Dünyanın dört bir yanından Amasya’ya geldiler

Yazar Kadir Toprakkaya

Türk dili, tarihi ve kültürünü dünyaya tanıtmak üzere önemli projelere imza atan Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkçe Yaz Okulları projesiyle Türkiye’de ağırladığı Türkçe aşığı yabancı öğrenciler Ferhat ile Şirin’in aşkından etkilenip Amasya’ya gitti.

2015 Uluslararası Türkoloji Yaz Okulu’nda eğitim alan Türkçe aşığı gençler hem dillerini geliştiriyor hem de Türkiye’nin dört bir yanını gezerek Türk kültürü yakından tanıma fırsatı yakalıyorlar. Bu kapsamda Samsun’da eğitim gören öğrenci grubunun Amasya’daki rotası tarihi mekânlardı. Gezi hakkında konuşan Yunus Emre Enstitüsü Samsun Yardımcı Koordinatörü Adem Uyar, “Türkçe Yaz Okulu projemiz kapsamında burada hem Türkçe öğretiyor hem de Türk kültürünü birebir öğrencilerimize yaşatarak bu kültürü hissetmelerini sağlıyoruz. Bu kapsamda da öğrencilerimize şehrimizi gezdirdik. Özellikle Ferhat ile Şirin’in hikâyesini bilmeyen öğrenciler hem bu hikâyeye çok şaşırdılar hem de Ferhat ve Şirin’in mezarlarını ziyaret etmek istediler. Öğrencilerle birlikte Amasya’nın tarihi dokusunu keşfederken kültürel kokusunu ve güzelliğini de hep birlikte teneffüs ettik” dedi.amas2

Ferhat ile Şirin’in aşkına hayran kaldım

Geziye katılan 2015 Türkçe Yaz Okulu öğrencilerinden Mısırlı Mirhan Abdellatif Amasya’nın harika bir şehir olduğunu ve tarihiyle çok zengin bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Mirhan, kentin tarihinden oldukça etkilendiğini söyledi. Mısırlı yaz okulu öğrencisi, “Amasya’da çok güzel yerlere gittik. Mesela, Kral Mezarlığı’na çıktık. Şifahaneye, Beyazıt Camiisine gittik. En güzeli de Ferhat ile Şirini ziyaret ettik. Ferhat ile Şirin’in öyküsünü hiç bilmiyordum. Amasya’da öğrendim. Aşkları için çok çaba sarf etmişler. Bu beni çok etkiledi ve düşündürdü. Amasya ve birçok şehri bize gezdirdiği ve Türkçe eğitimi verdiği için Yunus Emre Enstitüsü’ne çok teşekkür ederim” dedi.

Amasya’nın tarihi geçmişi beni çok şaşırttı

Geziye katılan Kazakistanlı Simbat Kudaybergen ise Amasya hakkında şunları söyledi; “Amasya çok harika ve tarihi bir şehir. Orada tarihi kaleler, müzeler, camiler var. Gezerken ilk olarak büyük bayraklı kaleye gittik. O kalenin Mısır ve Türkiye savaşında yapılan kale olduğunu öğrenince çok şaşırdım.” dedi.

Daha sonra Ferhat ve Şirin’in mezarını ziyaret ettiklerini belirten Simbad, “Ferhat ve Şirin’in kabrinde çok duygulandım. Çünkü Ferhat, Şirin için dağdan kendisi ırmak yaparak su getirmiş. Bu çok ilginç ve çok özel. Bu ziyaret sonrası öğle yemeği için bir Türk lokantasına gittik yemekler çok lezzetliydi, en çok köfte ve dolmayı sevdim.” diye konuştu. Öğle yemeğinden sonra Sabancıoğlu Müzesi’ni ziyaret ettiklerini belirten Simbad, “Şehzadeler Müzesi’ne ve Mimar Sinan’ın yaptığı Beyazıt Camiisine gittik. Tüm bu yerler arasında beni derinden etkileyen Ferhat ile Şirin Müzesi’ydi. Bu hikâyenin efsane olduğuna inanan insanlar olsa da gerçek olduğuna inanan insanlar da var. Beni çok derinden etkiledi” dedi.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER