5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri sahiplerini buldu

Yazar Kadir Toprakkaya

Türkiye’nin gastronomi alanındaki en köklü sivil toplum kuruluşlarından Mutfak Dostları Derneği tarafından organize edilen 5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, 17 Ocak 2024’te gerçekleşen törende sahipleriyle buluştu. Four Seasons Hotel Sultanahmet ev sahipliğinde, Jumbo’nun katkılarıyla düzenlenen 5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri gecesinde, on üç kategorideki ödüllerin kazananları açıklandı.

Ödül gecesi, Türk gastronomi dünyasının önde gelen isimleri, basın mensupları ve kanaat önderlerinin de aralarında bulunduğu davetlilerin katılımı ile gerçekleşti. Mutfak Dostları Derneği’nin 2018 yılında onur ödülü vererek başlattığı Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, küresel pandemi sebebiyle gastronomi sektörünün olağanüstü bir dönemden geçtiği 2020 ve 2021 yıllarında Altın Kaşık Pandemi Dönemi Özel Ödülleri ile yoluna devam etmiş, geçtiğimiz yıldan bu yana ise on bir ana kategori ve iki özel ödül ile sürmüştü.

“YAKLAŞIK otuz yılDIR Türk gastronomisinin ileri taşınmasına katkı sağlIYORUZ”

Mutfak Dostları Derneği Başkanı Alparslan Baloğlu, 5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri ile ilgili gecede yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri’nin ülkemizin gastronomi sahnesinde sürdürülebilir ve güvenilir bir referans olması hedefine doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Derneğimiz, otuz yılı aşkın süredir Türk gastronomisinin ileri taşınmasına yoğun katkı sağlayan bir kurum. Bu nedenle başarılı rol modellerin takdir edilmesini, en önemli sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz.” 5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri gecesinde açıklanan ödüllerin kategorileri ve kazananları şu şekilde belirlendi:

  • Yılın Türk Şefi: Pınar Taşdemir, Araka
  • Yılın Yabancı Şefi: Rudolf Van Nunen, Şans Restoran
  • Yılın Genç Şefi: Ulaş Durmaz, The Red Balloon
  • Yılın Pasta Şefi: Feray Aydoğdu
  • Yılın Geleneksel Lokantası: Seraf
  • Yılın Yabancı Konsept Lokantası: Çok Çok Thai
  • Yılın Tek Ürün Geleneksel Lokantası: Aşçı Bacaksız
  • Yılın Pastanesi veya Tatlı Evi: Baylan
  • Yılın Ürün Satış Noktası: Cankurtaran Gıda
  • Yılın Gastronomi Kitabı: Buyurun Ziyafete – Vedat Milör
  • Yılın Dijital Yayını: Yedik İçtik Podcast – Hülya Ekşigil, Deniz Alphan
Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri

NADİR GÜLLÜ’YE “TUĞRUL ŞAVKAY BAŞARI ÖDÜLÜ”

Ödül töreni gecesinde Tuğrul Şavkay Başarı Ödülü’nü, ülkemizdeki gastronomi kültürünün önemli unsurlarından baklavanın önde gelen temsilcisi Nadir Güllü aldı. Güllü, baklavanın kültürel bir miras olarak gelecek nesillere aktarılması ve ülkemizle özdeşleşerek uluslararası bilinirliğinin artmasındaki katkılarını uzun yıllardır sürdürüyor. Jüri Özel Ödülü ise 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından hızla harekete geçerek, depremden etkilenen bölgelerdeki gıda krizinin çözümü için seferber olan ve dünyada eşine zor rastlanacak dayanışma örneklerinden birini sergileyen, yüzlerce şef ve gönüllünün katkılarıyla bir araya gelen Acil Gıda Kolektifi’ne verildi.

“Türk gastronomisinin azimli paydaşlarına bir teşekkür vesilesi”

Mutfak Dostları Derneği Başkanı Alparslan Baloğlu, ödül töreni sonrasında verdiği röportajda şunları ifade etti: “Son yıllarda ekonomik çalkantılar, doğal afetler, salgının etkileri gibi sorunlarla baş etmek durumunda kalan yeme-içme sektörü, tüm bu zorlukları aşmak için olağanüstü bir çaba gösteriyor. Ödül programımızı, zorlu şartlarda ilerlemeyi hiç durdurmayan Türk gastronomisinin azimli paydaşlarına bir teşekkür ve destek vesilesi olarak görüyoruz. Titizlikle çalışan, özgünlükleri ile öne çıkan kişi ve kuruluşları motive ederek, gastronomi dünyamızın çıtasının daha da yükseğe çıkmasına katkı sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri

Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri HAKKINDA…

Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, Türkiye’de gastronomi alanında bir sivil toplum kuruluşunun başlattığı ve organize ettiği ilk ödül programı. Türk gastronomisine katkı sağlayan kişi ve kuruluşları ödüllendirmek, gastronomi dünyamızın çıtasının yükseltilmesine destek olmak amacıyla oluşturulan ve objektif kriterler içeren bir ön jüri ve ana jüri sistemi ile işleyen ödül programı, gastronomi kültürüne ilişkin kategorileriyle farklılaşıyor.

Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri
Gecede “Yılın Yabancı Şefi” seçilen Şans Restoran’ın ünlü şefi Rudolf Van Nunen’a ödülünü, Mutfak Dostları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Serim verdi.
Mutfak Dostları Derneği 5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen isimlerden biri de derneğin onursal başkanı Ahmet Örs’ün dile getirdiği gibi, “Baklavanın Kralı” olarak nitelendirilen Nadir Güllü oldu. Onu ilk kutlayanlar ise sevgili eşi Nuray Güllü ve TOURMAG Turizm Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Canan Toprakkaya oldu.
Sponsorluğuyla bu dev organizasyonunun gerçekleşmesinde büyük katkıları olan Jumbo’nun Genel Müdürü Bahriye Bayraklı Tavukçuoğlu, gecede yaptığı konuşmada “Türkiye gastronomisinin gelişmesinde önemli katkıları olacağına inandığımız bu büyük organizasyonda ödül kazananları yürekten kutluyorum. Jumbo olarak katkıda bulunmuş olmaktan da ayrıca onur duyduğumuzu belirtiyorum” dedi.
Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri
tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER