Yeni dünya, Expo 2021 Hatay’da tasarlanacak

Yazar Kadir Toprakkaya

Uluslararası Expo 2021 Hatay, “Medeniyetler Bahçesi” temasıyla 1 Nisan 2022’de kapılarını dünyaya açacak. Tabiatın önemini vurgulayan temaları ve sürdürülebilir projeleri ile çevre bilincini, doğa sevgisini ve bahçecilik kültürünü tüm insanlara aşılamayı, gelecek nesillere ve şehre kalıcı bir miras bırakmayı amaçlayan Expo 2021 Hatay; yereli dünyayla, dünyayı bölgeyle buluşturacak ve ticaretin kalbinin atacağı bir merkez olacak.

Expo 2021 Hatay

20 Aralık 2021 günü Feriye’de gerçekleşen Expo 2021 lansmanında konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Özel Haberler Editörümüz Oğulcan Tatar’ın sorusunu cevapladı. Başkan Savaş, 6 ayda 2 milyon ziyaretçi hedefi bulunan Hatay’ın konaklama kaynağının yakın çevre şehirlerde konaklamayla destekleneceği gibi, Arsuz ve İskenderun’u da içeren sahil şeridindeki ekoturizm konseptinde konaklama çözümüyle yatak kapasitesinin artırılacağının altını çizdi. Lansmanın sunuculuğunu ise aslen Antakyalı olan Mert Fırat üstlendi. Lansman öncesi ve sonrasında Prof. Dr. Nazan Savaş ile de sohbet etme imkanı bulan editörümüz Oğulcan Tatar, Hatay’a yapılacak turlar ve konseptleri hakkında fikir alışverişinde bulundu. Gastonomi, tarih ve inanç konseptine ek olarak, tıbbi ve aromatik turizme odaklanılabileceği konuşuldu.

320 DÖNÜMLÜK BİR ALANDA DÜZENLENECEK

Mezopotamya, Doğu Akdeniz ve Anadolu’da bilinen en az 13 farklı medeniyetin izlerini taşıyan, İpek Yolu’nun üzerindeki önemli bir uygarlık merkezi olan ve tarihinden gelen lezzetlerle dünyadaki 36 gastronomi şehri arasında yer alan Hatay, 1 Nisan 2022’de Expo için kapılarını dünyaya açacak. “Medeniyetler Bahçesi” temasıyla 320 dönümlük bir alanda düzenlenecek olan Uluslararası Expo 2021 Hatay, tabiatın önemini vurgulayan temaları ve sürdürülebilir projeleri ile çevre bilincini ve doğa sevgisini tüm insanlara aşılamayı, gelecek nesillere ve şehre kalıcı bir miras bırakmayı hedefliyor.

2 MİLYON ZİYARETÇİ HEDEFLENİYOR

Özel tasarlanan Antakya ve Arsuz alanlarında 2 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanan Expo 2021 Hatay’ın ana teması, uzun insanlık tarihi boyunca görülmüş olan tüm büyük medeniyetlerin gelişmesinde ve ilerlemesinde iş birliği ve ortaklığın önemini anlatmak için seçildi. “Medeniyetler Bahçesi” teması, Expo 2021 Hatay’ın küresel deneyim paylaşımına ve iş birliğine ilham vermek ve sürdürülebilir kalkınma yolunda yeni ortaklıklar geliştirmeyi teşvik etmek için Hatay’ın tarihten gelen tecrübesinden yararlanmayı hedefliyor.

Expo 2021 Hatay

TEMALAR GENİŞ BİR ÇERÇEVEDE ELE ALINACAK

Sanatsal, tarihsel ve kültürel çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Expo 2021 Hatay’da; iyi gıdadan organik tarıma, kültürel kardeşlikten sürdürülebilir kalkınmaya geniş bir çerçevede temalar ele alınacak. Expo alanları içerisinde yer alacak katılımcı bahçeleri, tematik bitki bahçeleri, çiçek sergi alanları ve bitki müzesi gibi fonksiyonları ile ziyaretçilerin kendi bölgelerini daha yakından tanımalarının yanı sıra yaşadıkları ülke ve iklime uzak bitkileri de görme ve onlar hakkında bilgi sahibi olma imkânı sunulacak. 35 ulusal ve uluslararası şehrin Expo 2021 Hatay’da 50’den fazla dünya mutfağından lezzetler, ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

YERELİ DÜNYAYLA, DÜNYAYI BÖLGEYLE BULUŞTURACAK

Expo 2021 Hatay’da 600’ün üzerinde etkinlik de planlanıyor. Hortikültür alanında binlerce ürünün tanıtılacağı, tarım sektörünün önde gelen firmalarının, ulusal ve uluslararası şehirlerin başkanlarının buluşacağı, tıbbi ve aromatik bitkilerin ilaç dünyasını mıknatıs gibi çekeceği Expo 2021 Hatay, ticaretin de kalbi olacak. Hatay’ın yerel üreticilerinin kazanacağı, ihracatını arttıracağı, dünyanın dört bir yanıyla network kurma ve iş birliği yapma fırsatı yakalayacağı Expo 2021, pandemi sonrası şehrin gücüne de güç katacak. Hatay’ın mevcut potansiyelinin ulusal ve uluslararası iş insanları tarafından keşfedileceği Expo 2021 Hatay ile hem Türkiye hem bölge kalkınacak.

BAŞKAN SAVAŞ: HATAY, TÜRKİYE’NİN YENİ CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, TOURMAG Turizm Dergisi’ne yaptığı açıklamada Hatay şehri olarak uzun vadeli bir kalkınma stratejisi planladıklarını; şehrin ekonomisi, turizmi, tarımı ve destinasyon markası olarak gelişimi için Expo’yu hayata geçirdiklerini söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Tarımsal kalkınma, turizm ve yerel demokrasi alanlarında aynı anda hazırlıklarını sürdürdüğümüz master planlarımız ile şehrimizin makus talihini yenmek için kapsamlı hazırlıklar yapıyoruz. Hatay Deniz Otobüsleri (HADO), Hatay Tarımsal Kalkınma Master Planı ve Hatay Turizm Master Planı çabalarımızın hepsi aynı amaca dönük. İstiyoruz ki hoşgörüye dayalı zengin kültürü ile Hatay, ülkemiz ve bölge için parlayan bir cazibe merkezi olsun. Bizce özel konumu ve yarım milyonu aşkın Suriyeli misafirleri ile Hatay, bu süreci çok hak ediyor.”

İNSANLIK İÇİN MÜREFFEH VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ROTA ÇİZİLECEK

Expo 2021 Hatay, pandemi sonrasında insanlık için müreffeh ve sürdürülebilir bir rota çizmek adına küresel bir platform olma özelliğine de sahip olacak. Expo 2021 Hatay’da birçok alt tema ile bu rotanın belirlenmesine destek verilecek. Bu alt temalar şöyle sıralanıyor:

Sürdürülebilir Kalkınma ve Organik Tarım: Expo 2021 Hatay, bu alt tema bağlamında doğal habitatın korunması, yeni ve akıllı üretim teknolojileri, organik tarım ile ekolojik tarım ve turizm alanlarına odaklanacak. Expo 2021 Hatay, pandemi sonrası dönem için stratejik konuma gelmiş tarım konusunda sürdürülebilir kalkınma ve katma değeri yüksek organik tarım ile tarım teknolojilerine odaklanan resmi katılımcıları ve uluslararası organizasyonları davet ederek, insanlığın geleceği için bu alanlarda inovasyonu, iş birliğini ve ortaklığı öncelikli olarak kabul edecek. Bu alt tema, aynı zamanda özellikle organik tarım, ekolojik tarım, turizm ve sürdürülebilir kalkınma için büyük potansiyel içermesi nedeniyle de Post Expo için Hatay ve civarında önemli bir hedef olacak. Katılımcılar, bu alt tema çerçevesinde bahçecilik teknolojileri ve günlük yaşamdaki bahçecilik uygulamalarına ek olarak ev bahçeciliği, dikey bitki örtüsü ve çatı bahçeleri gibi süsleme teknik ve metotları ile ilgili ürünlerini de sergileyebilecekler.

İyi Bir Hayat İçin İyi Gıda: Bu alt tema, geleneksel tarım yöntemleriyle ilaç kullanılmadan üretilmiş gıda ürünlerinin geliştirilip, insanlığa sunulmasını destekleyecek bilgi, teknoloji ve yöntemlerin geliştirilmesini temsil etmekte. “İyi gıda” bilincinin yeni nesillere aktarılmasından, ulusal ve uluslararası STK’ların ve tarımsal sanayinin birlikte çalışmasına kadar insanlığın iş birliği yapacağı pek çok alan var. Expo 2021 Hatay, iyi bir hayat için iyi gıdaların geliştirilmesi yolunda yeni inisiyatifin kullanılacağı ve geliştirileceği bir fırsat olacak. Bu alt tema ile katılımcılar, bitkisel atıkların geri dönüşümü ve yeniden kullanımı, toprağın ıslahı, dikey bahçe, verimli ürün, yeşil ulaşım, yeşil binalar, temiz enerji ile sebze ve meyvelerin insan vücudunun sağlıklı ve formda kalmasını sağlamak adına önemini gösterebilecekler.

Sağlık İçin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler: Hatay’ın merkezinde bulunduğu “Medeniyetler Bahçesi”, yazılı kayıtların var olduğu 3 bin yıl ve öncesinden beri, tıbbi ve aromatik bitkilerin yoğunlukla insan sağlığında kullanıldığı önemli bir uygulama alanı. Expo 2021 Hatay, bu nedenle bitki özlü sağlık ve şifa konusuna odaklanmayı ve bu konuda var olan bilgiler için yeni bir uygulama merkezi olmayı hedeflemekte. Expo 2021 Hatay, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında dört alana odaklanacak:

• İlerlemenin lokomotifi olmak üzere tarihten gelen bilginin paylaşımı,
• Sağlık turizmi alanında global iş birliği,
• Yeni alt sektörler ve ürünler yaratmanın temel itici gücü olarak inovasyon temelli ortaklıkların geliştirilmesi,
• Geleneksel uygulamalarla ilgili ortak bilginin geliştirilmesi ve insanlığın hizmetine sunacak şekilde ve dijital ortamlarda gelecek kuşaklara aktarılması.

Kültürel Kardeşlikte Kreatif Yollar: Expo 2021 Hatay’da katılımcılar, kültürel zenginlikleri ile sergilerini tasarlayabilecekler. Yol gösterici içerik olarak bu alt tema, tüm katılımcılar için etkili bir anlatım imkânı sağlamakta. Pavilyonları farklı alanlarda başarılara açılan bir pencere olacak. Katılımcılar, kendi otantik kültürel ve manevi değerlerini bitkiler ile gösterebileceği gibi resim, fotoğraf, müzik, opera, heykel, dans, edebiyat gibi sanat kolları gibi farklı formatlarda sunabilir ve kültürel etkinlikler düzenleyebilecek. Çatılarda hobi bahçeleri, düşey çiftlikler, yeşil duvarlar, yapay ve geri dönüştürülebilir yüzeyler, sokaklarda çiçek bahçeleri, kentsel endüstri bölgesi bahçeleri gibi konular bu tema ile ele alınabilecek.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER