Çardak Güreşleri’nden bir “Ağa” geçti…

Yazar Kadir Toprakkaya

Dünya güreş tarihinde Kırkpınar’dan sonra en önemli güreş organizasyonu olan Çardak Güreşleri’nin 282.’si, 26 Ağustos günü Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde gerçekleştirildi.

282. defa düzenlenen Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin Baş Pehlivanı Orhan Okulu olurken; ikinciliği Mustafa Kemal Karabağ, üçüncülüğü ise Recep Kara ile Ali Güngör Ekin paylaştı. Türkiye’nin çeşitli illerinden 60 baş pehlivan ile birlikte 700’e yakın sporcunun katıldığı organizasyon, son derece renkli karelere sahne oldu.

YURTDIŞINDAN İZLEMEYE GELENLER DİKKAT ÇEKTİ…

Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş ile Çardak Güreş Ağası Ramazan Güven’in ev sahipliği yaptığı güreş müsabakalarını izleyenler arasında Ak Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu ve Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz da vardı. Bu yılki organizasyonda dikkat çeken bir başka nokta ise güreşleri Yunanistan, Bulgaristan ve Makedonya’dan izlemeye gelen konukların da olmasıydı.

RAMAZAN GÜVEN’İN KATKISI…

Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri’ne üç yıldır güreş ağalığı yapan Kadıköylü Ramazan Güven’nin organizasyona yaptığı katkı için, Türk güreş çevrelerinden övgü dolu sözler dile getirildi. Ramazan Güven’in, organizasyonun özellikle yurtdışında tanınması adına çok yoğun çaba harcadığına değinen camianın önde gelen isimleri; “Sayın Ramazan Güven üç yıl boyunca Çardak Güreşleri için beklenenden kat kat fazlasını yapmıştır. Sadece bölgesel olarak bilinen organizasyonun ilk 2 yıl Türkiye genelinde, bu yıl ise yurtdışına duyurulmasına büyük katkı sağlamıştır” yorumunda bulundular.

YENİ GÜREŞ AĞASI AHMET ACAR…

282. Çardak Güreşleri’nde AĞA’lık de değişti. Üç yıl boyunca AĞA’lık görevini  sürdüren Ramazan Güven; “Her geçen sene çıtayı biraz daha yükseltme yolunda çaba harcadım. Üzerime düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalıştım. Zaman zaman işimi ve ailemi ihmal ettim, ama tutkuyla bağlı olduğum bu Ata sporumuz için maddi manevi hiçbir fedakârlıktan kaçınamazdım, kaçınmadım” dedi. Bu uğurda yorulduğunu da dile getiren Güven, bundan sonraki müsabakaların daha yaygın ve daha üstdüzeyde olması için çaba sarf etmeye devam edeceğini söyledi. 283. Tarihi Çardak Yağlı Güreşleri’nde Ağalık unvanına yakın dostu Ahmet Acar’ın seçildiğine değinen Ramazan Güven, “Kesinlikle altını çiziyorum ki değerli dostum Ahmet Acar, bu organizasyona benden daha fazla katkıda bulunacaktır” şeklinde konuştu.

282. Çardak Güreşleri’ne son derece iyi hazırlanan Çardak Belediyesi’ne, çeşitli sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Bunlardan biri de Çanakkale Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi oldu. Organizasyona büyük renk katan ekibin gösterileri, konuklar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı…

Çardak Güreşleri’nin önce yurt genelinde, sonra da yurtdışında duyulmasında katkısı olan iki isim Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş ve Çardak Güreş Ağa’sı Ramazan Güven…

282. defa düzenlenen Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin Baş Pehlivanı Orhan Okulu olurken; ikinciliği Mustafa Kemal Karabağ, üçüncülüğü ise Recep Kara ile Ali Güngör Ekin paylaştı…

Türkiye’nin çeşitli illerinden 60 baş pehlivan ile birlikte 700’e yakın sporcunun katıldığı organizasyon, son derece renkli karelere sahne oldu…

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER