Klasik tatile hayır mı? İşte size macera dolu alternatif bir yol

Yazar Haber Merkezi

TOURMAG Ailesi’nden Öykü Maral’ın, 2011 yılında bizzat katılarak  kaleme aldığı ve  bir çoğunu kendi çektiği fotoğraflarla harmanladığı yazısını TOURMAG okurları ile paylaşıyoruz…

 

Displaying chitwan.jpg

İSTANBUL’DAN KATMANDU’YA

İnsanlar yoğun iş yüklerinden ve stresten uzaklaşmak, tatil yapmak, gezmek, eğlenmek isterler. Bazen bunun için iyi planlanmış, klasik bir tatili tercih ederler. bazen de alternatif turizm yollarından birini tercih edebilirler. Hiçbir şey yapamazlarsa bile evlerinde oturup dinlenirler. Bu tatil rotaları zaman zaman yanı başımızda olurken zaman zaman da dünyanınöteki ucunda olabilir. Ama bugün, gelişen teknoloji sayesinde bu rotaların en uzağı dahi 24 saatten fazla sürmez.

 

Maceraperestler içinse tatil ve turizm herzaman başka anlamlar ifade eder. Onlar için tatil adrenalinle eşdeğerdir. Turist olmak bir yaşam biçimidir. Peki bir maceraperestin rotasından, İstanbul’dan Katmandu’ya sürecek olan 6000 km’lik bir yolculuğa ve Everest’in o görkemli tepelerine ulaşmaya hazır mısınız?

Displaying Nepal-3.jpg

 

Displaying Nepal-2.jpg

Türkiye-İran-Pakistan-Hindistan-Nepal karayolu rotası bugün yüzlerce sırtçantalı turist tarafından kullanılan görece tehlikelerle dolu bir yoldur. Tüm handikaplarına rağmen çok tercih edilmesinin nedeni ise bu yolun her metresinin heyecan dolu oluşudur. Tarihi ipek yolunun bir kısmına paralel ilerleyen bu hat, inanılmaz kültürel deneyimler sunar. Özellikle Avrupalı turistlerin de İstanbul üzerinden gitmeyi tercih ettiği bu yol, şoförlerin performansına ve konaklama tercihlerine de bağlı olarak 1 hafta ile 2 hafta arasında Bu yolu katetmek için ne kadar plan yaparsanız yapın herzaman bir aksilikle karşılaşılacağını unutmamak gerekir. İlk yapılması gereken vizeleri tamamlamak. İran, Türkiye vatandaşlarına vize uygulamazken, Pakistan ve Hindistan uyguluyor. Hindistan vizesi evraklarınız tamamsa sabah başvurup akşam alacak kadar kolayken Pakistan’da işler o kadar kolay olmayabiliyor.

Bölgenin siyasi durumu, ülkenin içerisinde bulunduğu karmaşa vize durumu üzerinde direkt olarak etkiye sahip. Yine Nepal’de de vize uygulaması olmasına rağmen kolaylıkla sınır kapısında alınabiliyor.

Displaying taftan.jpg

İstanbul’dan İran’a ulaşmak için birkaç yol mevcut. Tüm yol boyunca olduğu gibi bu yollar da maceraperest turistlerin seçimlerine ve ceplerindeki paraları nasıl kullanmak istediklerine bağlı olarak değişiyor. Gürbulak sınır kapısından günün her saati İran’a geçmek mümkün.

Direkt olarak Tahran’a İstanbul’dan trenle gidebileceğiniz gibi otobüsle de gidebilirsiniz. Aksaray’da konumlanmış otobüslerin Tebriz üzerinden Tahran’a kırk saatte gittiğini söylemek gerekir.

İran’da sırasıyla Tebriz, Tahran, İsfehan, Şiraz ve Yazd’a uğradıktan sonran Zahedan’daki sınırdan Pakistan’a geçiliyor. İran’daki şehirlerarası ulaşım için otobüsler oldukça rahat.

Displaying Quetta.jpg

 

Hemen hemen her yere o gün içinde otobüs bulmak kolay. Diğer yandan trenle yolculuk yapmak için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Zahedan’dan yakındaki sınır kapısı olan Mirjaveh sınır kapısına oradan da sınır şehri olan Taftan’a geçebilirsiniz. Belucistan adı verilen bu bölge Afganistan, Pakistan ve İran arasında özerk olma özelliğine sahiptir. Aşiretler tarafından kontrol ediliyor ve yolculuğun en tehlikeli noktalarından biri. Efsanevi Taftan Çölü’nü geçmek zorundasınız. Çölü geçmek için otobüsler ya da biraz daha pahalı olan pikaplar tercih edilebilir.Yaklaşık 650 km’lik yol boyunca ufak köyler dışında kumdan başka bir şey görmek zor, birçok kontrol noktasından geçmek de cabası. Ve muhtemelen peşinizde ya da yanınızda eskort polisler olacağını da unutmayın. Yine de rüzgarın, sıcağın ve hiçliğin ortasındaki bu çölü geçmek maceraperestlerin hayatlarında unutamayacağı bir deneyimdir.

Taftan’dan Quetta’ya varılır. Quetta – Lahore arasında en uygun ulaşım trendir ve yolculuk aşağı yukarı 30 saatin üzerinde sürer. Lahore’dan Wagah/Attari sınırından Hindistan’a geçtikten sonra az da olsa rahatlamak mümkün. Hindistan’da, Hintli askerlerin ve Pakistanlı askerlerinin meşhur sınır kapanış seramonisi

Displaying Hindistan-Pakistan Seramony.jpg

görüldükten sonra Amritsar’a geçilebilir. Amritsar’ın da Hindistan’ın bağımsızlık tarihinde unutlmaz bir yere sahip olduğu unutulmamalıdır. İstek dahilinde herkesin rahatlıkla kalabileceği ve ücretsiz yemek yiyebileceği Altın Tapınak’ta kalınabilir. Buradan sırasıyla Delhi ve Agra’ya gidilir. Agra’ya gitmişken Tac Mahal’i görmemek olmaz. Yine Agra’dan trenle 8-10 saat gibi bir sürede ölüler şehri Varanasi’ye geçilir. Varanasi Ganj nehrinin kıyısında Hintliler için haç ibadetlerini gerçekleştirdikleri kutsal bir yerdir. Ganj’da kutsanan ve ardından yakılan ölüleri görmek insanda derin etkiler bırakacaktır. Varanasi Hintliler

Displaying VARANASI.jpg

kadar olduğu kadar Budistler için de kutsal bir yerdir. 25 km uzaklıktali Sarnath, Buda’nın müritlerine ilk konuşmayı yaptığı yer olarak geçer. Varanasi’deki eşsiz deneyimin ardından Hindistan’ın belkide en pis şehirlerinden biri olan Gorakhpur’a gidilir. Pek bir zaman geçirmeden Sunauli sınır kapısına ulaşılır ve artık Nepal’e sorunsuz bir şekilde ulaşmış Eğer Nepal sınırı geç saatte geçilmiş ise Siddarthanagar’da gecelemek gerekebiliyor.

Nepal’de ulaşım minibüs ve otobüslerle sağlanmakta. En sonunda Katmandu’ya varmak ve birkaç gün dinlenmek isteyebilirsiniz. Daha sonra Katmandu vadisinde bulunan Patan ve Bakhtapur’u görmeli sonra biraz batıya Pokhara’ya, Himalayalar’ı ve nefis gölleri görmeye gidebilirsiniz. Trishuli nehrinde yeşillikler içerisinde bir vadiden ve yukarıdan akan şelaleler eşliğinde bir rafting macerasıyla uzakdoğunun en büyük milli parklarından biri olan Chitwan’a uğramayı ihmal etmemelisiniz.

Displaying Gürbulak Sınır Kapısı.jpg

İran; Daha önce İsrail’e girmiş kişilerin İran’a girmeleri çok zor. İran’a girecek olan kadınları islami usullere göre giyinme zorunluluğu bekliyor. Saçların örtülmesi ve vücut hatlarını gizleyecek bir giysi seçilmesi gerekiyor. Sınırdaki insanlara çok güvenmemek gerekiyor. İran görece temiz bir ülke ve yiyecekler konusunda da oldukça rahat. Para bozdururken ve pazarlık ederken dikkat edilmeli, özellikle taksiciler hususunda.

Pakistan; Ülkedeki etnik kimliklerin çatışması ve siyasi karmaşalar yüzünden Pakistan bu yolun en tehlikeli yollarından biri ve en dikkat edilmesi gerekilen yer. Pakistan’ın en önemli özelliği asla insanlardan alacağınız cevaplara güvenemiyor olmanız. Ve genelde hiçbir şey saatinde olmaz. Her şey kuracağınız iletişime bağlıdır. Sürekli koşturabilir ya da küçücük bir olayı halletmek için saatlerce bekleyebilirsiniz. Aynı şeyi onlarca defa tekrarlamak zorunda kalabilir, rüşveti düşünebilir, parayla birçok kapıyı açabilirsiniz.

Hindistan vizesi için başvurmadan evvel Pakistan vizesi almak iki ülkedeki gerilimli ilişkiler düşünüldüğünde mantıklıdır. Giyim konusunda İran kadar katı olmasa da güvenliği elden bırakmamak gerekebilir. Pakistan’da sağlık sorunlarına dikkat edilmeli. Hırsızlığa karşı dikkat edilmelidir. Yine herkese çok güvenmemekte fayda var. Hindistan; Hindistan’ı tarif edebilecek bir kelimenin olmadığından söz edilir. Bunun ne kadar doğru olduğunu ancak Hindistan’ı görenler bilir. Burada kendinizden başka kimseye güvenemeyeceğinizi ya bilirsiniz ya da acı bir tecrübeyle anlarsınız. Çoğu zaman kendinizi

Displaying Varanasi-2.jpg

yürüyen birer dolar olarak görmeniz de mümkün. İyi gözlem yapmak ve sağduyulu olmak zorundasınız. Damak zevkinizin baharatlı (baharatlı kavramını açmak gerekirse bir tutam olarak adlandırabileceğimiz miktar burada bir avuçtur.) yiyeceklere alışkın, midenizin de sağlam olması gerekir. Konaklamak için görece iyi yerleri tercih etmek yine sağlık açısından iyi olabilir. Mide ve bağırsak sorunlarına hazırlıklı olmalısınız. Hindistan’a kısa sürede adapte olur, bir süre sonra davranışlarınızın Hintlilere benzediğine dahi şahit olabilirsiniz. Sokakta, dükkanların içerisinde, kısacası hemen hemen heryerde başıboş dolaşan hayvanları

görmek sizi şaşırtmamalı. Bu bir milyon tanrılı ülke başlı başına bir maceradır. Bu koca ülkenin tamamı bir festival alanı gibidir. Hint geleneklerini gitmeden araştırmakta fayda var. Nepal; Nepal sonunda kargaşanın sonlandığı, sakin bir hayat geçirebileceğiniz nihai noktadır. Pakistan ve Hindistan’a göre oldukça temiz. Bundan 40-50 sene öncesine kadar dışa kapalı olan ülke, sınırlarını açtıktan sonra hızlı bir değişim geçirmiş. Yine de dünyanın en fakir ülkeleri arasındadır. Hint etkilerinin ve dolayısıyla İngiliz etkilerinin olduğunu söylenebilir.

Displaying Nepal-1.jpg

Nepal her ne kadar Budist bir toplum gibi görünse de nüfusun büyük çoğunluğunun Hintlilerden oluştuğunu unutmayın İnsanların en büyük geçim kaynağı tarımdır. Uçsuz bucaksız pirinç tarlalarında huzurun nasıl bir şey olduğunu öğrenecek, Himalayalar’dan akan buz gibi sulardan içcek ve tabiri caizse

bulutların üzerinde yürüyeceksiniz. Nepalliler turizme oldukça önem verdiğinden dolayı heryerde hoşgörüyle karşılanırsınız. Nepal de krallığın daha yeni yıkıldığı ve ülkeyi Maoistlerin yönettiği de unutulmamalıdır. Enteresandır ki hergün akşam 9-10 gibi elektrikler kesilir ve ülke enerji tasarrufu sağlar. Bu kesintilere hazırlıklı olun. Emin olun ki bu yolculuğun sonu Nepal’e çıktığı için çok mutlu olacaksınız. Zaten işin sırrı rotanın ucunun Nepal’e çıkmasıdır.

Displaying Sarnath.jpg

Hepimiz yaşadığımız yerlerde ya da yeni bir yere gittiğimizde ufakta olsa mutlaka pazarlık yaparız. Ama bu yol boyunca aklınızdan çıkarmamanız gereken yegane olaylardan biri pazarlıktır. Bu öyle böyle bir pazarlık değildir. “500 rupilik bir eşyayı 10 rupiye aldım,” gibi şehir efsanelerini duyarsanız hiç şaşırmayın, gerçektir. Bu 20 liralık bir şeyi 50 kuruşa almaya benzer. Ve bunun için yapmanız gereken tek şey “hayır” demek. Emin olun fiyat bundan sonra kendiliğinden düşmeye başlayacaktır. Zaman zaman satıcının dükkanını bırakıp peşinizden geleceğine dahi şahit olabilirsiniz, şaşırmayın. Pazarlığa devam edin.

Ulaşım konusunda, eğer bindiğiniz rikşanın taksimetresi varsa onu açtırmak için diretin. Eğer yoksa belirttiğiniz ücret konusunda inat edin. Eğer adam inat ediyorsa kalkıp başka bir rikşaya yürüyün. En sonunda kabul edeceklerdir.

NOT: Böyle bir yola çıkmayı kafasına koyanlar bilgileri mutlaka güncellemelidir. Bu bölgenin en önemli özelliği görünürde sıkı kurallar olmasına rağmen aslında hiçbir kuralın olmamasıdır. O yüzden her an her şey değişebilir. Belli başlı şeyler dışında herkesin deneyiminin kendine has olduğu unutulmamalı…

Ya da her şeyi unutup İstanbul’dan 250 euro karşılığında direkt uçuşla Katmandu’ya gidebilirsiniz. Seçim sizin…

İran İslam Cumhuriyeti Konsolosluğu

Ankara Cad. No.1, Cağaloğlu, İstanbul

Telefon: (212) 513 82 30 Faks: (212) 511 52 19

[email protected]

Çalışma Saatleri: 08.00 – 16.00

Pakistan Konsolosluğu

Telefon: (0212) 358 45 06, Fax: (0212) 358 45 08

Güllü Sok., No: 20, 3.Levent İSTANBUL

Hindistan Konsolosluğu

Telefon: 0212-296 21 31 – 32, Fax: (0212) 296 21 30

Web:www.indembassy.org.tr

Adres:Cumhuriyet Cad. 18, Dörtler Apt. Kat:7 Harbiye/İstanbul

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER