Herakles Lahdi, Türkiye’ye iade ediliyor

Yazar Haber Merkezi

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, temaslarda bulunmak üzere geldiği İsviçre’nin Cenevre kentinde, Anadolu kökenli Herakles Lahdi’nin ziyarete açılış törenine katıldı. Lahdin Türkiye’ye iade sürecinin uzun yıllardır verilen uluslararası mücadelenin yeni bir safhasını oluşturduğunu belirten Avcı; “Bir tarihi eserin coğrafi, kültürel ve sanatsal bağlamından koparılmasının, aslında bir ülkenin kültürünün değil, bütün bir dünya medeniyetinin bütünlüğünün tahrip edilmesi anlamına geldiğini unutmamalıyız” dedi.

Bakan Avcı, Cenevre Üniversitesi’nde gerçekleşen törende yaptığı konuşmada “Herakles Lahdi’nin ülkemize iade süreci, hem eserlerin götürüldüğü pazar ülkelerin resmi makamları ve yatırımcıları için, hem de kaynak ülkeler için cesaretlendirici bir örnek olmuştur” diyerek, şu açıklamalarda bulundu:

Herakles Lahdi

YASA DIŞI KÜLTÜR VARLIĞI HAREKETLİLİĞİ

“Kültür varlıklarının ait oldukları ülkelerde ve o ülkelerin kültür hayatlarında yer alması ilkesi, uluslararası mevzuat ve etik tartışmaları kapsamında her geçen gün daha da güçlenmekte. Ülkelerin ve onlara en çok ihtiyaç duyan yeni kuşakların kendi kültürlerine ulaşmalarını engelleyen yasa dışı kültür varlığı hareketliliği sorununun yakın, orta ve uzun vadede çözülebilecek boyutları mevcut. Konuyla bağlantılı her kurum ve kişinin bu konudaki hassasiyetini koruması gerekiyor. Bu kapsamda, öncelikle UNESCO 1970 Sözleşmesi’ni ve bu sözleşme çerçevesinde yapılan çalışmaları Türkiye olarak ısrarla desteklediğimizi, bu yasal organizasyonların iyi işlemesini sağlayacak araçlarımızı güçlendirmek için bütün işbirliği imkanlarını da değerlendirmeye kararlı olduğumuzu ifade etmek isterim.”

Nabi Avcı

ÇATIŞMA ALANLARINDA KÜLTÜR VARLIKLARININ KORUNMASI

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, bir diğer önemli konunun da Suriye ve Irak gibi çatışma alanlarında kültür varlıklarının korunması meselesi olduğunun altını çizerek, arkeolojik yerleşimler ve Halep gibi yaşayan şehirlerin tahribatının yanı sıra taşınır objelerin kaçakçılığının önlenmesinin de bakanlığının öncelikleri arasında olduğunu ifade etti. Avcı, Herakles Lahdi’nin Türkiye’ye iade sürecindeki katkılarından dolayı gümrük yetkililerine, emniyet mensuplarına, hukukçulara, bakanlık uzmanlarına ve özellikle de Türkiye’nin avukatı Prof. Dr. Marc-Andre Renold’a teşekkür etti.

HERAKLES LAHDİ VE TÜRKİYE’YE İADE SÜRECİ

Cenevre Gümrüğü’nde 2010’da ele geçirilen ve Anadolu kökenli (Perge) olduğu tespit edilen Herakles Lahdi’nin Cenevre Başsavcılık makamınca yürütülen soruşturma sonucunda Türkiye’ye iade edilmesine 2015 yılında karar verilmişti. Karşı taraf, konuyu üst mahkemeye taşıyarak iade kararına itiraz etmişti. Ancak karşı tarafın temyiz başvurusunu geri çekmesiyle lahdin Türkiye’ye iadesi önünde bir engel kalmamış ve karar kesinleşmişti.

EYLÜL AYINDA TÜRKİYE’YE GELİYOR

Eserin Türkiye’ye iade süreciyle ilgili yapılan görüşmeler sonucunda, Herakles Lahdi’nin Cenevre Üniversitesi’nde 3 ay süreyle sergilenmesi, 3 ayın sonunda da (Eylül ayı içinde) eserin Cenevre’den Antalya’ya naklinin sağlanması yönünde fikir birliğine varılmıştı. Herakles Lahdi, yaklaşık 235 santimetre boyunda, 112 santimetre genişliğinde ve 3 ton ağırlığında. Arkeoloji literatüründe “Torre Nove” olarak adlandırılan tipte “Küçük Asya Lahit” grubuna giren Herakles Lahdi’nin, Antalya’nın Aksu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Perge Antik Kenti nekropolünde geçmiş yıllarda meydana gelen kaçak kazılarla bulunduğu ve yurt dışına kaçırıldığına ilişkin önemli delillere ulaşılmıştı. Lahit üzerinde Herakles’in 12 işi tasvir ediliyor.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER