TYD Başkanı üç konuda Hükümet’e çağrıda bulundu!

Yazar Haber Merkezi

49 yıllık tahsislerin birçoğunun 25 yılını doldurduğunu ve bu sürelerin uzatılması gerektiğini söyleyen TYD Başkanı Murat Ersoy, Teşvik Yasası’nın yenilenmesi ve Kıyı Kenar Kanunu’nun düzenlenmesi konularında hükümete çağrıda bulundu.

 

İşte detaylar…

 

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD)’nin Geleneksel Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı’nın katılımıyla Ankara Swissotel’de yapıldı. Toplantıya TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Skal İstanbul Başkanı Feza Solaklar ve çok sayıda turizm profesyoneli katıldı.

Türkiye Kalkınma Bankası sponsorluğunda gerçekleşen ve yatırımcıların, işletmecilerin, kamu ve özel sektör kuruluşları başkanlarının ve basın mensuplarının bir araya geldiği gecede 2014 yılının değerlendirilmesi ve buradan çıkarılan sonuçlarla 2015 yılının daha verimli geçmesi için alınan ve alınması gereken önlemler konusunda bilgi alış-verişi yapıldı. 24-25 milyar dolarlık yatırım portföyünü temsil eden TYD üyeleri turizmin 12 aya ve Anadolu’ya yayılması için çalışmalar yürütüyor. Gecede sektörün finans sorunlarına çözüm önerileri getiren Türkiye Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Buçukoğlu da bir sunum gerçekleştirdi. Geleneksel Yıl Sonu Değerlendirme ve çalışma Toplantısı’nda bir konuşma yapan TYD Başkanı Murat Ersoy şunları söyledi:

2015 HEDEFİ 40 MİLYON ZİYARETÇİ

“TYD kurulduğunda yani 1988 yılında, 120 bin yatak, 2.5 milyon turist, 2.0 milyar dolar gelir elde eden bir Türkiye Turizminden, 26 yıl sonraya yani 2014 yılına geldiğimizde Türkiye turizm sektöründeki gelişme daha önceden belirlediğimiz stratejik programımıza ve hedeflerimize uygun olarak devam etmiş, Bakanlık belgeli 1 milyon yatak kapasitesine ulaşılırken ve yıl sonu itibariyle ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı 38 milyon, elde edilen döviz geliri ise 35 milyar dolar civarında olması beklenmektedir. 2015 yılı hedeflerimizde ise yabancı ziyaretçi sayısının 40 milyon, döviz gelirlerimizin 37 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini öngörmekteyiz.

İşte bu noktada vizyoner, büyük düşünen ve yol gösterici 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ı ve Derneğimizin kurucusu Barlas Küntay’ı rahmetle anıyoruz. Türk turizminin 25 yıllık bu büyüme sürecinde görev yapan Türk Turizmine katkıda bulunan TYD’nin Yüksek İstişare Kurulu üyesi olan Sayın Bakanlara şükranlarımızı sunarız.

100. YIL HEDEFİ 60 MİLYAR GELİR

TYD Üyesi yatırımcı kuruluşlarımız Türkiye’de konaklama tesislerinden marinalara, kongre ve fuar merkezlerinden, havalimanlarına, spor ve sağlık tesislerine kadar geniş yelpazede yatırımlar gerçekleştirmiş ve yeni yatırımlara devam etmektedirler. Turizm sezonunu 12 aya uzatmak ve yatırımları yurt sathına yaymak için kıyı turizminin yanında bundan böyle alternatif turizm türlerini ön plana çıkararak doğa ve çevreyi koruma-kullanma dengesi içinde değerlendirerek Anadolu’da yeni turizm yatırım hamlesine başlamış bulunuyoruz. 2023 yılında yani Cumhuriyetimizin 100. yılında hedefimiz 60 milyon turist 60 milyar dolar gelir ile Dünyanın ilk beşi arasında yer almaktır. Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen yatırımcı olarak bazı sorunlarımız devam etmektedir.

TAHSİS SÜRELERİ UZATILMALI

49 yıllık tahsislerin birçoğu 25 yılını doldurmuş durumda. Bundan 25 sene önceki teknoloji ile yapılan tesisler uluslararası rekabetin gerisinde kalmış durumda. Tesislerimiz yarışın gerisinde kalıyor. Kişi başı gelirler artacağına azalıyor. Bu çok ciddi bir tehlike. Bir an önce önlem alınması gerekiyor. Yatırımcının önünü görebilmesi için tahsislerin 49 yıl daha uzatılması gerekiyor. Çıkan yeni kanunla tahsislerin 30 yılın altına girilmesi söz konusu. Bankacılık ve finans sektörü 30 yılın altını finanse etmiyor. Bu konuda acilen önlem alınması gerekiyor.

TEŞVİK KANUNU YENİLENMELİ

2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu ve mevzuatların yenilenmesi diğer önemli bir husus. Gerekli mevzuatların yapılması gerekiyor. Üçüncü önemli konu ise kıyı kenar yönetmenliği konusu. Kıyı Kenar Yönetmeliği’nin düzenlenmesi gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konudan sorumlu hale geldi. Birkaç muhatabın olması konuyu çözümsüz hale getiriyor. Belediyeler bu konuyu üstlendi ancak bazı sıkıntılar yaşandı, yatırımcı muhatapsız kaldı. Bu yara kanayarak devam ediyor. Bu konunun bir an önce çözülmesi gerekiyor.

Turizm işsizliğe çare olan tek sektör. 50 tane yan sektöre de kalkınma sağladığımızı düşünürsek turizme yapılan her katkıyı 2 ile çarpabilirsiniz. Hükümetimizin turizmi çok farklı bir yere alması gerektiğini ve sektör temsilcileri ile iletişim halinde olunması gerektiğini düşünüyoruz. Kamuya ait yeni yatırım alanlarının turizme tahsis edilmesini bekliyoruz.

Turizm yatırımlarının içinde finansın önemi var. Bu nedenle ilk yaptığımız önemli icraat finans sektörünü içimize almak oldu. Denizbank’ı içimize aldık. Finansbank da bize katıldı. TYD, TÜRSAB ve TUROB’un da katılımızyla yeni bir proje geliştiriyoruz. Yani Hükümet turizmi tek bir muhatap olarak alabilecek.

İNDİRİMLİ ENERJİ SAĞLAYACAĞIZ

TYD üyesi tesislerin elektrik giderlerinin düşürülmesi için elektrik tedarik eden firmalarla görüşmelerimiz devam etmektedir. En uygun fiyat veren firma ile protokol imzalanacak ve en kısa sürede tarafınıza duyurulacaktır. Toplu alımla indirimli elektirik enerjisi sağlayacağız. TYD’nin üye sayısını artırmak için 5’er kişilik bölgesel komiteler oluşturduk. Üyelerimiz arasında hem otel yatırımcıları hem tur operatörleri hem de ulaşım sektörü var. Küçük acentalar için bir portal geliştiriyoruz. Küçük acentaların riske girmeden yaptığı satış kadar hayatını sürdürebileceği bir proje geliştiriyoruz. 2015 bu projenin başlangıç yılı olacak.
2015 yılında TYD yönetimi olarak diğer turizm yönetimleri ile ortak hareket etmek olacak. Üyelerimizin önemli finansal faydalar yaratmalarını oluşturmak olacak.”

ARICI: ALT YAPIYA 188 MİLYON LİRA AYIRDIK

TYD’nin düzenlediği toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ise şunları söyledi:

“TYD 400 bin kişiye istihdam sağlıyor. Turizmdeki problemlere çözüm üretiyor. 180 adet konaklama tesisine çevreye duyarlı tesis belgesi verilmiştir. Sektörümüzün bu konuya ilgisi devam etmektedir. Maddi yardımlarımızın 188 milyon Lirasını alt yapıya ayırmış bulunmaktayız. Turizmin Anadolu’ya yayılması konusunda yatırımcılardan büyük destek gördük. Ülkemize gelen misafirlerimizin Anadolu’nun kültürel değerlerini görmesini önemsediğimizi belirtmek isterim.

Turizmin çeşitlendirilmesi konusunda alternatif turizm hareketliliğini lokomotif olarak görmekteyiz. Yayla turizmi, termal turizmi gibi alternatif turizm konularına yoğunlaştık. Bu stratejiye uygun destinasyonlar oluşturma amacındayız. Ülkemiz yatırımcılarının inşaa ettiği oteller dünyada değer görmektedir. TUYUP projesine katılımınız bizim için çok önemli. Turizme verdiğiniz katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz.”

tourmag turizm dergisi

İLGİLİ HABERLER