Gastro Kültürel Turizm için harekete geçtiler

Yazar Oktay Emlik

İRO-İstanbul Rehberler Odası, dünya turizminin yükselen değeri “Gastro Kültürel Turizm” üzerine çalışmalar yapmak için harekete geçti.

Gastronomi turizmi potansiyeli açısından Türkiye’nin, son derece zengin ve benzersiz değerlere sahip olduğunu ancak gastronomi odaklı turizm faaliyetlerinin yeterince önemsenmediğini belirten ve gerek sektörün gerekse de kamunun odağında konunun yeterince yer almadığına dikkat çeken İRO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eğinlioğlu: “İstanbul Rehberler Odası bünyesinde gastro-kültürel turizm rehberliği alanında çalışmalar yapılması için bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyonun İRO bünyesinde, gastronomi turizmi ve gastro-kültürel rehberlik alanında yapılacak her türlü planlama, etkinlik, eğitim çalışmaları için İRO yönetimine danışmanlık yapması kararlaştırıldı” dedi.

Yeni komisyonun görev ve sorumluluklarının “Gastronomi turizmi (GT) için öncelikle rehberler nezdinde gerekli formasyon çalışmalarının yapılması; İRO üyesi rehberlere gastro-kültürel rehberlik üzerine bilgi ve iletişim olanakları sağlanması; sektörün diğer bileşenleri ile işbirliği yapılarak GT’nin gelişmesi ve bu alanda nitelikli ve gelir getiren projeler hazırlanması” olduğunu belirten Eğinlioğlu, komisyonun ilk toplantısını Ağustos ayı içerisinde yaptığını ve önemli hedefler belirlendiğini aktardı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, komisyon sözcüsü Mansur Karakoç: “Gastronomi turizminin diğer bileşenleri (başta ilgili Bakanlık ve diğer resmi kurumlar olmak üzere, ilgili STK’lar, seyahat acentaları, konaklama tesisleri, yeme-içme işletmeleri, üniversiteler, gastronomi ile ilgili tüzel veya özel kişiler) nezdinde gerekli koordinasyon ve işbirliği sağlayacaklarını” belirtti. GT’nin gelişmesi, ülke turizm politikalarında hak ettiği yeri elde etmesi ve gerek ulusal gerekse de uluslararası kamuoyunda “Türkiye Gastronomi Turizmi” algısının oluşması için gerekli çalışmaların sistematik bir şekilde yapılacağını vurgulandı.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER