Turizmde yaralar nasıl sarılacak?

Yazar Gürer Mut

Dünya turizm sektöründe yaralarını sarmaya hazırlanırken, uzmanlar bu toparlanmanın zaman alacağı görüşünde… Turizmin içinde bulunduğu krizi ve gelecek hedeflerini tartışmaya açtığımız bu sayımızda, Akdeniz Turizm Vakfı Genel Sekreteri Andrew Agius Muscat, Dünya Seyahat Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu Başkanı Tijani Haddad, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya ve The World Tourism Forum Institute Başkanı Bulut Bağcı ile konuştuk…

Tüm dünyayı etkisi altında bırakan yeni tip koronavirüs Covid-19 pandemisi, sağlık alanında büyük bir yıkıma sahne oldu. 2019 yılı sonunda Çin’in Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıktı ve çok kısa sürede 215 ülkeye yayılarak daha önce benzeri görülmemiş bir küresel sağlık krizine dönüştü. Dünya bu yıkımdan kurtulabilmek için adeta kabuğuna çekildiyse de, salgının yıkıcı etkilerinden kurtulamadı. Güncel verilerin ışığında, 96.2 milyon vakanın görüldüğü dünyada, salgın dolayısıyla 2.06 milyon insan hayatını kaybetti. 

Sınırların kaldırıldığı “global” dünyanın laneti haline gelen Covid-19 pandemisi küresel ekonomiyi de büyük oranda etkiledi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından Kasım ayında hazırlanan rapora göre, yaşanmakta olan sağlık krizinin, küresel ekonomiye maliyetinin 2020 ve 2021’de 8.5 trilyon doları bulduğu ve bu oranın 2008 küresel finans krizini de aştığı ifade ediliyor. Öyle ki, 2008 yılında ABD’de başlayan ve dünyayı etkisi altına alan küresel finans krizin maliyeti yaklaşık 3.5 trilyon dolardı. Kısacası bugün yaşadığımız krizin ekonomiye yansıyan faturası aynı zamanda büyük bir yıkımın göstergesi. 

SALGIN NEDENİYLE YARIM MİLYAR İNSAN AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Sağlık krizinin yarattığı en büyük yıkım hiç tartışmasız turizm sektöründe meydana geldi. Neredeyse bir gecede, küresel turizm tamamen durma noktasına geldi. Sınırların kapatıldığı, karantina günlerinin hüküm sürdüğü dünyada adeta yaprak kıpırdamadı. Bu süreçten en büyük yarayı ise ekonomisi büyük ölçüde turizme dayalı olan ülkeler aldı. Özellikle ada ülkelerinin yaşadığı finansal krizin boyutları öylesine ciddi boyutlara ulaştı ki, birçok otel ve işletme faaliyetlerine son vermek zorunda kaldı. Turizmin beslediği yan sektörler ise bu yıkımın yarattığı etkilerden nasibini aldı. Dolayısıyla turizmde yaşanan yıkımın faturası istisnasız tüm sektörlere yansıdı.

Salgının doğurduğu iktisadi krizin faturası ülkeler ve çeşitli sosyal tabakalar arasında farklılık gösterdi. Örneğin, gelir adaletsizliği üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın araştırmasına göre, mevcut rakamlara ek olarak, yarım milyara yakın insan daha salgının yol açtığı etkilerle birlikte açlık sınırının altında bir yaşam sürmek zorunda kaldı. Fransa merkezli sağlık örgütü Médecins du Monde örgütü ise sadece ekonomik kapasitesi kısıtlı ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de Covid-19 salgınıyla birlikte milyonlarca insanın açlık ve yoksulluk sınırının altına itildiği uyarısını yaptı.

Abstract

How will wounds be healed in tourism? The crisis caused by the new type of coronavirus Covid-19 pandemic, which has affected the entire world, has undoubtedly deeply affected the tourism sector. Almost only in one-night, global tourism came to a complete standstill. Although the partial revival in summer was a glimmer of hope for all sectors, that devastating second wave of Covid-19 left scant hopes for a recovery in 2021. In this issue, where we discussed the crisis in tourism and its future goals, we included expert opinions and evaluations. Minister of Culture and Tourism Mehmet Nuri Ersoy made an explanation on the steps of normalization in tourism, which tourists are eagerly waiting for, and said that the tourism season will start in April and that they expect a “V” exit in tourism for 2021. Mediterranean Tourism Foundation (MTF) General Secretary Andrew Agius Muscat told that after the crisis, the wounds in tourism will heal quickly and will come out of this process stronger. 

The President of Federation of World Tourism Writers and Journalists (FIJET) Tijani Haddad, who signified that economic destruction in the tourism sector will not be easy to recover, stressed that predicting consumer trends and the creation of new destinations is very important for the upcoming process. 

The President of the Association of Travel Agencies of Turkey (TÜRSAB) named Firuz Bağlıkaya, expressed the problems of travel agencies and tour operators and said that after the pandemic, rival countries would carry out aggressive advertising and marketing efforts to compensate for their losses. Therefore, he asked the authorities to provide more support for travel agencies that are the locomotive of tourism promotion. Bulut Bağcı, President of the World Tourism Forum Institute, told that healing the wounds in tourism depends on finding the vaccine, and foresaw that the recovery process of the tourism sector will find up to 2022.

(…)

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER