Antalya Müzesi’nde Herakles bereketi

Yazar Cenay Toprakkaya

Kaçırıldığı yurt dışından büyük bir hukuk mücadelesiyle geri getirilen yaklaşık 2 bin yıllık Herakles lahdi sayesinde hareketlenen Antalya Müzesi, 8 ayda 90 bin 200 kişi tarafından gezildi. Müzeyi ziyaret edenler, Herakles’in yanı sıra Perge Antik Kenti’nden çıkartılan diğer lahitleri de hayranlıkla inceliyor. Özellikle yabancı turistler; çelenkli, sütunlu ve madalyonlu lahitlerin önünde fotoğraf çektirerek, çıktıkları zaman yolculuğunu ölümsüzleştiriyor.

Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, konu ile ilgili yaptığı açıklamada Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti’nden 1960’lı yıllarda yurt dışına kaçırılan Herakles lahdinin, başlatılan hukuk mücadelesinin ardından yeniden Türkiye’ye getirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Herakles lahdinin sergilenmeye başlandıktan sonra müzedeki hareketliliğin gözle görülür şekilde arttığına işaret eden Demirel; “Herakles lahdinin sergilenmeye başlandığı yaklaşık 8 aylık dönemde, müzeyi 90 bin 200 kişi ziyaret etti. Bir önceki Eylül-Mayıs dönemine göre ziyaretçi sayısı yüzde 60’tan fazla arttı. 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü’nde müzemizde bin 451 kişiyi ağırladık” dedi.

Antalya Müzesi

ÖZEL OLARAK IŞIKLANDIRILDI, ETRAFI ÇİÇEKLERLE SÜSLENDİ

Geçen yıl Mayıs ayının ortasına kadar müzeyi 32 bin 500 kişinin ziyaret ettiğini belirten Mustafa Demirel, bu sayının 2018’in aynı döneminde 53 bin 500 kişiye yükseldiğini, geçen yılın tamamında Antalya Müzesi’ne 113 bin 400 kişinin ziyaret gerçekleştirdiğini, bu yıl ziyaretçi sayısının çok daha fazla olmasını beklediklerini söyledi. Herakles lahdini, Antalya Müzesi’nde Perge dönemine ait lahitlerin bulunduğu salonda özel bir köşede sergilediklerini anlatan Müze Müdürü Demirel, özel olarak ışıklandırıp etrafına döktükleri çiçeklerle süslediklerini dile getirdi.

Herakles Lahdi

HERAKLES LAHDİ HAKKINDA

Herakles lahdi, Perge Antik Kenti nekropolünden 1960’lı yıllarda kaçak kazılarla ortaya çıkartılarak, yurt dışına kaçırılmıştı. İngiltere’de restorasyonu yapıldıktan sonra 2010’da İsviçre’ye getirilirken, Cenevre Serbest Limanı’nda İsviçre Federal Gümrük yetkililerince gerçekleştirilen envanter kontrolü sırasında İsviçre kanunlarına muhalefetten dolayı lahde el konuldu ve Cenevre Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. 2011’de İsviçre yetkilileri aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı olaydan haberdar edildi, konunun uzmanı arkeologlardan alınan bilimsel görüşler ışığında eserin Türkiye kökenli olduğunun anlaşılması üzerine Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Cenevre Başsavcılığı, 21 Eylül 2015’te lahdin Türkiye’ye iadesine karar verdi. Bu karar, 2 Mayıs 2016’da Cenevre Adalet Mahkemesi Ceza Dairesince onandı ve iade kararı kesinleşti.

12 ZOR GÖREVİ BETİMLİYOR

İki ülke arasındaki kültürel işbirliğini somutlaştırmak adına üç ay süreyle Cenevre Üniversitesi’nde sergilenen lahit, 14 Eylül 2017’de Türkiye’ye iade edilerek, Antalya Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Mitolojide Herakles’in 12 zor görevini betimleyen mermer lahit, Roma dönemine tarihlendiriliyor. 232 santimetre boyunda ve 112 santimetre genişliğindeki eser, arkeoloji literatüründe “Torre Nova” olarak adlandırılan tipte “Küçük Asya Lahit” grubuna giriyor.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER