Yalova, “Gastronomide biz de varız” diyor

Yazar Kadir Toprakkaya

Önceleri Bursa’nın, ardından İstanbul’un ilçesi olup, sonrasında güzel ülkemizin güzel bir kenti haline gelen Yalova, “Gastronomi alanında biz de varız” diyerek atağa geçti. Kasım ayının ilk haftasını “Yalova Gastronomi Günü” olarak belirleyen kent yönetimi, bu yolda ilk etkinliğini 7 Kasım Pazartesi günü gerçekleştirdi. Gürkan Boztepe önderliğinde Gastronomi Turizmi Derneği (GTD)’nin destek verdiği buluşmaya, büyük çoğunluğu gastronomi basınından olmak üzere yaklaşık 30 gazeteci katıldı.

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Yalova Belediyesi, Altınova Belediyesi, Yalova Sanayi ve Ticaret Odası katkıda bulundu. Altınova’da Yalova’nın yöresel ürünlerinin ağırlıklı olduğu kahvaltı ile başlayan “Yalova Gastronomi Günü”, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral’ın bölgenin özellikleri hakkında bilgi vermesiyle sürdü. Kahvaltı sırasında yaklaşık 1500 flamingonun yaşadığı Yalova Hersek Lagünü’nü ve flamingoları seyretmek ise önemli bir ayrıcalıktı.

“Kuş Gözlem Noktası” ziyareti sonrasında, binlerce tohumun değerlendirilip yetiştirildiği Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi ve Kuş Müzesi gezisi, bu ayrıcalığı tescilleyen önemli bir ayrıntıydı. Yürüyen Köşk ve Müzesi’ne yapılan ziyaret sonrasında ilk misafiri Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olan tarihi Limak Thermal Boutique Hotel’de, Yalova’ya özgü ürünlerle hazırlanan ve her türlü gastronomik övgüyü hak eden öğle yemeğine geçildi. Burada köşkün restorasyonundaki başarısını ve yönetimini ayrıca değerlendirmek gerektiğine değinmek isterim.

Yalova Gastronomi Günü

YALOVA GASTRONOMİ PANELİ

Yalova’nın gastronomik değerlerinin tartışıldığı ve kentin gastronomik geleceği için hayli önemli olan panel, Yalova Sanayi ve Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlendi. Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe’nin moderatörlüğünde gerçekleşen panele; GTD Çevre Komitesi Başkanı Doç. Dr. Efsun Dindar, Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kurtoğulları, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, GTD Almanya Temsilcisi Turan Eşelioğlu, Yalova Uygulama Oteli Şefi Ferit Usta, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dr. Yılmaz Boz gibi isimler konuşmacı olarak katıldılar.

Yalova Gastronomi Günü

VALİ KAYA: Gelecek yıl için 1 milyon turisti hedefliyoruz

Panel öncesinde katılımcılara Yalova’nın turizm değerlerini içeren bir film gösterildi. Panel sırasında ise Yalova’nın gastronomik değerlerinin nasıl tanıtılacağı ve pazarlanacağı konusunda görüşler aktarıldı. Programın kapanışında bir konuşma yapan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya; “Yalova’yı gastronomik zenginlikleriyle hem içeride hem de dışarda tanıtmak için çabalarımızı arttıracağız. Gelecek yıl için 1 milyon turisti hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda Gastronomi Turizmi Derneği ile güç birliği içindeyiz. Coğrafi işaretli ürünlerimizin Türkiye pazarında hak ettiği yere gelmesi adına el birliği ile çalışmamız gerekiyor” dedi.

Yalova Gastronomi Günü
Etkinlik sonunda Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) Başkanı Gürkan Boztepe tarafından Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’ya katkılarından ve ev sahipliğinden dolayı bir teşekkür plaketi verildi.
tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER