A’dan Z’ye Kapadokya Gezi Rehberi

Yazar Haber Merkezi

Kapadokya otellerini keşfetmek için doğru sayfadasınız. Çok eski çağlardan bu yana çeşitli medeniyetlere, topluluklara ev sahipliği yapan Kapadokya’da gezip görebileceğiniz onlarca yapı, deneyimleyebileceğiniz pek çok aktivite var. Meşhur balon turundan safariye kadar ekstrem sportif etkinlikleri deneyimleyebilir, Aşıklar Vadisi’nden milli parka, hava müzesinden yeraltı şehirlerine kadar pek çok yapıyı ziyaret edebilirsiniz.

Kapadokya Hakkında Genel Bilgiler

Kapadokya, doğal güzellikler ile tarihi yapıların nadide bir şekilde buluştuğu bir yerdir. Coğrafik olaylar ile birlikte doğan meşhur Peri Bacaları, bölgeyi dünya çapında önemli bir yer haline getirir. Dahası Peri Bacaları içerisine oyulan ev ve kiliseler de bacalara tarihi bir değer katar. Bölgenin tek mimarı malzemesi taştır. Bu taşlar bölgenin volkanik yapısından ötürü çıktıktan sonra yumuşaktır ve böylece kolayca işlenir.

Tarihsel olarak Kapadokya; ilk çağda tarihi bir bölgeye verilen ismi ifade eder. Bugünkü Kapadokya Bölgesi ise Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı bir alandadır. Jeolojisi dünya çapında benzersizdir. Çeşitli dinlere ev sahipliği yapması ile de bir kültür mozaiği sunar. Dört mevsimi de ayrı güzel olduğu için Kapadokya’ya yılın tüm zamanlarında yoğun bir ilgi vardır. Bu nedenle Kapadokya otelleri yılın pek çok zamanında yoğun bir şekilde konaklama hizmeti sunar.

Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?

Kapadokya, Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde yer alan eşsiz doğal güzellikleri, yeraltı şehirleri ve Peri Bacaları ile ünlü bir turistik bölgedir. Kapadokya’ya ulaşım için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. İşte Kapadokya’ya nasıl gidilebileceğine dair bilgiler:

  • Havayolu: Kapadokya’ya hızlı şekilde ulaşmak için havayolunu tercih edebilirsiniz. Kapadokya bölgesine en yakın havalimanı Nevşehir Kapadokya Havalimanı’dır (NAV). Alternatif olarak Kayseri Erkilet Havalimanı (ASR) da vardır. İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyükşehirlerden Kapadokya’ya direkt uçuşlar var. Havalimanından, bölgedeki otellere veya şehir merkezine ulaşım sağlayacak servisler veya taksi hizmetleri bulunmaktadır.
  • Karayolu: Kapadokya’ya kara yoluyla gitmek isterseniz, Türkiye’nin farklı şehirlerinden otobüse binebilir veya araba kiralayabilirsiniz: Kapadokya bölgesi, özellikle Nevşehir ve Ürgüp gibi büyük kasabalar ile ulaşım ağına sahiptir. Ayrıca Nevşehir, Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Niğde ve Konya’nın tabelaları görüyorsanız istikametiniz doğru demektir.
  • Tren: Türkiye’nin bazı büyük şehirlerinden Kayseri’ye trenle ulaşabilirsiniz. Kayseri tren garı ile Kapadokya arası mesafe ise yaklaşık 70 km’dir.
  • Turlar: Birçok tur şirketi, Kapadokya’ya tur düzenlemekte. Özellikle büyükşehirlerden Kapadokya’ya otobüs turu düzenleyen firmaları takip edebilirsiniz.

Kapadokya Gezisinde Neler Yapılır?

Kapadokya gezi rehberi içerisinde, bölgede katılabileceğiniz pek çok aktivite de bulunmakta. Bölgeyi ziyaretiniz sırasında mutlaka deneyimlemeniz gereken pek çok seçenek var. İşte, Kapadokya gezisinde yapabileceğiniz bazı etkinlikler ve görülecek yerler!

Peri Bacalarını Ziyaret Edin

Tabii ki ilk iş Peri Bacalarını ziyaret etmek olacaktır. Kapadokya’nın sembolü haline gelmiş olan Peri Bacaları volkanik tüf kayaların erozyon sonucu oluşmuş haliyle göz alıcı manzaralar sunar. Bölgeyi dünya çapında özel bir nokta haline getiren Peri Bacalarının oluşumu 60 milyon öncelere kadar gider. Konik gövdelerinin üzerinde “şapka” denilen sert kaya başlıkları vardır. Peri bacalarının çapları ise 1 metreden başlayıp 15 metreye kadar değişmekte. Müthiş bir manzara sunan bu Peri Bacaları, Kapadokya’ya gitmişken mutlaka keşfetmeniz gereken, birbirinden eşsiz fotoğraflara konu olan bir doğal oluşum.

Sıcak Hava Balonlarıyla Uçun

Kapadokya fotoğraflarında Peri Bacaları ile beraber en çok göreceğiniz ögelerden biri sıcak hava balonları. Bölgenin müthiş manzarasını seyretmenize izin veren balonlar unutulmaz bir deneyim sunar. Balon uçuşlar, hava şartlarına bağlı olarak dört mevsim yapılabilmekte. Burada Balonların havalanıp havalanamayacağına Sivil Havacılık karar verir. Her yarım saatte bir uygunluk durumu resmi web sitesinde güncellenir. Balon uçuşu hizmeti veren şirketler, genelde misafirleri sabahın erken saatlerinde otellerinden alır ve kahvaltı hizmeti sunar. Ardından Sivil Havacılık’tan uçuş onayı gelince uçuş alanına gidilir. Fakat aşırı derece yükseklik korkusu olanlar, panik atağı olanlar, hamileler ya da yakın geçmişte ameliyat geçirenlere uzmanlar balon uçuşu önermemekte.

KApadokya otelleri göreme

Göreme Açık Hava Müzesi’ne Gidin

Kapadokya bölgesi ile Göreme Açık Hava Müzesi arası mesafe yaklaşık 4 km’dir. Bu nedenle bölgeye gitmişken mutlaka Göreme Açık Hava Müzesi’ni de keşfedin. Burası, aslında Göreme kasabasının 2 kilometre doğusunda yer alan bir kaya yerleşim yeri. Burada M.S. 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatı yaşanmış. Bu nedenle kilise, şapel gibi yapılar var. Bugün müzenin bulunduğu lokasyon, geçmişte manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yerdir. Müzede Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Pantokrator Kilisesi, Malta Haçlı Kilise, Azize Catherine Kilisesi, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise bulunmakta. Müze her gün açık olup 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Yeraltı Şehirlerini Keşfedin

Kapadokya gezilecek yerler listesi içerisinde bölgedeki yeraltı şehirleri de büyük yer kaplar. Kaymaklı Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Tatlarin Yeraltı Şehri gibi yerler, genelde Bizans, Roma, Arap saldırılarından kaçmak için bölge halkı tarafından inşa edilmiştir. Çeşitli katlardan oluşan bu yeraltı şehirleri, kiliselerden erzak odalarına, atölyelerden mutfaklara pek çok bölümden meydana gelir.

Kapadokya’nın Kiliselerini Ziyaret Edin

Göreme bölgesinde Çarıklı Kilisesi, Tokalı Kilisesi, Elmalı Kilisesi, Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise ve Karanlık Kilise gibi önemli dini yapılar da vardır. Çoğunluğu Göreme Açık Hava Müzesi‘nde yer alan kiliseler, çok zengin dini motif ve freskler ile ünlüdür. Örneğin, Yılanlı Kilise’de pek çok azizin tasviri yer alır. Ejderle savaşan Aziz George ve Aziz Theodore, sol elinde İncil tutan Hz. İsa ve yanında kilisenin banisi, palmiye ağacı bulunan Aziz Onuphrius gibi motif ve eserler vardır.

Yürüyüş ve Trekking Yapın

Yürüyüş meraklıların Kapadokya gezi rehberi içerisinde özel rotalar da vardır. Kapadokya’da farklı uzunlukta ve zorlukta yürüyüş parkurları var. Ihlara, Güvercin, Aşıklar, Soğanlı, Kızılçukur, Gül, Zemi, Bal, Keşişler, Devrent ve Avla vadileri yürüyüş için biçilmiş kaftan. Ayrıca yürüyüşün yanı sıra atlı safari, dağ bisikleti, ATV ile safari gibi imkanlar da var.

Yerel Lezzetleri Tadın

Kapadokya’da ne yenir, merak ediyorsanız birbirinden harika yerel lezzetler sunan işletmelere ve menülerine bakın! Bunlar içerisinde testi kebabı, kabak çekirdekli erişte, Ürgüp köfte, mantı, düğü çorbası, kuru kaymak gibi lezzetler var. Örneğin, en meşhurlarından olan testi kebabı avanos çömlekler içinde ağır ağır pişer ve yumuşacıktır. Masaya getirilen çömlekte sunulması da testi kebabını daha cazip kılar.

Alışveriş Yapın

Ve tabii ki hatıra amaçlı alışverişe çıkabilirsiniz. Kapadokya’da el yapımı hediyelik eşyalar, seramikler, halılar ve taş işçiliği ürünleri bulabileceğiniz pek çok dükkan ve pazar bulunmaktadır. Buralardan hem kendiniz bir hatıra hem sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz. Peri Bacalarını gösteren minyatürler, el yapımı çanak çömlekler, el dokuması halı ve kilimler, Kapadokya şarabı, bölgenin simgelerini öne çıkaran magnet akla ilk gelenler arasında.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER