Kütahya’daki höyükten çıkarılan eserler Anadolu arkeolojisine kazandırıldı

Yazar Hande Balcan

Frig Vadisi, Aizanoi Antik Kenti, kalesi ve daha birçok tarihi yapılarıyla meşhur olan Kütahya’da yeni eserler gün yüzüne çıktı. Anadolu arkeolojisi, yeni eserlerine “Merhaba”dedi.

Kütahya’daki Seyitömer Höyüğü’nde yaklaşık 33 yıldan beri belirli dönemlerde yapılan kurtarma kazılarında yaklaşık 14 bin 500 eser gün ışığına çıkarıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, “Seyitömer Höyüğü’nde 33 yıl önce başlayan ve belirli dönemlerde yürütülen kazılar neticesinde yaklaşık 14 bin 500 eser gün yüzüne çıkarıldı.” diye konuştu.

Höyüğün altındaki 12 milyon tonluk linyit rezervinin ekonomiye kazandırılması amacıyla ilk olarak 1989’da başlatılan kazı çalışmaları, son 3 yılda Kütahya Müze Müdürlüğünce gerçekleştirildi.

Roma ve Helenistik dönemleri ile Demir Çağı, Orta Tunç Çağı, Erken Tunç Çağı’nın 3. ve 2. devirleri olmak üzere 6 farklı dönem ve bunlara ait 15 evre kazılarak çıkarılan eserler, Anadolu arkeolojisine kazandırıldı.

ESERLERİN YENİ ADRESİ ARKEOLOJİ VE MADEN MÜZESİ OLACAK

İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, geçmişi 5 bin yıl öncesine uzanan Seyitömer Höyüğü’nde yürütülen kazılarda önemli buluntulara ulaşıldığını söyledi.

Çalışmaların Kütahya Müze Müdürlüğü başkanlığında sürdüğünü belirten Ünal, “Seyitömer Höyüğü’nde 33 yıl önce başlayan ve belirli dönemlerde yürütülen kazılar neticesinde yaklaşık 14 bin 500 eser gün yüzüne çıkarılarak müzemize kazandırılmıştır.” dedi.

Ünal, müzede sergilenen ve en çok dikkati çeken buluntular arasında, kurbağa figürlü ve çarık şeklindeki içki kapları, tarım ve dokumacılık aletleri, geyik boynuzu, insan yüzü figürlü testinin yanı sıra parçalarından biri 28 yıl önce, diğeri geçen sene bulunan Frig çömleğinin (pişmiş toprak krater parçası) yer aldığını aktardı.

Buluntulardan bazılarının Kütahya Müzesinde sergilendiğini dile getiren Ünal, “Eserlerin büyük bölümünün, yapım çalışmaları süren Arkeoloji ve Maden Müzesinde sergilenmesi planlanıyor.” ifadelerini kullandı.

Ünal, parçalar halinde çıkarılan yaklaşık 10 bin eserin restoratörler tarafından birleştirildiğini sözlerine ekledi.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER