Koronavirüs karantinasında evlerindeki yaşlılar

Yazar Sinan İbiş

Koronavirüs salgını, dünyanın farklı ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de insanlığın varlığını tehlikeye atmaktadır. Dünyanın diğer ülkeleri gibi devletimiz de koronavirüsün bulaşmasını önlemek için insanlardan belirli bir süre evde kalmalarını isterken, çocukların ve yaşlıların ise dışarı çıkmamaları konusunda yasaklar koymuşlardır. Başlangıçta evde tatil gibi hissedilen karantina süreci, ilerleyen günlerle birlikte tahammülsüz bir hal almıştır. Bir haftalık karantina süresi insanların sabırlarını taşırmak için genellikle yeterli bir süre gibi gözükmekle birlikte bu sürenin aşılmasında insanların meşguliyetlerini geliştirememeleri, eğlenceli ve dolu günleri geçiremez hale gelmeleri durumunda kendilerini hapishanede düşünebilmeleri kaçınılmazdır.

AÇIK HAVAYA ÖZLEM

Yaşlılar için açık havaya çıkmak, temiz havayı solumak, yeşilliklerden zengin bir ortamda hafif bir yürüyüş yapmak, akranları ile bir çay, kahve, pasta sohbeti yapamasalar da sosyal mesafeyi koruyarak etraf ile sosyal iletişim içerisinde bulunmak son derece yararlıdır. Yaşlıların dışarı çıktıklarında bir parkta oturabiliyor olmaları ve etrafta olan biteni izlemeleri, sosyal değerleri yüksek ortamlarda ise gelip geçen insanlarla selamlaşmaları, onların kendilerini yaşamın içerisinde hissetmeleri için son derece önemlidir. Yaşlıların akranları ile park, pastane, kütüphane, restoran, kafe gibi ortamlarda buluşmalarını karantina ve sosyal mesafenin korunması kuralları engellese de bu kişilerin mobil telefonlar veya tabletler üzerinden görüntülü telefon görüşmeleri yapmaları veya evde birlikte yaşadıkları insanlarla zamanı dolduran aktiviteleri yapmamaları için hiçbir engel yoktur.

demans
BALKONDA HAYAT VAR

Balkonları olan evlerde günün çok serin, çok sıcak, esintili ve yağmurlu olmayan saatlerinde yaşlılar ile birlikte balkonda temiz hava ile buluşmak, çevredeki kuşlar için balkon kenarına yemler bırakmak, balkondaki çiçeklerin günlük bakımını yapmak ya da saksılara tohum ekmek, özel günlerde ise balkon kenarına bayrak asmak, balkonda otururken el, kol, boyun egzersizleri yapmak ya da balkonda kahve veya çay molası gerçekleştirmek gibi birçok olağan aktiviteler ile yaşlıların meşguliyetleri sağlanabilir ve sıkılarak mutsuz olmaları önlenebilir.

medikal turizm derneği başkanı sinan ibiş
AÇIK HAVA İLE BULUŞMA

Evde karantina altındaki yaşlılar, alışageldik birçok aktiviteden mahrumdur ve gençlerin aksine karantina sırasında dinlenmek ve mutlu olmak konularında evlerinde sınırlı seçeneklere sahiptirler. Yaşlıların evlere hapsolması yerine birlikte yaşadıkları birileri var ise bunlarla birlikte yaşlıların insanlardan korunmaya özen göstererek tenha yerlerde günlük yürüyüş yapmalarına izin verilmesi, onların sağlıkları için son derece yararlı olabilir. Yaşlıların evlerinde onlarla yaşayan aktif birilerinin olması onlar için şanstır ve evdeki diğer kişiler, yaşlı bireylerini mutlu kılmak için birçok aktivite ya da meşguliyet seçeneği üretebilirler. Ancak yalnız yaşamak durumunda olan yaşlı bireylere teknoloji bazı imkanlar sağlayabilse de karantina sürecinde insanlardan zorunlu uzak kalmak, onlar için daha çekilmez hal alabilir ve daha yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Uzman Dr. Sinan İBİŞ
Medikal Turizm Derneği Başkanı

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER