Ereğli’nin tarihi ruhu yeniden canlanıyor

Yazar Yeliz Sancaktaroğlu

Balıkçılar kasabası Ereğli, Kocaeli sınırlarına bağlı bir mahalledir.  Karamürsel ilçesinin, Doğu sınırlarında yer alan Ereğli, 17 Aralık 1986’da Belediye Statüsü alarak beldeye dönüşür. Beldenin ilçeye uzaklığı 3 km olan Ereğli’nin geçimi, balıkçılık, bağcılık ve bahçeciliktir. İzmit Körfez’inde tek balıkçılık yapılan yer konumundadır. 

Yıllardır bakımsız ve terkedilmiş görüntüdeki mahalleye 2017’ de ilk gittiğimde, bitkisel hayat yaşayan köy görünümdeydi. Çökmeye yüz tutmuş binalar, çivilerinden çıkmış köşkler, toz ve toprak içinde kalmış çatılar… Adeta, bir korku filmi karesi gibi bana poz veriyordu.  Bende dayanamadım arşivime fotoğrafladım.  Aslında bana çok enteresan bir yer olarak geldi. Hoşuma da gitti.  Fakat orada yaşayan halk ne düşünüyordu? Her gün köhne bir manzara da yaşamak zor olsa gerek. Sokaklar toz içinde yuvarlanıyordu. Tarihi dokuları çok severdim ama biraz daha bakımlı olsa ve önem gösterilse bakış açımız değişir diye düşündüm.

Ereğli’de tarihi harabelerin yanlarından geçerken değişik yollar da karşıma çıkıyordu. Sahilde balık yenilebilen yerler, huzur veren ortamla ve insanlarıyla keyifli bir manzarada da oturulabiliyordu. Arabamı yeni sattığım için Karamürsel’den kalkan minibüslerle yarım saate yokuşun başında inmiştim. Yollar yılan gibi kıvrılıp duruyordu, çok zarar görmemiş evlerin işlemeleri, balkonları, merdivenleri olağanüstü incelikteydi. Bir ara sokak arasında gezerken, PTT’nin çok eski bir tabelasının sokağın köşe duvarında asılı olduğunu gördüm. Kimse dokunmamış, öylece bana bakıyordu. Acaba kenarına sıkıştırılmış hayranımdan aşk mektubu mu gelmişti? Bakmadım, yürüdüm. Arka yolları da görmek istedim. Yolun yokuş tarafını seçtim, yolda ilerledim. Minik köy evleri, ineklerin tezekleri bahçeden çitin kenarında duvar gibi diziliydi.

Bir bahçede, minicik avuç içi kadar tahtadan bir kulübe vardı. Etrafı çiçekler ağaçlar ve yemyeşil bir doğa görünüyordu. Oradayken yaz günlerinden biriydi. Kulübenin bacasından hafif duman çıkıyordu. Baktım ve görüntüyü beynime kaydettim. Bu köyü ve bakir kalmış olan beldeyi… Tabii ki turizm açısından kalkınmasını canı gönülden hepimiz isteriz ama iyi bir coğrafyayı da bozmak istemeyiz. Dileriz, tarihi ve rüstik havası bozulmadan bir cennet köşemiz daha olur.  

İşte güzel bir haber, Kocaeli Belediyesinin çalışmalarıyla, tarihi Ereğli evleri kentin dokusunu koruyacak şekilde restore ediliyor. Bu güzel mahalledeki evler, artık turistlik bir yere dönüşebiliyor. Tarihi dokusu bozulmadan ve ahşap evler yeniden restorasyona uğruyor. Özellikle “Çıpalı Konak.” Ereğli evleri yeni bir turizm beldesi olacak şekilde tasarlanıyor. Sosyal kültürel amaçlı olmak üzere halka hizmet verecek hale getiriliyor.

Çıpalı Konak 

Yıl 2023 ve sıcak bir ağustos ayı…

Eski Ereğli yapım aşamasında yenilenmeye devam ediyor.  Ereğli’de en çok beğeni gören, “ Çıpalı Konak” adını ön cephesindeki kabartma ile çıpa olan,  bir zemin iki kat olmak üzere üç katlı bir yapı olma özelliğinden alıyor.  Ön tarafındaki kabartma çıpa motifinin yanı sıra, giriş kapısında çift taraflı merdiven estetik açıdan çok güzel bir görüntüyle öne çıkıyor. Çıpalı Konak dışında bölgede tarihi eser olarak 20’ ye yakın ev günümüze ulaşabilmiş.

Burası Çıpalı Konak ve yeni restore edilmiş halidir. 

Konak, Ereğli beldesi sakinlerine, kıraathane ve kütüphane olarak hizmet vermeye 2021 yılında başlamış.  Eski halinin fotoğrafıyla yeni halini kıyaslarsanız göründüğü üzere, gayet başarılı restore edilmiş.  Bina eski halinde 3 katlı bir yapıydı, daha sonra birleşik hale gelmiş ve iki girişi var. Halkın ziyaretine ise açık.

Her kat farklı bir sistemle çalışıyor. İlk merdivenlerden çıkılarak gidilen yerde, üyelik sistemiyle devam eden bir kat bulunuyor. Üye olmak için birtakım şahsi bilgiler alınıyor, kütüphane sisteminde 14 gün arayla üyelik hakkı veriliyor. Üç kitap alma şansınız da bulunuyor.

Ereğli

Danışmanlarla Birlikte Dersler Veriliyor

Konağın başka bir katında ve odasında ise, atölyeler bulunuyor. Bu alanda zeka oyunları, münazaralar, yazarlık atölyeleri, resim çalışmaları yapılıyor. Beş tane danışman yardımcı oluyor. Ayrıca başka bir odada, çocukların zekalarını ilerletmek ve topluma faydalı eğitimli olmak adına öğretmenler eşliğinde öğretiler kitap okuma günleri yapılıyor.

Kütüphane’de Emekli Öğretmen; “Seher Keçe Türker”in, 2500 Kitabı Mevcut

Seher Keçe Türker adındaKİ emekli öğretmen, Çıpalı Konağın eski kiracısı. Hayatı boyunca biriktirdiği 2500 tane kitabnı, kütüphaneye bağışlamış. Raflarda sergilenmektedir.

Ereğli

Yazarların Okuyucularıyla Buluşmaları da Oluyor

En üst katta büyük kütüphane bulunuyor. Bu katta yazarlarla sohbetler gerçekleşiyor. Ereğli Çıpalı Konak Kütüphanesi’nde on bine yakın kitap barınmakta ve okuyucularını beklemektedir

Yıkıntıların tozların ve paslı çivilerin arasından ve tozlardan yeniden hayata dönüş…. Yorgun ruh paslı çivilerin tozların arasından yaşama geri dönüyor.

Ereğli

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER