Büyük Çerkes sürgünü 158. yılında anıldı

Yazar Ozan Aşan

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED) çağrısıyla Yenikapı’da bir araya gelen Çerkesler, soykırımın 158. yılını andı.  Yaklaşık 15 bin kişinin bir araya geldiği miting alanında “Çerkes Sürgünü Sergisi” başlığı altında resim sergisi açıldı. Ayrıca, sahne önüne soykırım ve sürgünde katledilenlerin anısına mezar taşları konuldu.

“İNTİKAM DEĞİL ADALET İSTİYORUZ”

Eylemde “Bunun adı soykırım”, “Unutma, unutturma”, “Bunun adı soykırım”, “İntikam değil adalet istiyoruz”, “Rusya geri döneceğiz” dövizleri taşındı. Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED) çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, Rusya’nın Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü tanıması, mağdurlara mülkiyet, tazminat, anavatana dönüş hakkı vermesi taleplerini dile getirdi. Ayrıca, Çerkes dili ve kimliğine yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması talebi de vurgulandı.

TÜRKİYE’DE 4-7 MİLYON ARASI ÇERKES YAŞIYOR

Türkiye’de 4 ila 7 milyon arasında Çerkesin yaşadığının tahmin edildiği açıklandı. Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana asimilasyona maruz kalan Çerkesler, Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün tanınmasını, hak ve özgürlük temelli yeni bir Anayasa, anadil, kimlik ve kültürel hakların kurumsal ve yasal güvence altına alınmasını, Çerkesce TV ve radyo yayınları yapılmasını, Çerkes kültürüne yönelik çalışan sivil toplum kuruluşların desteklenmesini istediklerini tekrarladılar.

“KORKUNÇ KOŞULLARDA ANAYURTLARINDAN SÜRGÜN EDİLDİLER”

Mitingde bir konuşma yapan Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, Çerkeslerin Çarlık Rusya ve onun bugünkü temsilcisi Rusya Federasyonu başta olmak üzere emperyalist devletlerin yaktığı ateşin içine düştüğünü söyledi. Sahneye geleneksel Çerkes kıyafetleri içinde çıkan Prof. Dr. Dinçer, sürgün ve soykırıma giden süreci anlattı. “Çerkesya’nın yerli haklarından arındırılması politikası sonucu Çerkeslerin çok büyük bir kısmı, 1864’te çok kısa bir süre içerisinde korkunç koşullarda anayurtlarından sürgün edildiler. Bugünün şartlarında bugünün imkanlarında ve zenginliğinde Suriye savaşının dünyaya savurduğu insanlar nedeniyle insan vicdanını yaralayan olayları bir düşünün. Bir de 158 yılın imkansızlığında, yoksulluğunda Anadolu’ya, Trakya’ya, Balkanlar’a savrulan insanların neler yaşamış olabileceğini gözünüzün önüne getirin. Bu durumu tahayyül edip dehşete kapılmayacak bir insan düşünülemez” dedi. Yaşadıkları şeyin adının “sürgün ve soykırım” olduğunu ifade eden Dinçer, “Hem de en acı ve en vahşi sürgündür, bizim yaşadığımız soykırımdır” diye konuştu.

Mitingde sahne alan Kardeş Türküler, Çerkes Soykırımı’nı anlatan “Kayseri Doğum” şarkısını söyledi. Miting, müzik dinletisi ve sinevizyon gösterisi ile son buldu.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER