Ceyhun Diribaş

Travel Expo Ankara’da dünya rekoru!

Travel Expo Ankara’da dünya rekoru!
Yazı boyunu düşür Yazı boyunu yükselt Font boyutu Yazdır

Travel Expo Ankara 2018 Turizm Fuarı ve Gastronomi Zirvesi, ilginç bir rekora imza atarak “Dünya’nın En Büyük Baklavası” ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Tek tepside ve tek seferde 513 kilogram pişirilen Türk Baklavası, böylelikle taçlandırılmış oldu.

ATO Congresium Konferans ve Sergi Alanı’nda gerçekleştirilen zirve kapsamında, 20 metrekare dev bir tepside hazırlanan Türk Baklavası’nın yapımına 22 Mart Perşembe günü saat 05.00’de başlandı. Mado ile Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu’ndan (TAŞPAKON) olmak üzere toplamda 18 baklava ustasının emek harcadığı baklava, başarıyla bitirilerek fırına verildi. Guinness tarafından canlı olarak takibi yapılan rekor denemesinde cevizli baklava kullanıldı. Alt sınır olarak 210 kilogram belirlenen baklava, 513 kilograma ulaşarak tarihi bir rekora imza attı. Baklava yapımında 100 kilogram un, 80 kilogram ceviz ve 80 kilogram tereyağı kullanıldı.

BAKAN KURTULMUŞ: TARİHİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ, TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ ZENGİNLİĞİDİR

Travel Expo Ankara Turizm Fuarı ve Gastronomi Zirvesi açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin son derece zengin ve bereketli bir coğrafyada bulunduğuna işaret ederek; “Bu vatan toprakları gerçekten çok geniş bir coğrafyanın kültürel zenginliklerine ve birikimlerine sahip. Türkiye, Troya’dan Osmanlı’ya kadar çok sayıda büyük medeniyetin ev sahibi olan, tabiri caizse bu medeniyetlere beşiklik yapmış olan bir ülke. Tarihi ve kültürel zenginlikleri, Türkiye’nin en önemli zenginliğidir” diye konuştu.

“YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ DÜNYA TURİZMİNE KAZANDIRILMALI”

Türkiye’nin yemek sanatı ve yemek kültürünün önemine de değinen Kurtulmuş; “Sanat değerinde büyük bir birikime sahip olan Türkiye’de bir mutfak birikimimiz var. Orta Asya’dan Mezopotamya’ya, Balkanlar’dan Kafkaslar’a kadar çok çeşitli coğrafyalarda binlerce yıl içerisinde gelişmiş bir yemek kültürü ve birikimine sahibiz. Bundan dolayı da ne kadar iftihar etsek azdır. Bunun dünya turizmine kazandırılması, dünya turizminin önemli bir ilgi alanı haline gelmesini temin etmemiz gerekiyor” dedi.

2018’DE 5 MİLYON ALMAN, 6 MİLYON RUS TURİST BEKLENİYOR

Türkiye’nin turizmde yaşadığı kötü dönemlerin artık geride kaldığını ifade eden Bakan Kurtulmuş, Türkiye’ye 2018’de 5 milyona yakın Alman, 6 milyonu aşkın da Rus ziyaretçinin gelmesini beklediklerini dile getirdi. Diğer ülkeleri de saydığımızda, 38 milyon yabancı ziyaretçiyi Türkiye’nin ev sahibi olarak kabul edeceğini öngördüklerini belirten Kurtulmuş,  Ankara’nın da Türkiye’nin başkenti olarak gelişen turizm pastasından yeterince pay almadığını, gereken bütün desteğin verilmesiyle Ankara’nın turizm bakımından çok daha yukarıya çıkması gerektiğini kaydetti. Mutfak sanatının da önemli bir imkan olduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bu sanatın kapılarının Ankara, Türkiye ve bütün dünyayı tanıtmak için Gastronomi Zirvesi kapsamında açıldığını ifade etti.

VALİ TOPACA: ANKARA DEĞERLERİNİ GÜNDEME GETİRMEYİ AMAÇLIYORUZ

Ankara Valisi Ercan Topaca ise, yaptığı konuşmada fuar ve zirve ile Türk turizmine Gastronomi yoluyla çeşitlilik kazandırmayı, Ankara’nın turizm ve  kültürel değerlerini Türkiye’nin ve dünyanın gündemine getirmeyi amaçladıklarını söyleyerek, zirve kapsamında birçok etkinliğin gerçekleştirileceğini kaydetti.

Travel Expo Ankara

ANKARA’YA YENİ FUAR ALANI GELİYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Tuna da yerel yönetimler olarak turizme katkı sunmaya devam edeceklerini belirterek; “Ankara Ticaret Odamız, Sanayi Odamız, Odalar Birliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve diğer ortaklarımızla birlikte yeni ve güzel bir fuar alanı inşatının ihalesine çıktık. İnşallah bu ayın sonunda, önümüzdeki ayın içerisinde ihalenin kararı verilecek ve çok güzel bir fuar alanını Ankaramıza kazandırmış olacağız” açıklamasında bulundu.

“GASTRONOMİ ZİRVESİ, TÜRK TURİZMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Muharrem Tuna, BM Dünya Turizm Örgütü’nün 2017 raporuna göre 1,3 milyar kişinin seyahat ettiğini, bu seyahatlerin içerisinde gastronominin yerinin giderek arttığını vurgulayarak, şunları ifade etti: “Bu öngörüyle biz turizm akademisyenleri, ülkemizi dünya turizminde en üst seviye taşımak için gastronomi turizmine büyük önem atfekmeteyiz. Travel Expo Ankara Turizm Fuarı ve Gastronomi Zirvesi’ni ülkemizin eşsiz değerlerini, kadınlarımızın el emeklerini, Türk kültürünü ve misafirperverliğini uluslararası standartlarda tanıtabilmek için iyi bir fırsat olarak görüyoruz.”

TAŞPAKON BAŞKANI GÖKHAN TUFAN: KÜLTÜREL DEĞERİMİZ BAKLAVA TESCİLLENECEK

Son olarak söz alan Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) Genel Başkanı Gökhan Tufan, şunları söyledi: “Türk gastronomisi olarak adlandırdığımız milli değerlerimizden en önemlisi olan baklavayı Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na sokarak, çok önemli bir ödülle taçlandıracağız. Birtakım devletlerin sahip çıkmaya çalıştığı bu kültürel değerimizi artık tescilleyerek, bunu en iyi yapan ve en iyi şekilde uygulayan ülke olarak tarihe geçeceğiz.”

Bir Cevap Yazın

vakıf taşdelen su

noyadecor