Binlerce eser Anadolu topraklarına geri getirildi

Yazar Pınar Baltacı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığınca bu yıl 3 bin 480 kültürel varlığın Türkiye’ye iadesi sağlandı. 1980’li yılların sonlarında kurulan ve Kazılar Dairesi’nin altında çalışan Kaçakçılıkla Mücadele Birimi, Mart 2020’de daire başkanlığına dönüştürüldü.

“Yurt içi kaçakçılıkla mücadele”, “Yurt dışı kaçakçılıkla mücadele” ile “Eğitim ve farkındalık” olmak üzere üç şubeye ayrılan başkanlıkta, görevli memurların branşlaşma şansına sahip olmaları ve çalışmaların da artmasıyla alınan sonuçlarda artış görüldü.

“ESERLERİN İADELERİ SAĞLANIYOR”

Yurt dışına yasa dışı yollarla giden kültür varlıklarını, eserin ihbar edilmesi ya da müze ve müzayede kataloglarının uzmanlarca denetlenmesiyle belirleyen Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı, Anadolu kökenli olduğu tespit edilen, özellikle delil üretilebilecek eserlerin peşine düşerek iadelerini sağlıyor. Eserlerin iade süreçlerinde de duruma göre farklı yollar izleniyor. Bu kapsamda eserlerin bulunduğu ülkelerle kolluk, adli işbirliği, diplomatik müzakereler ve hukuk davaları yoluyla iade süreçleri yürütülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmış eserlerin iade süreçlerini, AA muhabiriyle paylaştı.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER