670 yıllık İmera Manastırı restore ediliyor

Yazar Cenay Toprakkaya

Doğu Karadeniz’in önemli inanç yapıları arasında gösterilen, gotik mimarisi ve aydınlatma tekniğiyle ilgi çeken İmera Manastırı ‘nın turizme kazandırılması için restoresine başlandı.

Gümüşhane’de, Hristiyan Ortodoks inancının özelliklerini taşıyan ve mimari özellikleriyle dikkat çeken 670 yıllık İmera Manastırı’nın restoresine başlandı. Merkeze bağlı Olucak köyü sınırları içinde yer alan, gotik mimarisi, giriş kapısının doğuda yer alması ve yapımında kullanılan aydınlatma tekniğiyle Doğu Karadeniz’in önemli inanç yapıları arasında gösterilen manastırda, restorasyon çalışmalarının bir kısmının bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Hazırlanan 160 bin liralık restorasyon projesinin ilk etabında manastırın çatısı, yıpranmış eksik taşları, içindeki hasarlı bir sütunu ile kapısının onarılması planlanıyor.

TARİHİ YAPILAR TURİZME KAZANDIRILACAK

Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, manastırdaki restorasyon çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada kentin Karaca Mağarası, Krom Vadisi ve Santa, Satala antik kentleriyle tarihi ile turistik açıdan önemli bir konumda olduğunu söyledi. Gümüşhane’nin sahip olduğu tarihi zenginliklerle Doğu Karadeniz’de aynı zamanda bir inanç turizmi aksı üzerinde bulunduğuna işaret eden Taşbilek, bölgede birçok tarihi yapı bulunduğunu, bunların restore ederek turizme kazandırılma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

ÖNEMLİ BİR İNANÇ MERKEZİ

Vali Taşbilek, İmera Manastırı ‘nın da bu yapılardan biri olduğunu aktararak, şunları ifade etti: “Tarihte önemli bir inanç merkezi. Bu yapıların korunması noktasında bölge halkının da özen göstermesi gerekiyor. Turizmde altyapı çalışmalarını tamamlıyoruz. Manastırın yanındaki Foster Konağı’nın restorasyon çalışmalarıyla ilgili belirli bir oranda yol aldık. Böyle bir destinasyon; kültür, tarih, doğa ve fotoğrafçılık gibi birçok aktiviteyi de ziyaretçilerine sunacak.”

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER