2015, “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri” yılı olsun

Yazar Kadir Toprakkaya

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) “Dünya Kalıcı Miras Listesi”ne alınması ve 2015 yılının “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri” yılı ilan edilmesi için, Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’nın İstanbul Şubesi tarafından imza kampanyası başlatıldı.

Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’nın İstanbul Şubesi Başkanı Av. Aydoğan Ahıakın, “Diyarbakır Kalesi, Surları ve Hevsel Bahçeleri”nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmesi için bugüne kadar başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kamu kurumları ve konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından birlikte hareket edildiğini ve bilim insanlarının çalışmalarının sonucu olarak Haziran 2015’te UNESCO Dünya Kalıcı Miras Listesi’ne aday olunduğunu, Haziran ayında Kalıcı Miras Listesi’ne alınacağını ve kalıcı olarak yazılacağını belirtti.

KAMPANYA HAZİRAN 2015’E KADAR DEVAM EDECEK..

İmza kampanyası internet üzerinden www.change.org adresinden, DİTAV ve ilgili STK’lar tarafından İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve birçok ilde kurulacak standlarla Haziran 2015’e kadar devam edecek. Kampanya ile birlikte Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel mirasının korunmasına destek verenlerin ve kadim şehrin aşıklarının bir araya geleceğini, Diyarbakır’ın tarihine hem Türkiye’de hem de dünyada büyük bir ilginin olduğu belirtildi.

Ofis ahıakın

EFES ANTİK KENTİ DE KÜLTÜR MİRASINA ADAY…

Av. Aydoğan Ahıakın, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile birlikte Efes Antik Kenti’nin de Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi’ne aday olduğunu belirterek; “İnşallah iki aday şehrimiz de kültürel miraslara kabul edilir. UNESCO yolunda olan şehrimiz için umarım bu yıl rüyamız tamamlanır” şeklinde konuştu.

DİYARBAKIR’IN RÜYASI GERÇEKLEŞECEK…

DİTAV İstanbul Şube Başkanı Av. Aydoğan Ahıakın, bugüne kadar Surlarımızın ve Hevsel Bahçeleri’mizin UNESCO Dünya Mirası içerisinde yer almamasının büyük bir eksiklik olduğunu, Haziran 2015’te bu eksikliğin giderileceğini, heyetlerin yapmış olduğu kollektif çalışmanın sonucu Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi’ne girilmesiyle beraber Diyarbakır’ın rüyasının gerçekleşeceğini, Diyarbakır’ın dünyadaki ender turizm şehirlerinden biri olacağını, listeye girilmesiyle birlikte dünya düzeyinde prestij, cazibe şehri ve kaynakların sağlanacağını vurguladı.

ORTAK MİRASIMIZI KORUYALIM, GELECEĞE TAŞIYALIM…

Kampanya ile kamu kuruluşları ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla sürecin devam edeceği, Diyarbakır’ın ve insanlığın tarihsel ve kültürel mirasının geleceğe taşınması açısından kampanyanın başarılı olacağı ve Haziran ayında Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya kalıcı miras listesine gireceği belirtildi. Kampanya sonucu olarak Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ziyarette bulunulacağını belirten Ahıakın; Diyarbakır’ın tüm insanlığın ortak mirası olduğunu belirtti ve “Ortak mirasımızı koruyalım. Geleceğe, yarınlara taşıyalım” dedi.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER