“İşgalden Kurtuluşa Alaşehir” sergisine yoğun ilgi

Yazar Kadir Toprakkaya

Dünyanın en iyi üzümlerinin yetiştiği Manisa’nın Alaşehir ilçesinde son derece anlamlı bir sergi açıldı. Alaşehir Belediyesi tarafından aynı zamanda şehrin kurtuluş günü olan 5 Eylül’de açılan sergi, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor. “İşgalden Kurtuluşa Alaşehir; Karanlıktan Aydınlığa Bir Üzümkent Öyküsü” başlıklı sergiyi ziyaret edenler, bu toprakların hiç de kolay kazanılmadığını, ne acılar ve gözyaşları barındırdığını hissediyor.

AYAKLARI YERE BASAN, DİK DURAN BİR SERGİ

Sergi için yaklaşık 6 ay süren bir hazırlık çalışmasında bulunduklarını, bu sırada akademik destek de aldıklarını dile getiren Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, TOURMAG Turizm Dergisi’ne yaptığı açıklamada “Bu sergi bugünlere ne kadar zor aşamalardan geçerek geldiğimizin açık bir göstergesidir. Belki hiç maddi değeri olmayan ama manevi açıdan çok büyük değerlere sahip olan çok kıymetli eserleri sergiliyoruz. Beni en fazla etkileyen parçalar ise, el yapımı Türk bayrağı ve Yunan bir askere ait miğfer oldu. Bu nedenle ayakları yere basan ve dik duran bir sergi olarak görüyoruz” dedi.

Sunay Akın

SERGİ MÜZEYE DÖNÜŞMELİ

Serginin açılışına katılan İstanbul Oyuncak Müzesi Kurucusu ve araştırmacı-yazar Sunay Akın ise; “Bu sergiden çok etkilendim. Sergilenmekte olan bayraklardan biri, Türk kadının el emeği ile diktiği Türk bayraklarından. Yani bugünlerde de gündemde olan o ünlü marşımız var ya, İzmir’in dağlarında açan çiçekler işte bu bayraklardı” şeklinde konuştu. Bu serginin mutlaka müzeye dönüşmesi gerektiğinin altını çizen Akın; “Sayın Başkan’dan özellikle rica ediyorum, bu sergi müzeye dönüşmeli ve daha da zenginleşmeli. Müzeler kentlerin hafızasıdır. Hafızamıza sahip çıkamayacaksak neye sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

ALAŞEHİR’İN TARİHİ GÖZLER ÖNÜNDE

Alaşehir Gençlik Merkezi’nde açılan sergi, Prof. Dr. Engin Berber ve uzman sanat tarihçisi Ayşegül Güngören’in küratörlüğünde, koleksiyoner Cem Üsküp, Uluğhan Aslan ile Talat Sağıroğlu’nun desteğiyle, Kenan Demiroğlu’nun görsel tasarımlarıyla hazırlandı. Alaşehir’in tarihini çok yönlü olarak tanıtmayı amaçlayan sergiyi gezenler, şehrin varoluş öyküsünü de öğrenme şansına sahip oluyor. Alaşehirli kadın efe Ruhiye Hanım ve Alaşehir Kongresi’ne özel bir yerin verildiği sergiye eşlik eden panoların hazırlanmasında ise Osmanlıca, Türkçe ve Yunanca kaynaklardan derlenen bilgiler; fotoğraf, gravür, harita gibi görsel malzeme ve döneme ait objelerle bir araya getirilmiş durumda.

SERGİDE NELER YER ALIYOR? 

Serv Antlaşması’nın 1920 yılında Konya’da basılan bir kitapçığı, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan “Yakındoğu Sorunlarına İlişkin Lozan Konferansı Antlaşması” Osmanlı Türkçesi metninin yanı sıra 1927 yılında Tayyare Cemiyeti’nce basılmış Nutuk’un ilk baskısı ile 14 Mayıs 1343 tarihli İstiklâl Madalyası ile beraberinde verilen Gazi Mustafa Kemal ıslak imzalı takdirname de sergide yer alıyor. Ayrıca ilk kez, Alaşehir Kongresi Reisi Hacı Muhittin Bey’e (Çarıklı) verilmiş el yapımı hatıra Türk bayrağı, Hacı Muhittin’in kendi el yazısıyla kaleme aldığı evrak ile kartviziti de sergileniyor.

YAKLAŞIK 100 PARÇA SERGİLENİYOR

Yunan ordusunca Türk siperlerine fırlatılmış top mermileri, boş kovanlarından devşirilmiş cephe hatırası vazolar, İstiklal madalyaları, hat levhalar, harp madalyası ve beratı, liyakat madalyası, mecidi nişanı ve Alman demir salip nişanı, milli müdafaa yüzükleri ve Kuvayi Milliye müfrezelerince kullanılmış silah, teçhizat ve mühimmattan oluşan yaklaşık 100 parça obje sergide görülebilir. Alaşehir’deki sosyal ve iktisadi yaşama ayna tutan, mermer üzerine Osmanlıca yazılmış gayrimüslim bir üzüm ihracatçısına ait tabela, üzüm desenli seramik ve cam eserler, Sarıkız maden suyunun Fransız baskısı etiketi ve benzeri eserler de sergi kapsamında bulunuyor.

Alaşehir

Kuvayı Milliye atlılarının İzmir’e doğru koştuğu bu tarihi günlerin 95. yıldönümünde Ege topraklarında olmanın çok güzel bir duygu olduğunu dile getiren Sunay Akın; “Gönül ister ki 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndan 9 Eylül İzmir’in kurtuluşuna kadar geçen o süreçte insanlarımız Ege’ye gelsin. Buranın hem insanlarıyla hem tarihiyle buluşsun, hem de o bağımsızlık ruhunu yaşasın” diye konuştu…

Sergiyi, TOURMAG Turizm Dergisi adına İmtiyaz Sahibi Kadir Toprakkaya ve Genel yayın Yönetmeni Canan Toprakkaya da gezdi. Son derece etkilendikleri bilgisini paylaşan Toprakkaya’lar; “Büyük usta Sunay Akın’a sonuna kadar hak veriyoruz. Müzeler kentlerin hafizasıdır ve bu sergi müzeye dönüşmeli” mesajı verdiler…

Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban; “Bu sergi bugünlere ne kadar zor aşamalardan geçerek geldiğimizin açık bir göstergesidir. Hazırlanmasında emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum” dedi…

TOURMAG Turizm Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Canan Toprakkaya, İstanbul’dan getirdiği, yazar Adnan Baykal tarafından Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’a ulaştırılmak üzere imzalanan kitapları ve yaşam duayeni Turan Sürücü tarafından verilen üzeri mineli, Türk bayrağı işlemeli anahtarlığı Başkan Karaçoban’a teslim etti…

Alaşehir

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER