Bodrum’da yer kalmadı; Hatay, Adana, Mersin’i turizme açalım!

Yazar Kadir Toprakkaya

Bodrum, Alanya, Çeşme gibi yazlık ilçelere son yıllarda artan ilgi, koronavirüs salgını ile birlikte tavan yaptı. Bodrum’un nüfusa üçe katlanırken, artık çoğu yazlık bölgede yaşam 12 aya yayıldı. Bu noktada, bu ilçelerin kapasitesinin zorlanması yerine hak ettiği değeri görmeyen yazlık bölgeleri turizme açarak milli geliri katlamanın mümkün olduğunu belirten Ulusal İktisadi Düşünce Kuruluşu (ULİKAD) Başkanı Ömer Niziplioğlu; “Akdeniz turizmin havzasıyken, biz sadece Antalya’dan ağırlıkla kazanım sağlıyoruz. Hatay, Adana ve Mersin kıyılarını da turizm bölgesi ilan edip, planlayarak turizme kazandırmalıyız” dedi.

Ulusal İktisadi Düşünce Kuruluşu (ULİKAD) Başkanı Ömer Niziplioğlu

“HATAY’I DUBAİ YAPABİLİRİZ”‘

Çalışmalarla Hatay’ın Dubai’ye dönüşebileceğine dikkat çeken Niziplioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Akdeniz’in en uzun, dünyanın en uzun 12. plajıına sahip olan Samandağ’a rağmen, Türkiye sadece Antalya’dan kazanç sağlıyor. Eğer Hatay için yeni bir planlama yaparsak; konaklama, yeme-içme, eğlence yerlerini sıfırdan tasarlarsak, hatta bunun için uluslararası şehir plancılardan destek alırsak; Cannes, Nice, Dubai gibi turistik bir bölgeye dönüştürebiliriz. En azından Antalya’nın yarısı kadar gelir elde edebiliriz.

KÜLTÜRLER BİR ARADA YAŞIYOR

Hatay, turist çekebilecek birçok özelliğe sahip. Öncelikle plajı, doğası harika… Sıcak bir denize sahip Ege’de sezon 2 ay iken, Akdeniz’de 6 ay. Bununla birlikte kültürel anlamda da Hatay çok zengin. Farklı dinlerin ve kültürlerin bir arada yaşadığı şehirde, dünyanın ilk kilisesi bulunuyor. Hristiyan ismi ilk kez bu ilde kullanılmış. Roma İmratorluğu’nun en büyük üç ilinden biri. Hatay’da İslam, Hristiyanlık ve Musevi inançları iç içe yaşıyor. Cami, kilise ve havra yan yana bulunuyor. Bu özelliği ile yaşayan şehir sayısı çok azdır. Bu özelliğini göstermek için inanç turizmiyle 12 aylık bir turist akışı sağlayabiliriz. Meryem Ana’nın evini görmek için Kuşadası’na 2 buçuk milyon insanın geldiği göz önünde bulundurulmalı.”

“GEMİ ROTALARINA EKLENMELİ”

ULİKAD Başkanı Ömer Niziplioğlu, üç medeniyetin birleşip harmanlandığı zengin mutfağı nedeniyle gastronomi turları açısından da Hatay’ın potansiyelinin yüksek olduğunu aktardı. Hatay ‘ın gemi turlarının rotasına eklenmesi gerektiğini belirten Niziplioğlu; “Bunun için Samandağ veya Arsuz’a liman yapılması gerekiyor. Bu liman sayesinde Doğu Akdeniz gemi turuna Türkiye’yi de ekleyebiliriz. Sadece gemi turu sayesinde 1 milyon turist çekebiliriz” ifadelerini kullandı.

Hatay
“İŞSİZLİK BİTER”

Hatay’ın turizm kenti olduğu takdirde ülkeye ve şehre birçok fayda sağlanacağını aktaran Niziplioğlu, şunları söyledi: “İşsizlik biter. Hemen hemen her hanenin geliri artar. Çevre illere faydası olur. Şu an sadece yazlık konutların yapıldığı sahili kaybediyoruz. Çok daha fazla gelire, refaha ulaşabilme imkânı varken bu şekilde kalması hepimizin kaybıdır. Akdeniz’de sahili olan Mısır, Tunus, Fas gibi ülkelerin en büyük gelir kalemi turizm iken, en büyük sahiliyle Hatay ‘ın turistik olmayışına anlam veremiyorum.”

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER