İstanbul’da dünya aşçıları buluşacak

Yazar Özlem Şahin

Dünya Şefler Birliği (WACS) ve Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) ortaklığında 28-31 Ocak tarihlerinde Tüyap’ta gerçekleştirilecek 13. Uluslar arası İstanbul Mutfak günleri ülkemiz aşçıları ile dünyanın önde gelen aşçılarını bir araya getiriyor.

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) 29 Ocak 2007 tarihinde, Türkiye’de aşçılık ve yemek kültürü alanında faaliyet gösteren beş derneğin bir araya gelmesiyle kuruldu. Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu’nun 2008 yılında WACS’a üyeliğinin kabul edilmesinin ardından 13.si gerçekleştirilecek festival uluslar arası anlamda önemini artırmıştır. Ülkemiz aşçıları ile dünyanın önde gelen aşçılarını bir araya getiren festival, karşılıklı yakınlaşmayı ve bilgi alışverişini sağlayan bir gastronomi yarışmasıdır. Dünya Şefler Birliği’nin (WACS) belirlediği standartlar çerçevesinde yapılacak yarışmalarda başarı gösteren şefler madalyaların yanı sıra dünya genelinde geçerliliği olan sertifikaların sahipleri olacaklar.

Federasyonun kurucu başkanlığına Mutfak Profesyonelleri Derneği Başkanı Yaşar Yalçın Manav’ın yürüttüğü,  bünyesinde bulunan 16 dernekten güç alan Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu yurt içinde ve yurt dışında Türk Mutfak Kültürü’nü başarıyla tanıtmaktadır.

Ülkemizin gastronomi dünyasının önde gelen on altı örgütünün oluşturduğu Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED), her ülkeden tek üye kabul eden dünyanın en saygın meslek kuruluşlarından birisi olan Dünya Şefler Birliği (WACS) üyeliğine 15 Mayıs 2008 tarihinde kabul edildi. 15.11.2012 tarihinde Tüm Aşçılar Federasyonu, İçişleri Bakanlığına yapmış olduğu başvuru sonucunda “Türkiye” kelimesini federasyon isminin başına ekledi. Bununla birlikte isim değişikliği de yapıp resmi olarak “Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu” ismini aldı.

Dünya Şefler Birliği (WACS) 1928 yılında Paris’te kuruldu. İlk kongresini 17 ülkeden 65 delegeyle yapan örgüt dünya mutfak standartlarının korunmasını ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla mesleki eğitim, araştırma çalışmaları yürütmekte ve aşçılık mesleğinin uluslararası ortamda saygınlığının geliştirilmesini hedeflemektedir. Dünyanın en saygın meslek örgütleri arasında sayılan WACS bugün 86 ülkenin aşçılık örgütlerini bünyesinde barındırmaktadır.

 

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER