çerçevesinde kültür ve sanat etkinlikleri, dijital dünyanın olanakları seferber edilerek gerçekleştirilmeye başlandı. Sanal sergiler, webinarlar, arşivlerin çevrimiçine taşınması, canlı yayınlar, eğitimler var kalma ve yol alma kararlılığı göstergesi olarak sergilendi. Diğer taraftan devletler, UNESCO gibi uluslararası kültür kuruluşları da insanlığın ortak birikimi kültür ve sanat alanlarını koruyucu kanatları altına almaya, bu alandaki sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi için farklı katkı alanları oluşturmaya çalışıyorlar. Yıldız Sarayı Vakfı olarak şu sıra hayli popüler olan bir Çin deyişinde dile getirildiği üzere ‘Tuhaf zamanlarda yaşayasın’ ifadesinin vücut bulduğu, toplumların umut ile umutsuzluk arasında gidip geldiği, ürkütücü boyuttaki ekonomik ve sosyal problemlerin ürediği bir dönemde, ortak aklı kullanarak ülkemize katkı sunmaya devam etmenin daha etkin yollarını bulabileceğimize inanıyoruz. Toplumların ve bireylerin kendilerini iyi hissetmeleri, iyiyi ve güzeli fark etmeleri, dirayetli, metanetli ve insancıl olmaları, bir ülkede sanat ve kültürün geniş toplum kesimleri ile buluşma düzeyine bağlıdır. Dolayısıyla sanat ve kültür, bize yalnız olmadığımızı fark ettirir, bizi dirençli kılıp, ruhumuza umut aşılar. Bu vesileyle çalıştayımızın, pandemi sürecinde kültür ve sanatı canlı tutmak adına yeni yollar bulmamız için büyük bir öneme sahip olduğuna inanıyoruz.”

Yıldız Sarayı Vakfı
SEKTÖRÜN ETKİN STK’LARINDAN YOĞUIN İLGİ

Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu tarafından Conrad İstanbul Bosphorus Otel’de gerçekleştirilen çalıştaya, başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere Kültür ve Turizm Bakan Yardımcıları Ahmet Misbah Demircan ve Özgül Özkan Yavuz’ın yanı sıra sektörün etkin sivil toplum kuruluşlarından Eğitim Kültür ve Araştırma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İnci Aksoy, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TURİNG) Mütevelli Heyeti Başkanı Bülent Katkak, EPOS 7 Derneği Başkanı Arzu Sabancı, Contemporary İstanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ve Hasan Bülent Kahraman, İyilik İçin Sanat Derneği Başkanı Selin Bozkurt, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Yönetim Kurulu Başkan Kenan Yavuz, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Şerafettin Yılmaz, ONE Derneği Başkanı Demet Sabancı, Salt Kültür Kurumu Direktörü Meriç Öner, TÜRSAK Mütevelli Heyeti Başkan Elif Dağdeviren, SAHA Başkan Vekili Agâh Uğur, YVS Yönetim Kurulu Üyeleri Mergül Kotil, Dr. Hakkı Yıldırmaz ve Prof. Dr. Can Bilgili ile Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı Sanat Yönetmeni Emrah Kılıç katıldı. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner de Zoom üzerinden toplantıya eşlik etti.

Yıldız Sarayı Vakfı
Yıldız Sarayı Vakfı Yönetim Kurulu…
tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER