Sagalassos’ta kazı çalışmaları başladı

Yazar Cenay Toprakkaya

Burdur’un Ağlasun ilçesi yakınlarında bulunan Sagalassos Antik Kenti’nde 2017’nin kazı çalışmaları başladı. Arkeolojik kazılarda bu yıl farklı ülkelerden gelen 90 kişilik bir ekip görev yapacak ve kazılar üç ay boyunca devam edecek. Kazılara Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden (MAKÜ) 5 kişilik ekip de akademik ve teknolojik destek verecek.

Sagalassos Antik Kenti Kazı Başkanı Belçikalı Prof. Dr. Jeroen Poblome, konu ile ilgili yaptığı açıklamada bu sene kazıların yoğunlukla yukarı agora tarafında olacağını belirtti. Kazı sürecinde restorasyonun da devam edeceğini ifade eden Poblome, şu açıklamalarda bulundu:

TARİH TEKRAR OKUNACAK

“Yukarı agoranın doğu tarafından en büyük kazılarımız olacak. Çünkü, Sagalassos’un en eski binası iki yıl önce burada bulundu. Burayı ticaret binası olarak biliyoruz. Bu bina, M.Ö. 2. yüzyılda yapılmış ve Sagalassos’un en eski resmi binası. Burası çok zengin bir yer ve binamız ayakta kalıyor. Bu sene bina üstünü açacağız. Tarihi tekrar okuyacağız.

YENİ BULGULAR YAVAŞ YAVAŞ ZİYARETE AÇILACAK

Burada geçen sene özel bir yazıt bulundu. Hem Sagalassos için hem de Roma İmparatorluğu için önemli bir yazıt, çünkü valilerden bahsediyor. Restorasyon işlerimizde bu sene daha çok taş döşeme olacak. Bizim anıtsal sütunlara da devam edeceğiz. Çömlekçiler Mahallesi dediğimiz yerde de çalışıyoruz. Orada büyük mezar anıtı açtık. MAKÜ ile çalışacağız, bilimsel olarak yardım edecekler. Ondan sonra son kazımız tepe üzerinde olacak. Orada bir kale var, büyük ihtimal Helenistik dönemde. Daha büyük ihtimalle de Bizans’a kadar kullanmışlar. Hamam projemiz var. Orada kazı yok ama restorasyon işlerimiz var. Bu noktaları yavaş yavaş ziyaretçilere açmak istiyoruz.”

Sagalassos

MAKÜ’DEN KAZI ÇALIŞMALARINA DESTEK

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ise, kazı çalışmalarına ihtiyaç görülen alanlarda destek vereceklerini bildirerek; “Üniversitemizden 5 kişilik bir ekip, bu kazı ekibiyle birlikte. Üniversitemizde bulunan lazer tarama, 3 boyutlu tarama teknolojileri, belgelendirme sistemleri ve antropoloji bölümü programlarımız bilgi paylaşımı yaparak, kazıya değişik noktalardan katılımımız gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.

 

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER