Mısır’da turistlerin çekim noktası: Giza Piramitleri

Yazar Kadir Toprakkaya

Dünyanın yedi harikasından Keops Piramidi’nin bulunduğu Mısır, geçen yıl 14,9 milyon turist tarafından ziyaret edildi.

Mısır’daki yaklaşık 160 piramitten en büyükleri olan Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleri, 4. Firavun Hanedanlığı (M.Ö 3494 – M.Ö 2613) döneminde yaşayan krallar için mezarlık olarak inşa edildi. İsimlerini dönemin krallarından alan piramitler, en büyüğü Keops (Kral Khufu), ortanca piramit Kefren (Kral Khafre) ve küçük piramit Mikerinos (Kral Mnkaure) olmak üzere baba, oğul ve torun mezarı olarak başkent Kahire’nin güney batısındaki Giza kentinde yer alıyor.

Yapımının ardından Eyfel Kulesi inşa edilene kadar yaklaşık 4 bin yıl boyunca dünyadaki en yüksek yapı unvanını koruyan Keops, 230 metre genişliğinde ve 146,4 metre uzunluğundayken, zaman içinde erozyon sebebiyle yaklaşık 10 metre kısaldı. Keops, Mısır’da bulunan piramitlerin arasında en büyük ve en eskisi olarak kabul ediliyor. “Dünyanın Yedi Harikası” arasında bulunan Keops, bu eserler arasında günümüze ulaşan tek yapı konumunda bulunuyor.

Giza Piramitleri

YAPIMI YAKLAŞIK 20 YIL SÜRDÜ

4. Firavun Hanedanlığı’na mensup Kral Khufu’nun kendisi için yaptırdığı Keops Piramidi, her biri binlerce kilo ağırlığında kireç taşlarından inşa edildi. Yaklaşık 2,3 milyon taş bloktan oluşan Keops’un inşaatının, her gün 800 ton taşın yerleştirilmesiyle 20 yıl sürdüğü değerlendiriliyor. Keops Piramidi’nin içindeki kralın mezar odası ise Mısır’ın Asvan kentinden gemilerle Nil Nehri üzerinden getirildiği tahmin edilen granit taşlarından yapıldı. Giza’daki ikinci büyük piramit olan Kefren Piramidi’nin, Kefren’in oğlu Mikerinos tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Boyu 143,5 metre olan Kefren’in tepesindeki koruyucu kaplamanın bozulmadan günümüze kadar geldiği görülüyor. Piramit, bu yönüyle diğerlerinden ayrılıyor. İki girişi bulunan piramidin içinde yerin altında kral odası, en üstte ise kraliçe odası yer alıyor. Piramidin en üstünde 36 ton ağırlığında koruyucu taş bulunuyor. Giza Piramitleri’nin en küçüğü olan Mikerinos, 65,5 metre yüksekliğinde. Bu piramit, Mikerinos öldükten sonra oğlu Shepseskaf tarafından bitirtildi. Aynı bölgede bulunan ve piramitleri korumak için yapıldığı düşünülen Giza Sfenksi de dünyanın en büyük tek taş heykeli olarak biliniyor. Sfenks’in yüzünün Kral Kefren’e ait olduğu değerlendiriliyor.

SIRRINI KORUMAYA DEVAM EDİYOR

Baba, oğul ve torun için yapılan yüzlerce yıllık piramitlerin etrafında kraliçeler ve ailenin geri kalan fertlerinin de mumyalanarak gömülmesi için küçük piramitler yer alıyor. Piramitlerin çevresinde cenaze törenleri ve ayinler için yapılmış iki tapınak da mevcut. Öldükten sonra tekrar dirilme inancının hakim olduğu antik Mısır’da krallar, öldükten sonra vücutlarının çürümemesi için mumyalanıp, ziynet eşyalarıyla gömülürdü. Ölümlerinin üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen kralların vücutlarının çürümesini engelleyen mumyalama yöntemi ise sırrını korumaya devam ediyor. 17. yüzyılın ünlü seyyahı Evliya Çelebi de Seyahatname’sinde Mısır piramitlerinden bahsediyor.

ÜLKE EKONOMİSİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR

Geçen yıl 14,9 milyon turist tarafından ziyaret edilen Mısır, turizm gelirlerinin büyük kısmını piramitleri ziyaret eden turistlerden kazanıyor. Piramitler her yıl çok sayıda turisti çekerek, ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Giza Mezar Kenti’ndeki piramitlerin bulunduğu alan, 07.00-17.00 saatleri arasında gezilebiliyor. Keops Piramidi ise 12.00-13.00 saatleri arasında ziyarete kapalı oluyor. Girişteki bilet ofisi, saat 16.00’ya kadar hizmet veriyor. Piramitleri gezmenin bedeli, kişi başı 540 Mısır Lirası. Uluslararası öğrenci kartına sahip kişilerin ise 270 Mısır Lirası ödemesi gerekiyor. Ayrıca piramitlerin içini gezmek isterseniz, bu ücret tam bilet için 900 Mısır Lirası, öğrenci bileti için 450 Mısır Lirası’nı buluyor. Ödemeler, bilet ofisinde sadece banka kartıyla yapılabiliyor. 6 yaşın altındaki çocuklar, geziden ücretsiz faydalanabiliyor. Piramitlerin dışı cep telefonuyla çekilebiliyor, ancak içlerinde fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor.

ATLI FAYTON VE DEVELERLE GEZMEK MÜMKÜN

Piramitlerin bulunduğu alanın girişinde ziyaretçiler için atlı fayton ve develer bulunuyor. Kişi başı saati 500 Mısır Lirası olan atlı faytonlarla bir ya da iki saatlik gezinti yapılabiliyor. Böylece Keops, Kefren ve Mikerinos piramitlerinin dış manzarası, en güzel açılardan görülebiliyor. Piramitlerle simgesel hale gelen deve turlarının saati ise kişi başı 1000 Mısır Lirası’nı buluyor. Sadece fotoğraf çektirmek için binmenin ücreti de 300 Mısır Lirası’ndan başlıyor.

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER