Tarihi İnebolu Evleri beyaza büründü

Yazar Haber Merkezi

Kastamonu’da, Türkiye’nin İstiklal Madalyası alan tek ilçesi olan İnebolu’da karla kaplanan tarihi ahşap evler güzel manzaralar oluşturdu.

Kastamonu’nun tarihi ilçesi İnebolu’da kar kalınlığı bazı mahallelerde 1 metreye ulaştı. İlçeye bağlı 70 köy yolu ulaşıma kapandı, çok sayıda köye ise elektrik verilemiyor. İnebolu’nun tarihi ahşap evlerinin üzerinin karla kaplanması ise ortaya güzel manzaralar çıkardı. Tarihi evlerin üzerindeki kar, drone ile görüntülendi.

MİLLİ MÜCADELENİN SİMGE NOKTASI İNEBOLU

“Gözüm Sakarya’da, kulağım ise İnebolu’da” demişti Mustafa Kemal Atatürk. Milli Mücadele sırasında Anadolu’nun işgale uğramamış tek bölgesi Karadeniz, dışarıyla bağlantı kurulabilecek tek limanı ise İnebolu’ydu. Cephe gerisindeki hizmetleriyle İnebolu’ya İstiklal Madalyalı tek ilçe ünvanını kazandıran İnebolulu kayıkçılar, tarihe adlarını altın harflerle yazdırdı. Ülkenin dört bir yanından İnebolu açıklarına gemilerle gelen gönüllüler, silah ve cephaneleri Ankara’ya ulaştıran İstiklal Yolu, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında büyük rol oynadı. 

İnebolu kayıkçılarının gayret ve başarıları 9 Nisan 1924 tarihi TBMM kararıyla Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Atatürk, 23 Ağustos 1925’de Kastamonu’ya gelmiştir. Burada İnebolu heyetini kabul etmiş ve yapılan davet üzerine 25 Ağustos 1925 Salı günü saat 11.00’de Kastamonu’dan İnebolu’ya hareket etmiştir.

27 Ağustos 1925 Perşembe günü İnebolu Türk Ocağı’nda tarihi Şapka Nutku’nu söylemiştir. İlçenin Şeref ve Kahramanlık Günü olan 9 Haziran her yıl büyük bir coşkuyla kutlanmakta, ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün önce İstiklal Madalyası ve Beratı ile taltif ettiği kayıkla kağnının mucizeler yarattığı İnebolu’ya 1 gün için gelip, üç gün onurlandırdığı, Şapka ve Kıyafet Devrimi’nin ilk Nutkunu söylediği, “Bu Serpuşun İsmine Şapka Denir” dediği 25-28 Ağustos tarihleri arasında her yıl törenler yapılmaktadır.

TARİHİ İNEBOLU EVLERİ

İnebolu evlerinin, çatıları yöreye özgü arduaz (marla) taşı ile kaplanmıştır. Yapıların dış cepheleri aşı boyası ile boyanmış ve böylece kırmızı başta olmak zere mavi, beyaz gibi renklerle göz alıcı bir güzellik kazandırılmışlardır.

Evlerin genellikle dik yamaçlara yapılmalarından dolayı ortaya çıkan seki farklılığında, ön cepheler iki katlı görünürken, arka cepheler konakların asıl yüksekliği olan dört katı da göstermektedir. Konaklardaki ana yapı olan haremlik selamlık uygulamasından dolayı, içlerinde çift merdivenle üst katlara çıkılmakta, bunun yanında katlar birbirinden bağımsız bir şekilde ihtiyaçları karşılayacak bir biçimde apart tarzda yapılmışlardır. Bu yapı tipini Karadeniz sahili boyunca İnebolu dışında, Abana, İlişi, Bozkurt ve Çatalzeytin gibi yerleşim yerlerinde de görmek mümkündür.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER