Kahve satın alırken dikkat edilmesi gereken 6 nokta

Yazar Haber Merkezi

Uzmanlar, paket kahve satın alırken dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı.

Kafe ve restoranların pandemi sürecinde uygulanan önlemler çerçevesinde al-götür servis sistemine geçmeleri, kahve severleri mağazadan ve online kanallardan paket kahve alımına yöneltti. Kahve keyfinden vazgeçmek istemeyenler, paket kahve satın alarak nitelikli kahve keyfini evlerine taşıyor. Farklı damak zevklerine hitap eden birçok kahve çeşidinin bulunması, kahve tutkunlarını bu konuda detaylı araştırmalar yapmaya yönlendiriyor.

‘Paketleri albenili olsa da önemli olanın içerik’

Kaave Roastery Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Saruhan, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Öncelikle harman veya tekli origin kahvelerden tercih edeceğiniz kahve çeşidini belirlemelisiniz. Tekli origin kahveler tek bir ülke çekirdeğinden elde edilirken, harman kahveler ise birden fazla çeşit çekirdeğin kavrulması sonucu oluşturulan kahvelerdir. Genellikle ‘blend (harman)’ olarak tanımlanırlar.”

Kahve paketleri albenili olsa da önemli olanın içerik olduğuna ve paket üzerinde ne kadar çok ayrıntı varsa, o oranda kaliteli ürüne ulaşıldığına değinen Saruhan, şu 6 maddenin de altını çizdi:

1) Tarih

Satın aldığınız kahve paketlerinin üzerinde sadece son kullanma tarihi değil, kavurulma ve paketlenme tarihi de bulunmalıdır. Son kullanma tarihinin 12-24 ay arasında olmasına dikkat edilmeli.

2) Menşei

Satın alacağız kahve tekli origin bir kahve ise mutlaka menşei bulunmalıdır. Kahve çekirdekleri yetiştirildikleri coğrafyanın adını alırlar. Eğer satın alacağınız kahve harman (blend) bir kahve ise mutlaka tadım notalarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kahveye ilişkin bilgiler, tat profili açısından önemli
3) İzlenebilirlik

Kahve çekirdeklerinin hangi ülkeden geldiği, hangi yükseklikte yetiştiği veya hangi işleme metodu kullanıldığı bilgileri tat açısından önemli. Kahve ne kadar izlenebilir olur, her aşamadaki sorumlular ne kadar bilinirse kalite de o kadar artar. Üreticiden perakendeciye kadar uzanan aşamalara dikkat edilirse, fiyatlandırma da o kadar adil olur.

4) Kavrulma Düzeyi

Kahvenin kavrulma düzeyini bilmek faydalıdır… Ancak kavrulma ile ilgili bilgiyi verirken kullanılan sözcükler her firma için standart değildir. O yüzden kahve paketlerinin üzerinde yer alan demleme önerileri önem kazanmaktadır.

5) Beklenen Tatlar

Kahvenin hangi işlemlerden geçtiği ve ortaya çıkması gereken lezzete dair bilgiler ambalaj üzerinde bulunmalıdır. Kahvenin yetiştiği yükseklik bilgileri, bu bilgi tüketicinin kahvenin kalitesini anlamasına yardımcı olur.

6) Tek Yönlü Kapak (Valfli Ambalaj)

Kahve kavrulma işlemi sırasında karbondioksit açığa çıkar. Kahve paketinde korunmayıp dışarı karbondioksit çıkıyor ve içeriye oksijen girişi oluyorsa, kahve çekirdeklerindeki aromalar kaybolabilir. Tek yönlü kapakları olan ambalajlar sayesinde içeriye hava girmez, fakat kavrulmadan sonra açığa çıkan karbondioksit paketten atılır.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER