Gaziantep mutfağı Raffles İstanbul’a konuk oluyor

Yazar Pınar Baltacı

Benzersiz hizmet anlayışı ve fark yaratan gastronomi deneyimleriyle Raffles İstanbul, Mayıs’ta şef Doğa Çitçi ile Gaziantep mutfağının eşsiz lezzetlerini İstanbul’a getiriyor. Sadece 2, 3, 4 ve 5 Mayıs tarihlerinde akşam yemeklerinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmiş Gaziantep mutfağının özgün tatları Raffles İstanbul’da olacak.

Raffles İstanbul’un ev sahipliği yapacağı bu çok özel deneyim için Raffles İstanbul Executive Şefi Okan Aydemir ve Şef Doğa Çitçi yedi aşamalı özel bir tadım menüsü hazırladı. Çoğu ürünün Gaziantep’ten geleceği bu özel seçki soğuk başlangıçlarla açılış yapıyor. Gaziantep mutfağının soğuk lezzetlerinden oluşan tadım tabağında, 4 farklı çeşit kurutulmuş ürünle hazırlanan patlıcan, tatlı biber, haylan kabağı ve tüylü acur dolmaları yer alıyor. Ayrıca muhammara, pirpirim cacıklı Arap köfte, zeytinyağlı yaprak sarması öcce ve Gaziantep peyniri ile yöre mutfağının en özel lezzetleri bir araya geliyor. Tadım tabağının yanı sıra, Gaziantep salçaları, baharatları ve köftelik bulguruyla yoğurulmuş etli çiğ köfte de bu özel menünün açılışını yapıyor.

Menüdeki sıcak başlangıçlarda ise kuzu kol, süzme yoğurt, nohut ve aspirle hazırlanan çağla aşı; taze asma yaprakları, can erik, kuzu kıyma, sumak ekşisi ve Gaziantep salçaları ile hazırlanan erikli yaprak sarma öne çıkıyor. Sıcak başlangıçlar arasında yer alan haşlama içli köftenin ise, iç harcı zırhta çekilmiş kuzu kıyma, ceviz içi, Gaziantep fıstığı ve baharatları ile hazırlanırken, dış köftesi yağsız kıyma ve ince bulgur ile yapılıyor.

Bu lezzet şölenine bir damak hoşluğu sunan sumak sorbe ile eşsiz bir deneyim sunan menünün ana yemeklerinde ise Gaziantep’in mevsimsel kebapları olan keme kebabı, taze sarımsak kebabı, yeni dünya kebabı ev ekmeği ve gaziantep piyazı ile sunuluyor. Tatlı olarak ise Gaziantep peynirli irmik helvası, lezzet tutkunlarını hayran bırakacak bir menünün son tabağı oluyor. Gaziantep lezzetlerinden oluşan bu özel menünün her aşamasına tercihe bağlı olarak, yerli şarap ile alkollü veya “mocktail” ile alkolsüz içecekler de eşlikçi oluyor.

Gaziantep mutfağını daha yakından tanımak isteyenlerin damaklarında unutulmayacak tatlar bırakacak bu lezzet şöleni için sınırlı sayıda rezervasyon imkanı bulunuyor.

Doğa Çitçi Kimdir?

1979 yılında Elazığ’da doğan Doğa Çitçi, henüz 10 yaşında aile restoranında başlayan aşçılık serüvenine hala ilk günkü heyecanıyla devam ediyor. Yüksekokul mezunudur. Küçük yaşta başlayan aşçılık mesleğine olan tutkusu okulunu da aksatmadan iş-okul-ev üçgenin de bir çocukluk geçirmesini sağlamıştır. 1996 yılında Elazığ’dan ayrılarak senelerce pek çok ilde turizm sektörünün 5 yıldızlı otel ve restoranlarında çalışmıştır. 2006 yılında Gaziantep’e yerleşmiş, burada evlenmiş ve Gaziantep’te pek çok önemli 5 yıldızlı otel ve restoranda mutfak şefliği yapmıştır.

Gaziantep’te geçen seneleri içinde Gaziantep Mutfağını araştırmış, 2015 yılında UNESCO sürecinde çalışmalara destek olmuş ve UNESCO genel merkezinde Paris’te Gaziantep mutfağı sunumlarını yapmıştır. UNESCO gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına (Creative Cities Network) 9. şehir olarak Gaziantep’in katılmasıyla birlikte Gaziantep Büyükşehir Belediyesi mutfaklar koordinatörü olarak göreve başlamıştır. 2017 yılında Mutfak Sanatları Merkezi’nin 2021’de Musem Akademi’nin, 2022’de Udma Peynir Müzesi ile Rayiha Baharat Müzesi’nin kuruculuğu ve koordinatör şefliği görevlerini de üstlenmiş, hala da devam etmektedir. Digitürk BEIN Gurme kanalında 52 bölümlük Gaziantep Mutfağı adında yemek programının sunuculuğunu yapmıştır. Gaziantep yemeklerinin tariflerinin ayrıntılarıyla anlatıldığı Mahmil isimli kitabın yazarıdır.

Gaziantep Mutfağı’nın yaşatılması ve anlatılması için ulusal ve uluslararası tanıtımlarda görev almaktadır. Gaziantep Mutfağı’nı farklı coğrafyalarda temsil etmiş ve farkındalık yaratılmasını sağlamıştır.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER