Karabağ bölgesinin incilerinden biri olan Şuşa şehrinde, Haydar Aliyev Vakfı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Turizm Ajansı’nın desteğiyle 5-8 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Kulinariya 1. Uluslararası Gastronomi Festivali sona erdi. Yoğun ilgi gören festivalde, Azerbaycan’ın ve kardeş Türkiye’nin yerel mutfaklarının yanı sıra Japonya, Gürcistan, Malezya, İtalya, İran, İsrail, Fransa, Almanya, Avusturya ve Çin temsilcileri de mutfaklarını katılımcılara sundu. Etkinlik kapsamında, birbirinden lezzetli yemeklerin yanı sıra eğlence programları ve masterclasslar da gerçekleştirildi.
Azerbeycan’ın gastronomi kültürüne önemli katkılar sağlayan festivale, Türkiye onur konuğu olarak katıldı. Türkiye’yi Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe’nin temsil ettiği festivalin son derece renkli geçtiği bilgisi aktarıldı. Çeşitli ülkelerden uzman aşçılar ve dünyanın dört bir yanından mutfak uzmanlarının katıldığı etkinliğin, Azerbaycan halkının geleneksel özellikleri ve misafirperverliğinin yaşanması bakımından son derece önemli olduğuna dikkat çeken turizmciler, festivalin bundan böyle her yıl gelişerek devam edeceği bilgisini paylaştılar.
“DOSTLUK VE ÇOK KÜLTÜRLÜLÜĞÜ TEŞVİK ETTİĞİMİZ İÇİN GURURLUYUZ”
Azerbaycan Turizm Ofisi Başkanı Florian Sengstschmid, Kulinariya 1. Uluslararası Gastronomi Festivali ile ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Şuşa ve tüm Karabağ bölgesi eşsiz bir doğaya, zengin tarihi ve kültürel mirasa sahiptir. 1. Uluslararası Gastronomi Festivali’nde hem yerel hem de uluslararası konukları Şuşa şehrinde ağırladığımız, Azerbaycan ve kardeş Türkiye’nin yanı sıra diğer ülkelerin de lezzetli yemeklerini sunduğumuz ve tüm milletler arasında dostluk ve çok kültürlülüğü teşvik ettiğimiz için gururluyuz.”
YEREL LEZZETLER YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Azerbaycan’ın çeşitli ekonomik bölgeleri – Abşeron-Khyzy, Dağlık Şirvan, Gence-Dashkesen, Lenkaran-Astara, Orta Aran (ova), Nahçıvan, Karabağ, Guba-Haçmaz, Şeki-Zagatala vb. – Kulinariya 1. Uluslararası Gastronomi Festivali’ne katıldılar. Festival günlerinde birçok ulusal ve uluslararası standlar kuruldu. Konuklar, bu standlarda Azerbaycan’ın ve dünyanın dört bir yanından yöresel mutfak örneklerini tatma şansı bularak, yoğun ilgi gösterdiler.