Güllaç Tarifi, Güllaç Nasıl Yapılır?

Yazar Haber Merkezi

Güllaç her zaman keyifle tüketilebilen geleneksel lezzetlerdendir, yine de Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olmasıyla akıllarda yer etmiştir. Hafifliği ile beğeni kazanan, özellikle sıcak mevsimlere denk gelen ramazan dönemlerinde serinletici etkisiyle popülerliği giderek artan güllaç tatlısının yapımı da oldukça kolaydır.

Güllaç Tarifi Malzemeleri

Pratikliği ile menülerin baş köşesinde yer alan, hafifliği ile iftar sofraları için en ideal tatlı seçeneklerinden birisi olan güllacın malzemeleri de zahmetsizce bulunabilir.

Güllaç Tarifi Malzemeleri:

  • 3 litre süt
  • 12 adet güllaç yaprağı
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 paket şekerli vanilin veya birkaç damla vanilya
  • 2 su bardağı ceviz içi (isteğe bağlı farklı kuru yemişler tercih edilebilir)
  • 1 tatlı kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)

Süsleme İçin:

  • İsteğe bağlı meyve: nar, çilek
  • 4 yemek kaşığı toz Antep fıstığı, badem ve/veya ince çekilmiş ceviz içi

Güllaç Nasıl Yapılır?

Damaklarda iz bırakan unutulmaz sütlü tatlılardan birisi olan güllacın tarifi, kolaylığı ve pratikliği ile öne çıkıyor. Yemek sofralarınız için ferah ve hafif bir sütlü tarifi yapmayı düşünüyor ve güllaç nasıl yapılır? sorusunun yanıtını arıyorsanız doğru yerdesiniz.

Güllaç Yapılışı:

Yaklaşık olarak 40-45 dakika içerisinde tamamlanacak güllaç tarifi için ihtiyaç duyulan malzemeleri yukarıda vermiştik.

3 litre sütü bir tencereye koyun ve üzerine 3 su bardağı toz şeker ekleyip karıştırın. Tencereyi orta ateşe yanan ocağa koyun ve şeker eriyene kadar karıştırın. 1 paket şekerli vanilini veya birkaç damla vanilyayı da karışıma ekleyin. Karışım yaklaşık olarak 50 derece sıcaklığa ulaştığında ocaktan alın. Güllaç tarifinde gül suyu kullanmak istiyorsanız karışıma gül suyunu bu aşamada ekleyin.

2 su bardağı ceviz içini dişe gelecek boyutlarda olacak şekilde bir bıçak yardımı ile doğrayın. Güllacın yapılacağı fırın kabının veya borcamın içerisine bir kepçe ılık sütlü karışımdan dökün. Sütün üzerine kabın boyuna ve şekline göre parçaladığınız güllaç yapraklarından koyun. Bu işlemi yaparken kat kat devam edin ve kuru yaprak ekledikçe güzelce ıslanması için üzerine süt dökün. 6 adet yaprağı bu şekilde kaba yerleştirdikten sonra yaprakların sütü çekmesi için bir süre bekleyin. Çekilmiş cevizi güllaçlarına üzerine güzelce dökün ve dağıtın.

Kalan 6 adet yaprağı da ıslatarak tatlının üstünü tamamlayın. Güllacı soğuması için buzdolabında 2 saat kadar bekletin. Servis etmeden önce güllaç dilimlerini toz Antep fıstığı, ince çekilmiş ceviz içi, nar veya çilek gibi lezzetler ile süsleyip servise hazırlayabilirsiniz.

Güllaç Tarifi Püf Noktaları

Lezzeti ile akıllarda yer edecek bir güllaç yapmanın elbette bazı püf noktaları var. Güllaç yapraklarının dizilme şekline güllaç yapımında çok fazla dikkat edilmez ama bu önemli bir unsurdur. Güllaç yapraklarını kaba koyarken parlak kısımlarının üste gelmesine dikkat etmelisiniz.

Güllacın ilk yarısı hazırlandığı zaman arasına malzeme eklenmeden önce 5 dakika kadar beklenmesi önerilir. Bu bekleme süresinde güllaç yaprakları sütü güzelce emer ve araya koyulan malzeme süte çok fazla temas edip yumuşamaz.

Güllaç için kullanılacak sütlü şerbetin kaynar hâlde dökülmemesi, ideal sıcaklığa ulaşana kadar bekletilmesi gerekir. Aksi durumda güllaç yaprakları hamurlaşır.

Güllaç Süsleme Malzemeleri

Geleneksel güllaç tarifinde ara malzeme olarak ceviz, süsleme malzemesi olarak da çekilmiş ceviz ve nar kullanılır. Ancak güllaç tarifinde ve süslemesinde kişisel beğenilere göre değişiklikler yapılabilir. Güllaç süslemesinde çekilmiş veya file formda badem veya fındık, cevize alternatif olarak kullanılabilir. Toz veya diş Antep fıstığı da damak zevkine göre süsleme için tercih edilebilir.

Güllaç süslemesinde en yaygın kullanılan meyve nar olsa da kiraz şekerlemesi, çilek, frambuaz gibi orman meyveleri de süsleme için tercih edilebilecek alternatifler arasında yer alır. Damak zevkine göre kivi, portakal ya da muz gibi meyveler de süsleme için kullanılabilir. Güllaç süslemesinde taze nane yapraklarına da yer verilebilir.

Güllacın Faydaları

Güllaç düşük kalorili tatlılar arasında yer alması sebebiyle hem tatlı ihtiyacını karşılayan hem de doğru miktarda porsiyonlandığı zaman yüksek kalori alımına neden olmayan bir lezzettir. Güllaç yapraklarının lif içeriğinin yüksek olması sindirimi desteklemeye yardımcı olur. Sütlü tatlı olması sebebiyle kalsiyum ve protein içerir. Ceviz gibi kuru yemişler ile tatlandırılan güllaç tüketildiği zaman kuru yemişlerden gelen sağlıklı yağ asitlerinin ve vitaminlerin faydalarından da yararlanılabilir.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER