Adem Giden

Türkiye’nin gastronomi değerleri için büyük müjde

Türkiye’nin gastronomi değerleri için büyük müjde
Yazı boyunu düşür Yazı boyunu yükselt Font boyutu Yazdır

Dünyanın en zengin, leziz ve mutlu eden çeşitlilikleri ile Türkiye’nin dillere destan gastronomisi için önemli adımlar atıldı. GTD ve KalDer güçlerini birleştirdi, turizm duayenlerinden de destek geldi. TOURMAG Turizm Dergisi, çok önemli temellerin atıldığı buluşmada gastronomi adına tarihe geçen ayrıntıları yerinde takip etti ve büyük müjde geldi; İstanbul’a Türkiye’nin Gastronomi Enstitüsü kurulması üzerine harekete geçildi.

Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) ve Türkiye Kalite Derneği (KalDer), gastronomik değerleri ortaya çıkarmak ve turizm sektörünün çeşitlenmesine katkıda bulunmak amacıyla güçlerini birleştirdi. Turizm sektörünün iki değerli ismi GTD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Boztepe ve KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı’nın ortak paydada buluştukları zengin tecrübe ve değerler, Türkiye’nin bin yılları aşan mutfak çeşitliklerinin geniş kitlelere doğru ulaşmasını da sağlayacak. İstanbul Rehberler Odası Başkanı Hakan Eğinlioğlu, KalDer Genel Sekreteri Semih Ersun, GTD Başkan Yardımcısı Ömer Kartin ve Koraltan Saygın da toplantıda yerini aldı. Ünlü Şef Aydın Demir de; “Mutfaktan çıkmamıza izin verilmeyen günlerden misafirimizin masasında sohbet edip eksiklerini gidermeye çalıştığımız dönemlere geldik” diyerek sektörde yaşanan geçişleri aktardı, kalitenin önemine vurgu yaptı.

TÜLİN ERSÖZ VE BÜLENT AKARCALI’DAN YERİNDE DESTEK

Beşiktaş’ta, İstanbul Boğazı’na Ortaköy Camii manzarasıyla da komşu Feriye Palace’de gerçekleşen medya ve turizmciler buluşmasına, Turizm Atölyesi Başkanı – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Turizm Danışmanı Tülin Ersöz, beraberinde Kültür ve Turizm eski Bakanı Bülent Akarcalı da katılım gösterdi. Tülin Ersöz, konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın turizmin her alanında olmak üzere gastronomi için de destek vermeye hazır olduğunu katılımcılara aktarırken; Bülent Akarcalı da Türkiye’nin çok zor dönemlerden geçerek turizm sektöründe çağ atladığını, ancak son yıllarda yaşanan çeşitli sorunların üzüntü vermesiyle birlikte aşılabileceğine vurgu yaptı.

Tülin Ersöz ve Gürkan Boztepe’nin “Gastronomi Enstitüsü” müjdesini verdiği o an…

GÜRKAN BOZTEPE İLE TÜLİN ERSÖZ BOMBAYI PATLATTI

Toplantı esnasında kürsüden katılımcılara seslenen Ersöz’e “Sürprizimizi söyleyelim” önerisinin ardından Türkiye’de turizmcileri heyecanlandıracak adım ortaya çıktı. Tülin Ersöz, Gürkan Boztepe’yi de işaret ederek İstanbul’da “Gastronomi Enstitüsü” kurmak üzere harekete geçtiklerini belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın enstitüyü kurmak üzere hizmet binası aradığını açıklayan Ersöz’ün sözleri, davetliler tarafından büyük ilgiyle takip edilerek memnuniyetle karşılandı.

Turizm eski Bakanı Bülent Akarcalı’nın TOURMAG Turizm Dergisi’ne açıklamalarında çok özel ayrıntılar yer aldı…

BÜLENT AKARCALI, TOURMAG TURİZM DERGİSİ’NE İÇİNİ DÖKTÜ

Geçtiğimiz günlerde Bursa seyahatinde TOURMAG Turizm Dergisi’ne özel açıklamalarda bulunan Tülin Ersöz’ün ardından, Beşiktaş’ta Bülent Akarcalı konuğumuzdu. Türkiye’de turizmin hak ettiği en iyi noktaya gelebilmesi için sihirli ayrıntıları aktaran Akarcalı’nın çok özel açıklamaları, TOURMAG’in yeni sayısında yer alacak.

İKİ DERNEK, YETERLİLİK SINIFLANDIRMASI YAPACAK

Etkinliğe yönelik ayrıntılarda şunlar yer alıyor: İki dernek, ülkemizdeki lezzet duraklarının yeterlilik sınıflandırmasını birlikte yaparak, gastronomi turizminin ve paydaşlarının kalite ve mükemmelliğe erişimi için birlikte çalışacak. GTD, sürece dahil olan firmaları KalDer ile birlikte geliştirdiği modelle değerlendirip, sertifikalandıracak. “Teknik” ve “Lezzet” olmak üzere iki ayrı başlık altında gerçekleştirilecek değerlendirmelerde lezzet değerlendirmesini yapacak uzmanlar, Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi (USLA) tarafından eğitilecek. Hedef; birleştirici ve geliştirici anlayışa sahip, güçlü bir GT Belgesi ağı ile Türkiye’nin mevcut gastronomik zenginliğine tüm dünyadaki gastro turistlerin dikkatini çekmek.

gastronomi

Gürkan Boztepe..

GTD: TURİZM İÇİN ‘CAN SUYU’ OLABİLİR

Türk mutfağını dünyaya tanıtmak ve restoranlarımızın standartlarını belirlemek amacı ile kurulan Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) Başkanı Gürkan Boztepe, söz konusu işbirliğinin son zamanlarda sancılı bir dönemden geçen turizm sektörü için ‘can suyu’ niteliğinde olacağını ifade ederek, Anadolu’nun konumu ve zengin tarihinin bu çeşitlendirme için son derece elverişli olduğunu söyledi. Gastronomi turizminin de sağlık, kongre, kültür, kaplıca gibi ayrı bir turizm çeşidi olduğunu dile getiren Boztepe; “Ancak gastronomi, öğeleri itibariyle çok yoğun ve niş bir alan. Otelleri, acenteleri, turist rehberleri, restaurantları ile her kesimin bu kazanım için birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Eğer bu başarılırsa ülkenin gastronomik anlamda algısı yaratılabilir, örneğin İspanya gibi” açıklamasında buılundu.

HEDEF, SEKTÖRDE İYİLEŞME SAĞLAMAK VE BİRLEŞTİRİCİ OLMAK

Kurum ve kuruluşların mükemmele ulaşmalarında önemli bir rehber olan KalDer ile işbirliğinin sektördeki kalite algısını farklı noktaya taşıyacağını, dolayısıyla bu entegrasyonu çok önemsediklerini kaydeden Gürkan Boztepe; “Lezzet dünyasının yıldızlarını KalDer ile ölçümleyerek, denetleyerek öne çıkaracağız. Bu durum, sektör oyuncularını sistematik olarak başka bir noktaya taşıyacaktır ve diğer pek çok firmayı kalite anlamında tetikleyecektir. Amacımız sektörde standartları belirlemek, iyileşme sağlamak ve birleştirici olmak” mesajı verdi.

Dernekler, gastronomi ve turizm adına ortak çalışmalarına başladı…

KALDER: KALİTE TESADÜF OLAMAZ

Yaşamın her alanında kaliteyi, mükemmelliği hedef alan bir sivil toplum kuruluşu olarak Anadolu topraklarının bereketine hep zaman inandıklarını ifade eden KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı ise kalitenin tesadüf olmadığını, mükemmelliğe giden yolda eğitimin öncelikli bir konu olduğunu ifade etti. Mükemmele ulaşmak isteyenler için her zaman bir rehber, öncü model olan KalDer’in bundan böyle gastronomi turizminin paydaşlarının da gelişimine katkı sağlayacağını dile getiren Buket Eminoğlu Pilavcı, şunları ifade etti:

GASTRONOMİ TURİZMİ, GELECEK VAAD EDEN BİR ALAN

“İnsanların seyahat özgürlüğü geliştikçe turizm hareketliliği artıyor. Bugüne kadar alışkın olduğumuz deniz-kum-güneş, kültür, din turizmi gibi öğeler tüm dünyada hızla çeşitleniyor. Alışılagelmişin dışında yerler keşfedip, tatlar denemek isteyen ve yerel öğelerin değerine inanan seyahat severler, gezilerini gastronomi haritasına göre planlamaya çoktan başladı. Gastronomi turizmi; geniş etkinlik kapsamı, farkındalık yaratan etkisi, bulunduğu yerin kalkınmasına, imajına ciddi katkılar sağlaması nedeniyle gelecek vaad eden bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde yeni telaffuz edilmesine rağmen dünyada İtalya ve İspanya gibi birçok ülke, bu alandan ciddi katma değer elde ediyor. Türkiye, turizmdeki mevcut potansiyelini çok daha niş bir alana taşıyacak olan bu rekabet avantajını kullanmalı. Yaşamın her alanında kaliteyi, mükemmelliği hedef alan bir sivil toplum kuruluşu olarak bizler, Anadolu topraklarının bereketine hep inandık. Geleneksel olarak elde edilen, yapılan, unutulmaya yüz tutan değerlerimizin-lezzetlerimizin tüm dünyanın iştahını kabartacağına, gastronomi turizminin diğer öğelerinin de bunu en kaliteli şekilde destekleyeceğine inancımız tam. Sadece yapmamız gereken, ekip ruhunu yakalamak ve çalışmak.”

Dünyaca ünlü Türk Şef Aydın Demir… Feriye Palace’da binbir çeşit mutfak menülerini lezzet avcıları ile buluşturan Demir, TOURMAG Turizm Dergisi’ne özel açıklamalarda bulunmaya hazırlanıyor…

Turizm Atölyesi Başkanı – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Turizm Danışmanı Tülin Ersöz…

Tülin Ersöz ve Şef Aydın Demir…

Turizm eski Bakanı Bülent Akarcalı ve Tülin Ersöz, program boyunca turizm özel diyaloglarıyla “neler yapabiliriz” sorusunun yanıtını aradı…

Turizm sektöründe iki etkin derneğin güne özel çekimlerini, usta fotoğraf sanatçısı Ümit Başer Alkaç gerçekleştirdi…

Bir Cevap Yazın

eva