Zamanın durduğu kent; Safranbolu

Yazar Oğulcan Tatar

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1994 yılında Truva, Efes, Ani gibi ören yerlerinden daha önce giren Safranbolu’da zamanda yolculuk yapmak mümkün. Toplu halde örneklerine artık az rastlanan Osmanlı sivil mimarisinin 18. ve 19. yüzyıllarından 2000’li yıllara kadar örneklerine ev sahipliği yapan; samimi, mütevazi ve davetkar Safranbolu ‘nun gezi yazısı sizlerle…

Safranbolu

TARİHİ SAFRANBOLU EVLERİ

Kışlık (Şehir) ve Yazlık (Bağlar) bölgelerine yayılmış olan tarihi Safranbolu evleri, dönemin geniş aile yapısı da göz önünde bulundurularak yüksek hacimli evler olarak karşımıza çıkıyor. Birbirlerinin manzarasını kapatmayan, içinde haremlik-selamlık bölümleri ve zemin katta ahır için de ayrı bir alan bulunan tarihi evler, bölge kimliğinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Manzara tepelerinden yüzlercesini göreceğiniz tarihi evlerin içini merak ediyorsanız, Kaymakamlar Gezi Evi’ne uğramalı ve tarihi evlerin o dönemde nasıl olduğunu görmelisiniz. Restorasyonu yeni biten ev, 11 Haziran 2021 itibariyle tekrar ziyarete açıldı.

GEZİLECEK YERLER

  • Demirciler ve Yemeniciler Arastaları: El emeğinden gelen geleneğin fabrikasyon üretime yenilmek üzere olduğu çağımızda demir ve yemeni zanaatını halen devam ettiren Demirci Hüseyin Özdemir ve Yemenici Erhan Başkaya’nın dükkanlarına mutlaka uğrayın. Aytekin Aytekin’in Yemeniciler Arastası’nı anlattığı bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim: https://www.youtube.com/watch?v=eurB6_4sI9g&t=186s 
  • Arastaları gezdikten sonra Cinci Han’a da mutlaka uğramalısınız. Yaklaşık 4 asırlık tarihiyle eskiden bir kervansaray, günümüzde de otel, kafe ve restoran olarak hizmet veriyor.
  • Safranbolu’yu tepeden gören eski Hükümet Konağı, şimdiki Kent Tarihi Müzesi’nde ise tarihte Safranbolu’nun siyasi ve sosyal geçmişinden izler bulunuyor. Üç katlı müzenin zemin katında İmren Lokum Müzesi de yer alıyor. Müze bahçesinde ülkemizin diğer köşelerinde bulunan saat kulelerinin minyatürleri bulunuyor.
  • Türklerin Safranbolu ‘daki ilk yerleşim yeri olan Hıdırlık Tepesi ise Safranbolu’yu yüksek bir tepeden izleyeceğiniz eşsiz bir nokta. Burası aynı zamanda Hıdırellez kutlamalarına da ev sahipliği yapıyor.
  • Son gittiğimde gitme fırsatım olmayan Bulak Mencilis Mağarası ve Kristal Teras’ı (Tokatlı Kanyonu), İncekaya Su Kemeri’ni de gidilecekler listesine almalısınız. Zamanınız el verirse, bahsettiğim diğer yerlerin ters yönünde kalan Yörük Köyü’ne de gitmenizi tavsiye ederim. Özellikle Kastamonu istikametini kullanacaklar Yörük Köyü’nü kaçırmasın!
Safranbolu

KONAKLAMA TAVSİYELERİ

Şehir merkezinde Bağlar tarafında, bir dönem belediye başkanlığı da yapmış Osman Paçacıoğlu’nun evi olan Paçacıoğlu Konak’ı tavsiye ederim. Doğa içinde bir yer arayanlar ise otel tamamen dolu olduğunda bile kişi başına bir dönümden fazla alan düşen 6 odalı Yeşil Çizme Doğa Evi’ne göz atabilir. Bir de dipnot; ülke genelinde butik otel arayışınızda size yol göstermesi adına Saffet Emre Tonguç’un “Butik Oteller Türkiye” kitabını ve kitaba bağlı sosyal medya hesaplarıyla mobil uygulamasını takip etmenizi tavsiye ederim.

Oğulcan Tatar
SAFRANBOLU LEZZETLERİ
  • Kilcioğlu Pide: Safranbolu seyahatlerimin olmazsa olmazı, yarım asırlık tarihiyle Kilcioğlu Pide… Genellikle etli pidelerini yiyordum, bu gittiğimde peynirli & yumurtalısını denedim ve tadı hala damağımda. Safranbolu’ya özgü “bükme” de yine burada yiyebileceğiniz lezzetlerden birisi.
  • İmren Lokumları 1942: Tarihi asra yaklaşan bir diğer Safranbolu markası da İmren Lokumları… Fabrikasını da ziyaret etme fırsatı bulduğum İmren Lokumları’nın bir de butik oteli bulunuyor.
  • Havuzlu Köşk Restoran: 360 yıllık tarihi bir Safranbolu köşkünün üst katında, havuz başında fasıl yapabileceğiniz, geniş bahçesinde leziz yemeklerini hoş bir atmosferde alabileceğiniz misafirperver bir mekan.
  • Dereköy Dizdar Su Değirmeni: Safranbolu doğumlu iş insanı Şefik Dizdar’ın çocukluk anılarına ev sahipliği yapan alanda, seyir terası ve tarihi değirmeniyle misafirlerin ilgisini çeken harika bir atmosfer. Su böreği, yaprak sarması, baklavası ve peruhisi de çok güzeldi. Bağlar Gazozu’nu ferah bir ortamda içmek isterseniz de yine burayı tercih edebilirsiniz.
TAVSİYELER
  • Safranbolu’ya gelmeden önce ilçenin gönüllü turizm elçisi Aytekin Aytekin’in (Aytekin Kuş olarak da aratabilirsiniz) internetteki yazılarını ve YouTube’da verdiği röportajları izlemenizi tavsiye ederim.
  • İsminden de anlayacağınız gibi “yerel”in önemine vurgu yaparak farkındalık yaratan, bizi Safranbolu’da güzel organizasyonuyla ağırlayan @yerelitakipet’e (Nurhayat Coşkun ve Ece Basmacı), davetiyle Safranbolu’da güzel günler geçirmemize vesile olan Safranbolu Belediyesi’ne ve yoğun ajandalarına rağmen bizi misafir edip, etkinliklerde yanımızda olan Sn. Kızıltan Ulukavak, Sn. Şefik Dizdar ve Sn. Erdinç Sezer’e de çok teşekkürler.

Oğulcan Tatar
[email protected]

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER