Van Gölü’nde inci kefalinin mucize yolculuğu

Yazar Kadir Toprakkaya

Gezgin Damaklar, yörelerin doğal ve kültürel varlıklarının yanı sıra lezzet düşkünlerinin damak tadına hitap eden programlar ve “tematik seyahat” seçenekleri ile gezginlere sıradışı önerilerde bulunuyor. İşte bu farklı tematik turlardan biri olan Van-Erciş-Akdamar güzergâhında, İnci Kefali kutsal yolculuğunun finalini yerinde izlemekle kalmayıp, Van ve çevresinin doğal ve kültürel varlıkları ile yöre lezzetlerini de tanıyacaksınız.

Dünyada sadece Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan tek balık türü olan İnci Kefali, her yıl ilkbaharda yumurtalarını tatlı su yataklarına bırakmak için kutsal yolculuğa çıkıyor. Şiddetli akıntının tersine doğru göç eden milyarlarca balık, önlerine çıkan engelleri zıplayarak geçmeye çalışıyor. Bunu başardıktan sonra yumurtalarını tatlı suya bırakıyorlar. Bu mücadeleyi yerinde izlemek istemez misiniz?.. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğa Gözcüleri Derneği, Erciş Belediyesi ile beraber her yıl bu kutsal göçe dikkat çekmek için “İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali” düzenliyor.

İLK DURAK VAN ARKEOLOJİ MÜZESİ…

Gezgin Damaklar ile seyahatin ilk durağında, Urartu eserleriyle öne çıkan Van Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edecek, daha sonra öğle yemeğinde damaklarınız Kris (üzüm ve köfteden oluşan sulu bir  yemek) veya Et Tava, Ev Baklavası ile yöresel lezzetlerle tatlanacak ve heyecanla turun en keyifli anlarından birine şahit olacaksınız.

inci kefali

İNCİ KEFALİNİN KUTSAL MÜCADELESİNE TANIK OLUN…

Balık Bendi diye bilinen mini şelaleyi geçmeye çalışırken, Erciş’te Deliçay’a doğru göç eden balıkların uçma çabaları gözlemlemeye değer. Fotoğraf çekmenin keyfine varacağınız bu doğal anın her karesi müthiş… Bu olağanüstü durum karşısında balıkların üremek için verdikleri kutsal mücadeleden etkilenmemek mümkün değil.

URARTU KAYALARI, MURADİYE ŞELALESİ, ŞEYTAN KÖPRÜSÜ…

Erçiş’ten Van’a dönerken Kayalar mevkiinde Urartu çivi yazılı kayalar, ardından Muradiye Şelalesi ve Şeytan Köprüsü’nü tanıyacaksınız. Hoşap Kalesi ve Çavuştepe ziyaretinin ardından Gevaş ilçesindeki Halime Hatun Türbesi ve Selçuklu Mezarlığı’nı ziyaret edecek, göl kıyısındaki restoranda öğle yemeğinde Ayran Aşı Çorbası, Van Kavurması, İçli Pilav yiyerek, yöre lezzetlerini tanımaya devam edeceksiniz.

AKDAMAR’DA TEKNE YOLCULUĞU…

Dış yüzeyindeki İncil ve Tevrat konulu kabartmaları ile dikkat çeken Akdamar Kilisesi görülmeye değer. Adadan dönüşte Eski Van şehri ve burada bulunan Tuşba Antik Kenti gezilecek. Turun son gününde, sabah şehrin merkezinde Van’ın ünlü kahvaltı çeşitleri sizi bekliyor olacak.

YÖRESEL LEZZETLER VE GÜMÜŞ ALIŞVERİŞİ…

Van 100. Yıl Üniversitesi Kampüsü içerisinde yer alan Kedi Evi, ardından Meher Kapı ve Yukarı Bağraçlı Köyü’nde bulunan Ermenilerin önemli yapıtlarından olan Yedi Kiliseleri gezerken, bu ilginç bölgeyi tanımanın keyfini süreceksiniz. Eve dönmeden önce “Keledoş, İnci Kefali Dolması, Su Böreği ve Kayısı Tatlısı” gibi yöre lezzetlerini en güzel yerde tadarak yolculuğunuzu tamamlarken, meşhur Van otlu peyniri ve savatlı gümüş alışverişi için vaktiniz olucak.

Detaylı bilgi için: www.gezgindamaklar.com  / Tel: (0216) 348 53 90

Muradiye_Selalesi

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER