Turistlerin yeni rotası Mimar Sinan olacak…

Yazar Kadir Toprakkaya

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ile İstanbul Rehberler Odası işbirliğiyle “Yeni Bir Turizm Rotası Olarak Büyük Usta Mimar Sinan Projesi”ni hayata geçirdi. Hayata geçirilen proje kapsamında, 80 kokartlı rehbere Mimar Sinan ve eserleri hakkında eğitim verildi.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın da destek verdiği proje sonunda oluşturulacak Mimar Sinan eserleri rotası, yerli ve yabancı turiste paket tur olarak sunulacak. Eğitimin son aşaması kapsamında, Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camisi’ne eğitim gezisi düzenlendi. İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, rehberlere Mimar Sinan ve eserleri hakkında uzmanlaşma eğitimleri verildiğini, projenin son ayağında alan gezilerine başladıklarını söyledi.

MİMAR SİNAN’IN ESERLERİNDEN TURİZM ROTASI OLUŞTURULACAK…

Bilgili, proje sonunda turizm çeşitliğine katkı sağlamak amacıyla yapılacak rotanın, İstanbul’dan başlayarak Edirne Selimiye Camisi’nde sona ereceğini ifade etti ve şu açıklamalarda bulundu: “Eğitim boyunca Mimar Sinan’ın farklı boyutlarının tamamı sanat tarihçiler, mimarlar ve tarihçiler tarafından rehberlere anlatıldı. Çünkü, Mimar Sinan’ın dönemini anlamadan Mimar Sinan’ı anlamak doğru değil. Mimar Sinan, salt mimar değil, çok boyutlu bir kişiliktir. Sadece cami yapmamış, adeta bir imar bakanı gibi çalışmış. Kendi değerlerimizden bir turizm rotası, paketi oluşturmak bize çok cazip geliyor. Bu projenin A’sından Z’sine kadar tüm boyutuyla ilgileniyoruz. Çünkü Mimar Sinan dünyada deha, usta bir insan… Biz de projemizi ustalıkla yapmaya çalışıyoruz. Proje sonunda Mimar Sinan’ın eserlerinden bir turizm rotası oluşturulacak. Bu rota, pazarlanan bir kültür turizmi haline getirilecek. Mimar Sinan rotasının tutabilmesi için elimizden gelen her türlü gayreti gösterebiliyoruz.”

ROTALI VE BİLİNÇLİ TURİZMİN İLKLERİNDEN…

Mimar Dr. Sinan Genim de Türkiye’nin deniz, kum, güneş turizmi ile ören yerlerini büyük ölçüde dünyaya tanıttığını, artık rotalı turizmle turizmin çeşitlenmesi gerektiğini belirterek; “Mimar Sinan, gelmiş geçmiş dünyadaki en iyi mimar… Sinan’ın yapılarını ne kendimiz anlayabilmişiz, ne de tanıtabilmişiz. Cami olarak tanıdığımız yapılar, ama kültür ve sanatımıza etkilerinin çok farkında değiliz. Türkiye, turizmde yeni bir safhaya geçiyor. Yeni rotalar yapmamız gerekiyor. Bu proje, Türkiye’de rotalı ve bilinçli turizmin ilklerinden biri sayılabilir” dedi.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER