Mardin geleceğini geçmişinde arıyor

Yazar Kadir Toprakkaya

Tarihi yapılarıyla göz dolduran “Mezopotamya’nın incisi” Mardin’de mimari dokuyu bozan betonarme binaların yıkılmasıyla ziyaretçiler tarihe yolculuk yapacak. Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Mardin Kalesi’nin yamacına yapılmış tarihi evleri, camileri, kiliseleri, manastır ve benzeri inanç eserleriyle dikkat çeken kentin tarihi ve mimari dokusunun ortaya çıkarılması için Vali ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş başkanlığında başlatılan çalışmalar sürüyor.

Çevre etkisiyle 340 hektar alanı kapsayan sit alanı içinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca alınan karar doğrultusunda, bu yıl ilk etapta kültür varlığı taşımayan, bulunduğu alanın geleneksel dokusuna aykırı olduğu tespit edilen yaklaşık 240 yapı bir bir yıkılıyor. “Mardin geleceğini geçmişinde arıyor” sloganıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Vali Demirtaş, göreve geldikten sonra sit alanı içinde bulunan betonarme binaları tespit etmeye başladıklarını söyledi.

TURİZMİ CANLANDIRACAK

Demirtaş, bu çalışmaların turizme de ciddi bir katkı sağlayacağına işaret ederek, yıkım sürerken dahi gelen turistlerden çok güzel geri dönüşler aldıklarını belirtti: “Çünkü çok ciddi anlamda betonarme bina var. Bu sit alanı içindeki tarihi yapıyı bozuyor. En kısa zamanda inşallah bunu çözeceğiz. Mardin ‘i asli hâline getirirsek, turizmin de ciddi anlamda canlanacağını düşünüyoruz. Geçen sene pandemi olmasına rağmen çok önemli rakamları yakaladık. 500 binin üzerinde konaklama oldu. Bu da bizleri çok mutlu ediyor.”

“SALGINDAN SONRA MARDİN ŞAHA KALKACAK”

Mührü Kil Turizm Seyahat Acentesi Temsilcisi Fehmi Sincar ise normalleşme sürecinde de Mardin’in yoğun ilgi gördüğünü dile getirdi. Özellikle temmuz ayı itibarıyla yeni kararların alınmasının ardından önemli rezervasyonların yapılmaya başlandığını vurgulayan Sincar; “Salgından dolayı düşük olan turist sayımız artmaya başladı. Salgın bittikten sonra burada müthiş bir kalabalık olacaktır. Salgından sonra Mardin şaha kalkacak. Yerli turistlerimiz geliyor, yabancı turistler de artmaya başlayacak” diye konuştu.

Mardin
Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Mardin Kalesi’nin yamacına yapılmış tarihi evleri, camileri, kiliseleri, manastır ve benzeri inanç eserleriyle dikkat çeken kentin tarihi ve mimari dokusunun ortaya çıkarılması için Vali ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş başkanlığında başlatılan çalışmalar sürüyor.
tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER