Kuzey Afrika, İran ve Irak’tan turist akını bekleniyor

Yazar Kadir Toprakkaya

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) geleneksel hale getirdiği buluşmaları sürüyor. Geçtiğimiz ay The Marmara Taksim’de düzenlenen etkinliğe, bu kez Beşiktaş Conrad Otel ev sahipliği yaptı. 26 Eylül Salı günü öğle yemeği şeklinde gerçekleşen buluşmaya, birliği üye otellerin temsilcilerinin yanı sıra İstanbul’un Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ve bazı ülkelerin İstanbul Konsolosları da katıldı.

ORTADOĞU PAZARINDAN KAYNAKLI

TÜROB Başkanı Timur Bayındır’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte yaz dönemini umutlu kapattıklarını dile getiren Bayındır, şu açıklamalarda bulundu: “Yıllık bazda gelirlerde henüz artış başlamamış olsa da, aylık bazda fiyat artışlarının yaşanması ve doluluk oranlarının iki yıl önceki rakamları yakalaması umut verici olmuştur. Bu artış, büyük ölçüde Ortadoğu pazarından kaynaklıdır. Talebin önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesini bekliyoruz. 2018 yılında özellikle Haziran-Ekim döneminde Ortadoğu’dan, Kuzey Afrika ile İran ve Irak’tan önemli oranda turist akını olmasını bekliyoruz. Bu bölgelerden gelecek talebin yükselmesi için etkinliklerimizi artıracağız.

TÜROB Başkanı Timur Bayındır

TANITIM SEFERBERLİĞİNE BAŞLAYACAĞIZ

TÜROB olarak uluslararası platformlarda adeta tanıtım seferberliğine başlayacağız. Ciddiyetle ele alacağımız pazarların başında Çin geliyor. Uluslararası turizm harcamalarında Çinli turistlerin harcamaları 2016 yılında yüzde 12 artarak 261 milyar dolara ulaşırken, Çinli turistlerin sayısı da yüzde 6 artarak 135 milyona ulaştı. Bu rakamlar, pazarın ne denli büyük olduğunu anlatmaya yetiyor.

‘1 MİLYON ÇİNLİ HAYAL DEĞİL’ DEMİŞTİK

Çin gibi bu kadar büyük hacimli bir kaynak pazardan ülkemizin aldığı pay, yılda sadece 167 bin turist. Yaklaşık üç ay önce ‘1 milyon Çinli turist hayal değil’ demiştik. Bu konu, bakanlığımız tarafından da gündeme alındı. Elbette Çin, kültürü ve alışkanlıklarıyla kolay bir pazar değil. Ama, bizler de misafir ağırlamayı en iyi bilen toplumlardan biriyiz. Önümüzdeki aylarda üst düzey kamu bürokratları ile birlikte özellikle Çinli şirketleri bir araya getirecek bir organizasyonu Çin’de düzenleyeceğiz. 2018 yılının Çin’de Türkiye Yılı olması da bizlere avantaj sağlayacaktır.

Kuzey Afrika

NİJERYA, GÜNEY KORE, ENDONEZYA, MALEZYA

Güney Kore, Endonezya, Malezya gibi diğer Asya ülkelerinden de Türkiye’ye talep yoğun. Harcama alışkanlıkları ile yükselme gözlemlenen Nijerya ve Güney Amerika da yakın takibe aldığımız pazarlar arasında yer alıyor. Türkiye’nin en büyük turizm pazarlarından Rusya’da 2016 yılındaki sert düşüşün ardından, 2017 yılında güney bölgelerimizde toparlanma baş gösterdi. İstanbul destinasyonu özelinde Rusya MICE segmentine yönelik yakın gelecekte bazı özel çalışmalarımız olacak. Mevcut konjonktür gereği, enerjimizi hızlı geri dönüş alabileceğimiz alternatif kaynak pazarlara ve segmentlere yöneltmenin daha verimli olacağını düşünüyorum. Üzerinde çalışmalarımızı ısrarla yoğunlaştırdığımız ve kısa süre içerisinde geri dönüşlerini alabileceğimiz bir diğer pazar ise Yunanistan. Bu ülkeye yönelik tanıtım çalışmalarımızı kısa süre içerisinde tüm üyelerimizle birlikte arttıracağız.

KRUVAZİYER DESTEĞİ OLUMLU

Hükümetin açıkladığı, ülkemize kruvaziyer gemi ile 750 kişi ve üstü sayıda turist getiren A grubu seyahat acentalarına 31.12.2017 tarihine kadar kişi başı 30 dolar destek sağlanması şeklindeki kruvaziyer desteğini olumlu buluyoruz. Ancak yıl sonuna çok az bir süre var, bu desteğin 2018 yılını da kapsaması gerekiyor. Aynı şekilde desteğin otobüs ile Yunanistan, Bulgaristan ve Tomanya başta olmak üzere diğer ülkelerden de turist getiren otobüs işletmelerine verilmesi, 2018 yılı için önemli bir cazibe oluşturacaktır.

ANKARA’DA 3. TURİZM ŞURASI DÜZENLENECEK

Turizm sektörünün mevcut durumunun değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik ulusal bir turizm politikasının oluşturulabilmesi hedefiyle, ilgili tüm tarafların katılımıyla Ankara’da 1-3 Kasım 2017 tarihleri arasında 3. Turizm Şurası düzenlenecek. Şura’da kamu kurum ve kuruluşları, turizm meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, turizm sektörü ve akademik camianın katılımı ile güncel görüş ve öneriler paylaşılacak.”

TURİZM SAYESİNDE KÜLTÜREL BİR DÖNÜŞÜM YAŞANIYOR

Dünya Turizm Günü’nü de kutlayan Timur Bayındır, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Turizmin dünyayı birleştiren, insanları bir araya getiren ve dostluğu çağıran bir olgu olduğunu hiçbir zaman göz ardı etmemeliyiz. Turizm sayesinde kültürel bir dönüşüm yaşanıyor. Dolayısıyla bu dönüşümün daha hoşgörülü ve kapsayıcı bir dünya yaratması gerekiyor. Dünya nüfusunun yüzde 16’sı, yani 1,2 milyarı, 2016 yılında kendi ülkeleri dışına seyahat etti. 2017 yılında toplam turist sayısının 1,4 milyarı aşması beklenmekte. Bu rakam, turizmin etki alanını açıkça ortaya koyuyor. Dünyada siyasi sınırlar güçlerini korurken, seyahat özgürlüğü engelleri aşıyor. Kültürler ve sosyal yaşamlar arasındaki etkileşim artıyor. Uluslararası seyahat eden her 5 kişiden 1’i 25 yaşın altında. Bu gençler, dünyayı gezmek ve gittikleri yerlerde yerel iletişim kurmak istiyorlar. Artık ‘dünya vatandaşı’ kavramının hayat bulduğu genç kuşaklar yetişiyor. Dolayısıyla turizm sayesinde kültürel bir dönüşüm yaşanıyor.”

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER