Dünyanın ilk hayali cumhuriyetinde ilginç bir tatil deneyimi!

Yazar Kadir Toprakkaya

Litvanya’nın başkenti Vilnius’u ziyaret ederek, hem Unesco Dünya miras listesinde yer alan Vilnius’u keşfedebilir hem de tatilinizi dünyanın ilk hayali cumhuriyeti olan Uzupis Cumhuriyeti vatandaşı olarak geçirebilirsiniz. Vilnius’ta bulunan Uzupis Cumhuriyeti 41 maddelik gülümseten anayasası, 11 kişilik ordusuyla ziyaretçilerini bekliyor.

Dünyanın değişik yerlerinden seyahat severlerin ilgisini çeken Litvanya’dan her yıl Türkiye’ye 100 bin turistin geldiğini kaydeden seyahat asistanı Bavul.com’un Türkiye Genel Müdürü Mazhar Özsoy, Türkler’in de son yıllarda Litvanya’ya ilgi gösterdiğini, özellikle Başkent Vilnius’a uçuş taleplerinin olduğunu belirtti. Özsoy, başkent Vilnius’ta kurulan hayali Uzupis Cumhuriyeti’nin ilginç anayasası ile dünyanın değişik ülkelerinden ziyaretçi çektiğini söyledi.

1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığına kavuşan Litvanya’nın başkenti Vilnius’a Türkiye’den 2 saat 30 dakikalık bir uçuşla gidilebildiğini belirten Bavul.com Türkiye Genel Müdürü Özsoy, Vilnius’un ortaçağ mimarisine özgü yapıları, festivalleri ve özellikle de 1 Nisan 1997’de Dünya Şaka Günü’nde kurulan hayali Uzupis Cumhuriyeti ile ilgi topladığını kaydetti.

Lange_d’Užupis_(Vilnius)_(7682376924)

Uzupis Anayasası’na göre “Herkesin ölmeye hakkı var ama zorunlu değil”

Vilnius’un adını aldığı Vilnia Nehri’nin kenarında 1 Nisan 1997’de ütopik bir cumhuriyet olan Uzupis Cumhuriyeti’ni kuran Litvanyalılar, kendilerine 41 maddelik bir de anayasa oluşturmuşlar. Yerel dilde, “nehrin öteki tarafı” anlamına gelen Uzupis, Vilnius’un bir mahallesi aslında. Kendi anayasası, cumhurbaşkanı ve ordusu bulunan Uzupis Cumhuriyeti’nde her yıl 1 Nisan’da Cumhuriyet kutlamaları yapılıyor. Bu tarihte Vilnius’un Uzupis sınırına gidenlerin pasaportuna damga basılıyor ve 41 maddelik anayasası tekrar okunuyor. 41 maddelik anayasanın ilginç maddelerinden birkaçı ise şöyle:

Herkesin Vilnia Nehri’nin yanında yaşamaya hakkı olduğu gibi Vilnia Nehri’nin de herkesin yanından akmaya hakkı vardır. Herkesin ölmeye hakkı vardır; fakat bu bir zorunluluk değildir. Herkesin hata yapma hakkı vardır. Herkesin ağlamaya hakkı vardır.

Ziyaret edilecek yerler

Vilnius, müzeler, meydanlar, tarihi mekanlar, anıtlar, parklar ve doğal alanlar ile küçük bir kent olmasına rağmen ziyaretçilerine çok alternatifli bir rota sunuyor. Sovyet döneminden kalan KGB yönetim merkezi, müze olarak hizmet veriyor. Yine bu dönemde yasaklı sanatçılar arasında yer alan Frank Zappa’nın heykeli, bağımsızlık döneminden sonra özgürlük sembolü olarak kabul ediliyor. Vilnius klasik mimarisinin en çarpıcı örneklerinden katedral, Litvanya’nın vaftiz edildiği yer olması bakımından önem taşıyor. Farklı tarzda mimari eserleri bünyesinde bulunduran Vilnius Üniversitesi Kampüsü, mimari kültür açısından pek çok fikir verebiliyor. Vilnius, kiliseler şehri olarak anılmakta, bu sebeple şehirde yer alan kiliseler ziyaretçiler için önemli bir kültür durağı oluyor. Vilnius Şehir Festivali, Vilnius Caz Festivali, Sirenos Festivali, Vilnius Uluslararası Film Festivali kentte düzenlenen festivallerden bazıları.

Ev köftesi “kotletai”

Farklı ülkelerin mutfaklarından etkilenmiş olsa da kendi özgün mutfak kültürünü oluşturan Litvanya mutfağında Salti barsciai olarak bilinen soğuk pancar kökü çorbası, cepelinai adı verilen patates yemeği, bulviniai blynai denilen patatesli krep ve skilandis isimli tütsülenmiş et ve yılan balığı en çok bilinen ana yemekler arasındadır. Litvanya mutfağına özgü ev köftesinin adı “kotletai’dir. Litvanya mutfağındaki tatlıların çoğu pyragas adı verilen keklerden oluşuyor. Bal ve yerel bitkilerin karışımından yapılan aromalı likör Midus ise yerel içecek olarak tüketiliyor.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER