Afrodisyas, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde!

Yazar Haber Merkezi

Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Afrodisyas ile birlikte Türkiye’nin Dünya Mirası Listesi’ndeki varlık sayısı 17’ye yükselmiş oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi Toplantısı, Polonya’nın Krakow kentinde gerçekleştirildi. Toplantıda, Türkiye’nin aday gösterdiği Afrodisyas Arkeolojik Alanı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmesine karar verildi. Öte yandan Türkiye’nin, 2018’de düzenlenecek UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Göbeklitepe Arkeolojik Alanı’nı aday göstereceği belirtildi.

AFRODİSYAS ÖRENYERİ

Afrodisyas (Aphrodisias), özellikle Roma çağında Aphrodite kültüyle tanınmış bir antik kentti ve önemli bir heykelcilik okuluna sahipti. Anıt yapıların çok iyi korunmuş olan bu kent, günümüzde Türkiye’nin en önemli arkeolojik alanlarından biridir. M.Ö. 5000’lere kadar giden prehistorik bir yerleşmenin üzerine M.Ö. 6. yüzyılda kurulan Aphrodisias, başlangıçta küçük bir köydü. İlk Aphrodite tapınağı da bu devirde yapıldı. M.Ö. 2. yüzyılda ızgara planlı olarak yeniden düzenlenen kentte, yaklaşık bir kilometrelik bir alana yayılmış 15 bin civarında insan yaşıyordu.

Afrodisyas

ANTİK DÜNYANIN EŞSİZ STADYUMU

M.Ö. 1. yüzyılda Roma İmparatoru Augustus, Aphrodisias’ı kişisel koruması altına aldı. Bugün ayakta kalan anıtları bu dönemde kazanan antik kent, M.S. 3. yüzyılın sonlarında Roma İmparatorluğu’nun Karia Eyaleti’nin başkenti oldu ve 4. yüzyılın ortalarında etrafı surla çevrildi. 6. yüzyıldan itibaren eski önemini kaybetmeye başlayan kent, 12. yüzyılda tamamen terk edildi. Aphrodisias, en çok kentin kuzey ucundaki, antik dünyanın en iyi korunmuş stadyumu ve anıtsal tapınak kapısıyla tanınır. Örenyerinin girişindeki müzede ise, Roma Çağı’nın en güzel mermer heykelleri sergilenir.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER